Helyszíni szemle - 1.: mi történt a gyilkosságok óta?

Öten lakják az üres házat

 

Alsózsolcán a mérhetetlen nyomorral szembesültünk, Tiszalökön találkoztunk boldog cigányokkal is, Kislétán pedig akár egy polgármester választást is eldönthet, ki mennyire pártolja a romákat. Három brutális lövöldözés helyszínén jártunk. - Stépán Balázs írása

 
 
Piros műanyagvödörrel a kézben, egy klott-gatyás férfi ballag végig a kerten. A kútról viszi a vizet, a hátsó utcában lakhat valahol. Az alsózsolcai cigánytelep nagy részén nincs vezetékes víz, hiányzik a csatorna, kerítés alig-alig akad a putrik között, egymás udvarán keresztül közlekednek az emberek, ahogy a legrövidebb. Derékig ér a szemetes gaz, csak ott taposták le, ahol a leggyakrabban közlekednek.
 
Rontó Krisztiánék udvarán egy csővázas fotel, múlt századi irodaházból származhat, szőke lány nyújtózkodik rajta, lábát átveti a karfán. Mintha időtlen idők óta itt üldögélne, a körülötte jövő-menőket éppen csak köszönésre méltatja. Férje valami „enyhébb stikli” miatt börtönben van, nemrég vitték át Tiszavasvári mellé a maszek sittre, ahol színes tévé is van, meg sportpálya, és kétágyas szobák – tudjuk meg bátyjától, a házigazdától, Rontó Krisztiántól. Talán színesfémezett...
 
 
Rontó Krisztiánt 2008. december 15-én lőtte meg a vád szerint K. Árpád. Kétszer tüzelt a Mauserrel, az első lövés Krisztián élettársát súrolta, a másodikkal viszont keresztül lőtte a fiú derekát. Az orvos harminc százalékos rokkantnak nyilvánította. Amikor ez szóba kerül, elkezd egyhelyben toporogni, mutatja, hogy bal lábát fájlalja, máig nem gyógyult meg teljesen, már nem sántít feltűnően, az igaz, de gyorsan elfárad. Másfél hónapig volt kórházban, nyolc hónapig feküdt itthon. Ha találna, se nagyon bírná erővel a munkát - bizonygatja. Felépülése óta nem is nagyon keresik, hogy menjen dolgozni, bár a közmunkát talán bírná, az viszont nem nagyon akad, vagy ha van is, tízszer annyian mehetnének, mint ahány embert keresnek. Bizonytalan, hogy mit képes elvégezni, a betonozást semmiképpen sem, nem bírja a vödröt cipelni nyolc-tíz lépésnél tovább.
 
 
A bepucolatlan ház udvari szobájában, a nappalinak szánt helyiségben álldogálunk. Sem ajtó, sem ablak nincsen sehol – a telep jó néhány épületéről hiányzik a nyílászáró –, bolthajtásos átjáró vezet egy hátsó helyiségbe, talán fürdőszobának tervezhették annak idején.
 
Nyolcan-tízen körbevesznek a lebetonozott, tök üres helyiségben, méregetnek. Krisztián unokatestvére, Erdei Nagy Dániel a legkezdeményezőbb, elmondja, hogy néhány napja hagyta ott a munkát, Újpesten dolgozott, a telepről négyen szegődtek oda, ötszáz forintos órabérért. Valami szórakozóhelyet padlóztak linóleummal, de előfordult, hogy a hidegburkolók magukra hagyták, boldoguljanak, rakják le a járólapokat ahogy tudják. Ismerősnél laktak, de kifújt a munka, vége, egyébként se vállalnák tovább, nem kaptak annyi bért, hogy megérné folytatni, jóformán felélték az összes pénzt, amit kézhez kaptak, semmit sem hoztak haza.
 
 
Krisztián, két gyereke, a három hónapos Elizabet és a hároméves Jessica, meg élettársa nyolc hónapja költözött ide szülei házából. Azt mondja, nyomasztotta, ma is megretten, ha kilép a régi ház ajtaján. Fát hasogatott, fölnyalábolta, indult volna vissza a lakásba, amikor meglőtték.  A lövésnyomokat már lefestették a ház oldalán, de messzire virít a festékfolt az ablak mellett. A palatető egy részét elvitték a viharok, Krisztián azt mondja, várják, hogy eljöjjön a biztosító, felmérjék a kárt, akkor majd helyrerakják, ha esik az eső, nylont borítanak a tetőlécekre, hogy ne ázzon a padlás.
 
A szomszédos épületre parabolaantennát szereltek, de a villanyt onnan is kikapcsolták, nem tudtak fizetni. Megpróbáljuk összeszámolni, hogy a soron, a Dankó utcában hány ismerősnél lehet áram. Sok helyen megmaradt a villanyoszloptól a homlokzathoz vezető drótsodrony, de a vezetéket levágták róla a szerelők, a legtöbb helyen a fal mellett fityeg az udvarra csüngő kábel.
 
Ezerötszázan laknak a telepen, Krisztián elkezdi sorolni, hány felnőttnek lehet munkája, legyint. Közmunka alig akad, a helyi vállalkozók időnként végigautóznak a telepen, elvisznek egy-két embert néhány napra, de folyamatos munkát nem lehet találni.
 
 
Lemegyünk a Sajó partjára, megmutatja, honnan lőtték meg 2009. decemberében, amikor már éppen szürkülni kezdett. A merénylők a túloldali gát aljáról támadtak, a telep területére nem merészkedtek be, esélyük sem lett volna feltűnés nélkül megközelíteni a házat, és ép bőrrel elmenekülni. A gátkoronán várakozott az autó, azzal pucoltak el, pár órával később feltartóztattak ott egy idegen dzsipet, de kiderült, semmi közük a lövöldözéshez.
 
Két pecás fiatalember sétál el mellettünk üres hálóval, a Sajó használhatatlan, hal alig akad, „pecázhatsz napestig, semmi kapás. Fürdeni nem szabad benne, apró vörös foltokat kaptak a gyerekek, az orvos azt mondta, vegyszeres a víz”.
 
Búcsúzóul egy ezrest kér, pelenkára. Ötvenhétezer forintot kap élettársával a két kis gyermek nevelésére, velük él még az udvaron ücsörgő szőke leány is, Krisztián öccsének élettársa, aki tizennyolcezret kap nagykorúságáig.
 
Öten lakják a tágas, de talán soha el nem készülő ház apró, zsúfolt, utcai szobáját.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr154496533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keptelen kepkeret 2012.05.08. 21:41:13

Sajnalom a tortenteket, de egyszer szeretnek egy blogot azokrol a magyarokrol is, akiket a ciganyok tamadtak meg, ok nelkul. Igy amolyan kettos merce az egesz, es pozitiv diszkriminacio.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.08. 22:01:34

Feháborítónak, szégyenteljesnek és embertelennek érzem a kormány ún. "rokkantpolitikáját" Védekezésre képtelen,anyagilag már amúgy is ellehetetlenített beteg embereket kényszerít képmutató, hazug módon a nemlétező "munka" világába. (Elvégre papírhajót hajtogatni a papírhajó gyárnak halálunk előtt egy órával is lehet.)Etikailag vitatható módon ehhez "orvosok" asszisztálnak a "megmaradt munkaképesség" vizsgálata nevében. Hallottam olyan történetet, hogy IV. stádiumú tüdőbetegnek a légzésrokkantságát I.stádiumba sorolták, majd tekintettel arra , hogy a bokáját meg tudja fogni, valamint az "ökölképzése teljes" - munkaképesnek nyilvánították. A korrupciót ebben a műfajban soha nem fogják felszámolni, hiszen mindkét félnek érdeke a hallgatás. Tehát a "fizetős rokkantak" továbbra is valamilyen módon megmaradnak ebben a megtépázott rendszerben, a valódi betegek végképp szakadékba zuhannak.
Milyen munka világába tereled te barom, a 10-20 éve szakmájából kiesett rokkantat akinek egyedüli bevétele a rokkantnyugdíja?

Örzse néni 2012.05.08. 23:19:04

A legyilkolt magyar nyugdíjasok házait (több százat) hányan lakják?
És vajon kik?
Erről mikor írtok enyenlősködő férgek?

bunk0 2012.05.08. 23:58:28

az elmúlt 20 évben több ezer magyart gyilkoltak meg a cigányok, többnyire kiszolgáltatott, magányos öregeket, vadállati kegyetlenséggel - róluk mikor fognak a kedves szerkesztők blogot indítani?

TH 2012.05.09. 00:45:27

@keptelen kepkeret: mi akadályoz meg benne, hogy te írj róla, ha "kettős mércének" érzed a dolgot?

dr. Ez is csak egy nick 2012.05.09. 01:17:38

Hú, de szar írás, nagyon pocsék helyesírással.

Wagem 2012.05.09. 06:12:20

Cigány bűnözés márpedig van.Kívánok a posztírónak dögevő szomszédokat valahol Borsodban.
Vagy az egyedül élő anyukájának.
Vagy a gyermekeinek dögevő padtársat valamilyen nem szegregált suliban pl.Ózdon.
Szánalmas sunyi blog.Jól fel is baszta az agyamat korán reggel

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.05.09. 06:58:49

@TH:
De attól még, hogy ő nem írt erről, azért a véleményét elmondhatja, ugye?
Vagy van valami általad elképzelt ideológiai vonal, ami alapján lehet ez ügyben véleményt nyilvánítani?

Németh András 2012.05.09. 07:46:13

Szerintem ez egy viszonylag korrekt bejegyzés.
Leírja hogy munkát nem keresnek, azt várják hogy őket találja meg a munka, leírja azt hogy fáradékonyak ezért keményebb és hosszabb munkavégzésre nem alkalmasak, leírja hogy mindazok ellenére hogy otthon vannak a gaz méteres az udvaron pedig a rendrakás az könnyű fizikai munka ami napi 30 percben végezve is látványos eredményre vezet, leírja hogy ha elviszi a vihar a tetőt akkor várják hogy jöjjön valaki és csinálja meg nekik, leírja hogy még akkor is beköttetik a tányéros tévét ha emiatt nem tudják fizetni a villanyt...

Szerintem pontosan ezek azok a dolgok amin nagyrészt maguktól is tudnának változtatni, és akkor a csendes többség másképp állna hozzájuk. Vannak sokan akik már olyan radikálisan elvakultak hogy nekik már úgysem tudnának megfelelni, de ha az alapvető dolgokat elvégeznék akkor szerintem a társadalom többsége könnyebben elfogadná őket.

Azt meg még ez a blog is jól látja hogyha börtönbe kerülnek akkor bizonyos szinten jobban élnek mintha otthon maradnak, így nem túl elrettentő a "büntetés".

Arról már ne is beszéljünk hogy van-e a pecásoknak horgászengedélyük :)

Amíg ezek nem változnak jó irányba, úgy egyre többen fognak ezekre a problémákra rossz válaszokat adni. És mivel a nem cigányok oldalán is vannak bőven olyanok akik nem kicsit hanem nagyon problémásak ezért a válaszok egyre rosszabbak lesznek...

VT Man 2012.05.09. 08:03:50

@Németh András:
Abszolút értelmes komment! És pontosan, ha a cigányok is tesznek érte, akkor ilyen kommentek lesznek többségben, ha nem, akkor lásd a többi, rasszista és elvakult kommentet.
A két ágyas tv-s szoba napi 3-szori ingyen étkezéssel sok dolgozó magyar szegény számára a luxus lenne...

kalandfereg 2012.05.09. 09:10:03

Szégyen, hogy van itt 9, vagy hány család, akiknek egy Európa szerte hirhedt rasszista gyilkosságsorozatban megölték, vagy megsebesítették a családtagjait, de a magyar állam egy jelképes segítséggel letudta az egészet.
És nem csak a mostani kormányról beszélek, az előző ugyanúgy szart a fejükre.
A vörösiszaposokat teljesen kártalanították, sokan vannak, akik most jobb körülmények között élnek, mint előtte. Ezen a pár szerencsétlen emberen igazán nem lett volna nagy többlet segíteni.

Az teljesen igaz egyébként, hogy a cigányok nemigen pedáloznak, hogy ötről hatra jussanak, de ez sem feltétlenül csak az ő hibájuk. Tegye fel a kezét, aki nem érzi úgy, hogy ebben az országban boldogulni az egyenlő a széllel szemben pisálással. És most képzeljük el a lelkivilágát annak, aki mindemellett nulla eséllyel, egy putriból indul, maga körül mást sem lát, mint szegénységet, reménytelenséget, rendetlenséget, letargiát.
Azért neki pöttyet még nehezebb, nem?
Párnak, a tehetségesebbeknek nyilván sikerül kitörni, de aki átlagos, vagy átlag alatti tehetséggel rendelkezik, attól ne várjunk sok egyéni kezdeményezést egy ilyen társadalom peremére szorított helyzetben.

Ha valakit esetleg érdekel a véleményem, egy nagy baromság energiát pazarolni és arról fröcsögni, hogy a cigányok így meg úgy.
A cigányok vannak, sokan vannak, megoldandó problémát jelentenek.
Működőképes programok kellenek, hogy esélyt kapjanak. Ehhez képest a pár szuperjó kezdeményezés, Igazgyöngy, Derdák Tibor, Bódis Kriszta semmi támogatást nem kapnak, széllel szemben pisálnak ők is. Pedig ott már az államnak nem is kéne sokat agyalnia, csak támogatnia egy meglevő, jó dolgot.
Amúgy meg, a fröcsögéssel azonos mértékben irritál, amikor egyesek értelmes tevékenység helyett arra pazarolják az energiájukat, hogy véget nem érően vitatkoznak arról, hogy ááá, nincs is cigánybűnözés. Ki nem szarja le? A cigányok csórók, tuti többen bűnöznek közülük, ezzel kéne foglalkozni, nem az elméletieskedő vitákkal.

Örzse néni 2012.05.09. 12:26:40

@kalandfereg: Érdeklődj izraeli szakértőktől, hogy ők hogyan tartják kordában a cigányaikat, a palesztinokat.
Úgyis ők a nagy példaképek liberális körökben.
süti beállítások módosítása