Csúcskísérlet: áprilisig még huszonhat tárgyalást tartanak

A január 18-án kezdődő ötödik fordulóra sűrű menetrendet készítettek, március 27-ig huszonhatszor ül össze a bíróság, teljes gőzerővel folytatódik a hazai kriminalisztika példátlan, monstre tárgyalás-sorozata. Az elbaltázott nyomozás körülményeit kell még tisztázni, tanúkat, szakértőket hallgatnak meg.

Február végén még óvatosan optimista volt a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője, bár az ítélethirdetés időpontjáról az MTI tudósítójának adott nyilatkozata enyhe bizonytalanságról árulkodott. A Budapest Környéki Törvényszék arra törekszik, hogy még idén (2012-ben - a szerk) ítélet szülessen a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi ügyében. A bíróságnak a büntetőperben további 45 tanút és 30 szakértőt kell meghallgatnia. (…) A szóvivő magyarázata szerint a tárgyalásokon bármi előadódhat, ami az eredetileg tervezett "menetrendet" felboríthatja, így - mint már eddig is megtörtént - nem jönnek el tanúk, megbetegedhetnek a vádlottak. (…) A kiesett eljárási cselekményeket pótolandó, újabb határnapokat kell kitűzni, és ugyancsak gyakori, hogy a korábban már vallomást tett tanút ismét szükséges kihallgatni. Az is előfordulhat, hogy újabb bizonyítási indítványok, újabb körülmények merülnek fel, amelyek tisztázása időbe telik“ – magyarázta a bírósági szóvivő.

Hát ebből minden bejött. Tanúk, szakértők, hatósági emberek, rendőrök mentették ki magukat, el sem jöttek a tárgyalásra, mások összevissza vallottak, a rendőrség botladozott, a bűnjeleket szabálytalanul gyűjtöttek össze, a bíróságnak kell mérlegelnie, hogy mi fogadható el közülük, a letartóztatást is elbaltázták, a helyszíni szemle összes mozzanatába beleköthetnek a vádlottak, akik a szakértők meghallgatására összeszedték magukat, észrevételek és kérdések százait zúdítják a bíróságra.

„A Budapest Környéki Törvényszék arra törekszik, hogy még idén ítélet szülessen a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi ügyében.”

Százhatvan tanút és több mint félszáz szakértőt idézett a bíróság, idáig összesen százhúsz tárgyalásra. Volt aki el sem jött, volt akit rendőrök hoztak, a koronatanú nyomozati kihallgatását szinte minden alkalommal újra és újra elő kell venni. A harmadrendű vádlott védőjét a negyedik felvonás elején ki kellett zárni, mert kiderítette és bejelentette, hogy édesapja, a Legfelsőbb Bíróság tagjaként tavaly év végén részt vett védence szabadulási kérelmének elutasításában. Ha a kizárás jogerős, harminc nap jegyzőkönyveit kell ismét elővenni és részletesen ismertetni.

Nehéz lesz bizonyítani azt is, hogy mikor készültek, a piricsei fotók. A vád szerint Kiss István készítette, a támadás előtt ugyanis pontosan feltérképezték a helyszínt, ám a masina kaotikusan jegyezte föl a dátumokat; akkor és ott nem is járhatott a jelzett időben Kiss István és testvére, valami nem stimmel. Vajon a költöző madarak vonulása, vagy a napállás alapján kell kibogozni majd az időpontot? Mert más támpont nem nagyon akad. A védekezési taktika a bizonyíthatóság megingatására, ezen keresztül felmentésre irányul, bár egyetlen bebizonyított gyilkosság is fekvőnyolcas (életfogytiglani fegyház), ám ez a büntető igazságszolgáltatás, az ügyészség és a rendőrség munkájának teljes kudarcát jelentheti, és a terrortámadás brutalitása elenyészik.

Ha 2013. augusztus 21-ig nem sikerül befejezni, a vádlottakat szabadon kell engedni.

A tárgyalás 2013. január 18-án folytatódik, és ha 2013. augusztus 21-ig nem sikerül befejezni, a vádlottakat szélnek lehet ereszteni, szabadon kell engedni őket, az előzetes letartóztatást meg kell szüntetni.

Stépán Balázs

 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr864971296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

askenázi geci 2012.12.18. 16:46:25

főleg ha nem ők követték el a gyilkosságokat...

korondisz 2012.12.21. 10:44:15

Szerintem a felmerülő kérdések ellenére ez az ügy már jelen pillanatban is túl van bizonyítva. Mivel az elkövetésmód és a fegyverek egyeznek, a sorozat akkor is bizonyított, ha egy-két elem részletes bizonyítása hiányos. Mivel valamilyen módon minden helyszínhez kötődnek, kétség nem férhet a bűnösségükhöz és annak bizonyítottságához. A fegyverek, a helyszíneken talált DNS-minták-lábnyomok, autógumi nyomok, a részbeni beismerő és terhelő tanúvallomások, a helyszínekkel kapcsolatos térképek-fotók, a gyilkosság hajnalán a menekülőúton sárból kimentett autó már önmagában is bőven elegendő a fekvő nyolcashoz. Addig húzzák az időt a túlbizonyítással, hogy a végén még azért fognak szabadulni a négy év elteltével.
süti beállítások módosítása