Nem akkor és nem ott, megtévesztő digitális adatok

Az utolsó decemberi tárgyaláson osztotta szét Miszori László a legfrissebb, november 28-ra elkészült informatikai szakvéleményt az ügyész, az ügyvédek, és a vádlottak között. Az informatika ismeretelméleti alapjait döngették a vádlottak: megbízhatóak-e, vagy pontatlanok – esetleg, kimondatlanul is, manipulálhatóak-e – a digitális telefonok, fényképezőgépek adatai? Ez utóbbi, kimondatlan tézis győzött.

 

A vád szerint a galgagyörki támadást műholdas térképen kezdték el megtervezni, majd helyszíni szemlét is tartottak a vádlottak. Piricsén Kiss István Samsung fényképezőjével lefotózta a támadás helyszínéül kiválasztott cigánynegyed házait, Alsózsolcán a helyszínt műholdas felvételek, térképek alapján tanulmányozták, Kislétán még a polgármester házát is lefényképezték - emlékszünk, esett szó korábban arról már a per folyamán, hogy Kiss Árpád halállistára helyezte volna Pénzes MSZP-s polgármestert, mondván „ő a Veres János kutyája“ -, többek között ilyen fényképeket találtak a vádlottaktól lefoglalt digitális adathordozókon és fényképezőgépeken.

Címszó: „útvonal, térkép, fegyver, lőszer, cigány, Piricse, Tarnabod, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Kisléta, rendszám”

Százhuszonkét elektronikus adathordozót foglalt le a rendőrség, ezekből kellett kiolvasnia az informatikusnak, hogy mikor hol járt, mit fényképezett le a gép használója, milyen útvonalakat kerestek a GPS-en, mikor és hol használták a mobiltelefonokat, milyen felvételeket készítettek. Digitális fényképezőt, telefont, memóriakártyát, merevlemezt, pendrive-ot, DVD-t és CD-t, GPS-t foglaltak le a rendőrök a házkutatásokon, meg a Perényiben. Alig két héttel a letartóztatás után, 2009. szeptember 7-én adták föl a megrendelést, hogy az informatikus szakértő gyűjtse össze a gépekről a támadássorozathoz, az előkészítéshez kapcsolódó adatokat. Mindent, ami „útvonal, térkép, fegyver, lőszer, cigány, Piricse, Tarnabod, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Kisléta, rendszám” címszó alatt megtalálható. 2010. január közepén a Nemzeti Nyomozóiroda is feladta a leckét, ugyanezekkel a címszavakkal, a szakértő márciusra készült el. Az informatikus szakértő utolsó megbízását a bíróságtól kapta, idén november 28-án készült el a jelentése. A szakértő viszonylag rövid sillabuszt is kapott a leckéhez, hogy képben legyen, tudja miről, milyen adatokat kell kihalásznia, hogyan könyvtárazza az információ-halmazt.

A szakértő rövid sillabuszt is kapott a leckéhez

Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt azt feszegette a tárgyaláson, hogy pontosak-e az információk - kimondatlanul: meghamisítható-e - a „digitális adathordozók tartalma”, mert felfedezték, hogy a fényképezés időpontja számtalan fotón téves, és a digitális időpontok nem hozhatóak kapcsolatba a történettel. Csontos István például 2003. január 5-én kezdte fotózni katonasorozatát a gép adatai szerint, ám ő 2007-től szolgált a seregben.

Az időpontok egyeztetése a bizonyítás újabb leckéje. A tárgyalás 2013. január 18-án folytatódik.

Stépán Balázs


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr894969427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tükörfúró 2012.12.27. 12:21:28

Elképesztő, hogy mintha a 70es korai 80as években lennénk, egy közismert, hétköznapi, olcsó digitális fényképező, ami a hanyag tulajdonos kezében közismerten valami előre beállitott fiktiv nappal indul, és teljesen kamu dátumokkal fényképez, (ezt akár minden elemcsere után megismételi tipustol függően), hosszas nyammogásra ad okot a magyar igazságszolgáltatásban a 2010es évek elején. Bravo.
süti beállítások módosítása