Házkutatás a Fancsali tavi hajléktalanoknál

A múlt héten elkezdődött, vége a felolvasós szakasznak, élesben, egyenes adásban folytatódik a tárgyalás, enyhén retrográd beütéssel; az elmaradt tanúk, és tisztázatlan történetek kerülnek elő, a végtelenített debreceni helyszínelés meg a házkutatás Dombostanyán, és képbe került a Fancsali tavak környéke.

Harmincegyedszer került sor Nyalka Évára, a „koronatanúra”, és most debütált dr. Németh Richárd, aki annakidején a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott osztályvezetője volt, és a debreceni akció egyik alparancsnoka. Nyalka Évát kapta feladatul, meg az asszony ingatlanainak átkutatását. Kiderült, illetve tovább bonyolódott, hogyan került a képbe Csontos István a letartóztatás éjszakáján. Itt az újabb verzió. Csontos egyszerűen kisétált a klubból, őt nem kapcsolták le azonnal, sőt az egyik rendőr még vissza is kísérte, hogy elvihesse a bent felejtett bukósisakját. Aztán szünet, a férfi elmotorozott haza. Németh szerint Csontos neve akkor került elő, amikor Nyalka Éva megemlítette neki, hogy Csontos vezette a gyanúsítottak autóját, amikor Balmazújváros határában elakadt a társaság, és a Vörös Csillag Mgtsz. traktorosa segített rajtuk. Németh telefonált a „vezetési pontra”, hogy van valami probléma, lenne itt még egy pofa, akit el kell kapni, gyűjtsék be őt is. Hogy a rendőrök mit léptek erre, még mindig homály fedi, Nyalka Éva egyik vallomása szerint; „Már fölkelt a nap, csörgött a telefon, Csonti hívott, hívjam vissza. Házkutatást tartanak nálam, te meg menj vissza a klubba” – mondta neki állítólag. Csontossal szemben zavartan viselkedtek a rendőrök, akadhatott más probléma is. Németh Richárd elmondta, hogy órákkal később, amikor rábukkantak a Dombostanyán elrejtett fegyverekre ismét felhívta a „vezetési pontot”, hogy minden rendben, Csontossal szemben is lehet, kényszerintézkedést alkalmazni. E szerint Németh, az akció egyik alparancsnoka, nem tudta volna, hogy kit, kiket kell elkapni aznap éjszaka? Ha pedig rajta volt a listán, miért engedték el? Van ennek köze Csontosnak a Katonai Biztonsági Hivatalnál való szerepvállalásához?

Németh telefonált a „vezetési pontra”, hogy van valami probléma, lenne itt még egy pofa, akit el kell kapni, gyűjtsétek be őt is.

Németh csapatát elküldték a Fancsali tavakhoz is házat kutatni, nem tudni, hogy ettől mit reméltek, és hogyan került a képbe a tavak környéke, talán először hangzott el, hogy ide is kiszálltak, Németh bizonytalankodva említette meg, mindesetre lyukra futottak. A tiszt emlékezete szerint, hajléktalanok élhettek az elhanyagolt tanyán, semmiféle nyomra nem bukkantak.

Hajléktalanok élhettek az elhanyagolt tanyán, semmiféle nyomra nem bukkantak.

A balmazújvárosi kiszállásra Nyalka Éva lakásástól startoltak a házkutatók, az asszony kalauzolta a nyomozókat, simán megtalálták a Vörös Csillag gépállomását, meg azt a pofát is, aki háromezerért „bevállalta”, hogy kihúzza a sárban elakadt autót. A rendőröktől tudhattuk meg, hogy az úton hazafelé, Balmazújvárosból Debrecenbe, meglehetősen fagyos volt a hangulat az autóban, az asszonyt leintették, hogy ne nagyon kíváncsiskodjon, ő meg elfogadta a kézenfekvő magyarázatot, hogy valamiféle halász-vadász kalandon, vagy min voltak a fiúk. A jegyzőkönyvezéssel a Németh-féle csapatnak is akadt a baja, emiatt a feletteseivel kellett mindenekelőtt elszámolniuk. Ugyanis kimaradt a dokumentumokból, hogy Dombostanyán felfüggesztették a házkutatást, amikor a tűzszerészekre vártak, és elkezdték kihallgatni Nyalka Évát. Figyelmen kívül hagyták szomszédasszony, a hatósági tanú, figyelmeztetését is; „Vele ne írassátok alá, azt sem tudja, hol van”. „Felfokozott állapotban volt, mint mindenki”, de tudta mit ír alá – vélik a rendőrök, az asszony ennél továbbment, „az események letaglóztak, úgy érezem nem voltam a topon” – sőt részben azonosult is az eseménnyel, mintha „részese lettem volna a nyomozásnak”.„Nekünk az jött le – vallotta a nyomozó az asszonyról –,  hogy védeni kell őt”. Vajon kitől – vetődik fel az erre logikailag következő kérdés.

„Vele ne írassátok alá, azt sem tudja, hol van.”


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr195141031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehér Folt 2013.03.18. 23:04:10

"C'vadászat-per"
Melyik lehetett az az idióta, aki ezt így linkelte ki címlapra? Rohad szét az index...

tükörfúró 2013.03.18. 23:29:25

Kituggya ki a cimlapügyeletes manapság. Leginkábbis valami zsebbedudáló bérblogger meg automata szkriptek, erre kisérlet a második főoldal is, automata taratalom blogokbol szivattyuzva, ne is kejjen ujságot irni, mer az fárasztó, csak egye a jónép a saját végtermékét és kattincson, mer a pénz az viszont kellene minnél több.
Btw ez a blog se erőlteti me magát már tulzottan ,ezt a motorossisakosvisszaengedős izét már vagy 4. posztban olvasom szinte ugyanazokkal a mondat-töredékekkel, ami ki is teszi egy ilyen poszt 2-3%-át, mintha már itt is kifogyna a lendület, nem a ciányvadászatról, de mintha nem is a perről lenne szó, csak összevissza felvillannak momentumok,... nyalakéva hopp, mégkétmondat, jóvan, már irtunk valamit, visz még a lendület..

jog-ász 2013.03.19. 06:44:34

mindenesetre birosági tárgyalásról "hogyvolt" blogot irni és olvasni ezek szerintem nem olyan izgalmas mint mondjuk a Bk-ról:)

Állítsuk meg a ......... 2013.03.19. 08:13:25

Mi az a Fancsali tó, olyan nincs!!!!!

Talán Fancsikai!!!!!!!

Állítsuk meg a ......... 2013.03.19. 08:18:08

Nem értem, hogy Nyalka Éva miért kószálhat még mindig szabadon, ha tudott midenről.
A főnöke barabás is tudhatott, akkor tőle is félni kell?
süti beállítások módosítása