Ami a romagyilkosok vádiratából kimaradt

  A dobos, a szakács, a cukrász meg a hidegburkoló

 

Tódor János írása

 

 Nagycsécsen gyilkoltak először. A média és a hatóságok reakciójából - pontosabban annak hiányából - igazolva látták tettüket: csak ölni kell, és közelebb kerülhetnek céljukhoz, a roma lakosság megfélemlítéséhez. A tiszalöki merénylettel már kifejezetten azt akarták elérni, hogy erőszakos válaszreakciót csikarjanak ki a romákból. Lebuktak, mert beragadtak a sárba, és telefonálniuk kellett.

 Megnézzük, mi olvasható a romák elleni támadás-sorozat elkövetőinek vádiratában, és mi maradt ki belőle.

 

 Pénteken kezdődik a Pest Megyei Bíróságon a hat roma áldozatot követelő gyilkosságsorozat tárgyalása. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekményben folytatott eljárást két éven át, majd 2010 nyarán vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé.

 

 2009 augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő négy férfit: az elsőrendű vádlott K. Árpádot, a másodrendű K. Istvánt, a harmadrendű P. Zsoltot és a negyedrendű Cs. Istvánt. A Perényi 1 zenei klubból kerültek elő a támadásoknál használt fegyverek is.A vádirat az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolják. Az elsőrendű vádlott esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés is szerepel. A negyedrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, mint bűnsegédet vádolta meg a Pest Megyei Főügyészség.

 

2008. július 21., Galgagyörk: három lakott lakóházra lövéseket adnak le

2008. augusztus 8., Piricse: két lakott épületre Molotov-koktélt dobnak, és rálőnek, G. Magdolnát megsebesítik

2008. szeptember 5., Nyíradony-Tamásipuszta: egy lakott lakóházra több célzott lövést adnak le

2008. szeptember 29., Tarnabod: öt lakott lakóházat lőfegyverekkel tűz alá vesznek, és ezek közül többre Molotov-koktélt dobtak

2008. november 3., Nagycsécs: N.Tibor házára Molotov-koktélt dobnak, majd N.Tibor felségét N.Tibornét és testvérét N.Józsefet ablakon keresztül eladott lövéssel meggyilkolják, N.Tibort pedig megsebesítik

2008. december 15., Alsózsolca: R.Krisztiánt saját háza udvarán lőfegyverrel meglövik, aminek következtében maradandó egészségkárosodást szenved

2009. február 23., Tatárszentgyörgy: Cs.Róbert házára Molotov-koktélokat dobnak, majd amikor Cs.Róbert karjában két kisgyermekével menekülni próbál az égő házból, őt és 4 és féléves kisfiát Cs.Robikát közvetlen közelről lőfegyverrel lelövik, lányát Cs.Biankát pedig súlyosan megsebesítik

2009. április 22., Tiszalök: K.Jenőt munkába menet lőfegyverrel lelövik saját háza udvarán

2009. augusztus 3., Kisléta: B.Máriát lakásába behatolva lőfegyverrel kivégzik, illetve 13 éves lányát P.Tímeát közelről lőfegyverrel meglövik, aminek következtében életveszélyes állapotba kerül és maradandó egészségkárosodást szenved

 

Dob és gépkarabély 

 A nyomozati szakban a gyanúsítottak – a harmadrendű vádlott kivételével, aki végig nem tett vallomást - részben és eltérő mértékben elismerték, hogy a bűncselekmények egyes helyszínein jártak, Molotov- koktélokat dobtak, és lövöldöztek az előre kiszemelt cigányok lakta házakra, de azt valamennyien tagadták, hogy gyilkoltak (vagy ölni akartak) volna. Ügyvédjeik által kijuttatott üzeneteikben, (illetve a sofőrként működő Cs. István a vele készült interjúkban) azt állították, hogy nincs különösebb bajuk a cigánysággal, nem fajgyűlölők, és nem bőrszínűk, hanem viselkedésük alapján ítélik meg embertársaikat.

 K. Árpád Sándor (43) érettségi után a nyírbátori határőr-igazgatóság állományában volt sorkatona, ahonnan tizedesként szerelt le 1988-ban, alapkiképzést kapott gépkarabély és maroklőfegyver használatára. Leszerelése után zenélt, Budapesten dzsesszkonzervatóriumba járt, 1998-ig a Replika együttes dobosa volt, emellett az adóhatóság adatfeldolgozójaként dolgozott. Ott ismerkedett meg. F-né Ny. Évával, aki a felettese (egyben a szeretője) volt, majd APEH-es munkája mellett üzletvezető lett a debreceni Perényi-1 klubban, ahol állást adott a férfinek és társainak. 2000–2003 között K. Árpád Izraelben vendéglátózott, majd 2005-ben megnősült (2009. júliusában kislánya született). Habár kapcsolata pár évig szünetelt F-né Ny. Évával, 2003 körül újrakezdték. Az igazságügyi szakértő szerint édesapja 1987-es halála után ő lett a család meghatározó személyisége, értelmi képessége átlag fölötti, érzelmi érettsége optimális, precíz munkavégzése, magával szemben is támasztott magas elvárásai alkalmassá teszik vezető szerepre, ugyanakkor hajlamos környezete manipulálására, krízishelyzetben pedig agresszívvé válhat.

 

Elvették a magnóját

 K. István Zoltán (34), K. Árpád öccse szakács képesítést szerzett. Dolgozott a szakmájában, segédmunkásként az építőiparban, időnként munkanélküli volt, 2008-tól jegyszedő a Perényi-1-ben. Lelkes tagja a DVSC-szurkolótábor kemény magjának. Egy időben rendszeresen ivott, amitől agresszíven viselkedett. Kamaszkorában összetűzésbe került cigány fiatalokkal, akik elvették a magnóját – állítólag innen ered szimpátiája a nemzetiszocialista eszmerendszer iránt:  ezt nyíltan vállalta környezetében. Szoros kapcsolata is megromlott egy időre  bátyjával, amiért az nem azonosult maradéktalanul  nézeteivel ( sőt,  konzervatóriumi évei alatt cigány évfolyamtársaival is tartott kapcsolatot)  K. István 2000 körül csatlakozott a Véres Kard elnevezésű - a szurkolói törzshely Loki-klubhoz kötődő - debreceni nemzeti radikális csoportosuláshoz, amellyel 2006 körül szakított. A vádirat  azt is leszögezi, hogy a fiatalabbik K- testvér „szimpatizált az idegengyűlölő, nemzetiszocialista eszmékkel rokon ideológiákkal. Személyes tárgyai, otthonában tartott egyes könyvei, valamint a bőrére tetovált rajzok, nemzetiszocialista jelképeket, a náci Németország vezetőit ábrázoló, leíró tartalmakat hordoznak.”. Viszont nem tesz említést arról, hogy az 1990-es évek közepén, amikor még Bocskaikertben lakott, az akkor a szkinhed-divat szerint  öltözködő K. István egyik alapítója volt a Keleti Arcvonal Bajtársi Közösség helyi tagozatának. Társait vádolták meg és ítélték el a debreceni zsinagóga tóraszekrényének felgyújtásával. Abban az ügyben ellene nem indult eljárás. A szakértő szerint értelmi képessége átlagos, nehezen alkalmazkodik, tetteit érzelmei irányítják.

 

Neonáci főzőcske

 P. Zsolt István (34), alias Dezső vagy Teddy szülei elváltak gyerekkorában. A harmadrendű - aki K. István barátja lett a Loki-klubban - szintén szkinhed volt korábban, de neonáci nézeteit nyilvánosan nem hangoztatta. Cukrász végzettségű, szakmáját csak pár évig művelte, utóbb biztonsági őrként dolgozott. 1996-ban szerelt le a honvédség záhonyi Bereg Határvadász századából, majd fegyveres vagyonőrként helyezkedett el hajdúszoboszlói bankfiókokban, szórakozóhelyeken, és 2008 augusztusától dolgozott a Perényi-1-ben. Egy ideig lazán kötődött a Véres Kard csoporthoz, főzésekre, koncertekre járt a tagsággal, de cigányellenes nézeteit nyíltan nem hangoztatta. Fő elfoglaltsága a harci és őrkutyák tenyésztése, versenyeztetése volt. Gyermekkora óta kedvelte a fegyvereket, banki biztonsági őrként önvédelmi fegyvert is tarthatott, rendszeresen olvasta a Kaliber című fegyverekkel foglalkozó folyóiratot. Katonai gyakorló-ruházatban járt. A pszichológus szerint bár értelmi képességei jók, kevéssé ambiciózus, korlátolt érdeklődésű, szociális fejlettsége alacsony, agressziókezelése feszült helyzetekben problémás.

 

Csontrabló hozzászól

 Cs. István Csaba (29) ugyancsak DVSC-ultra, de a K- fivérekkel egyikük barátnője révén került közelebbi kapcsolatba. Szülei elváltak, két testvére van. Keramikus és hidegburkoló végzettségű, 2003-tól sorkatona, majd szerződéses tisztes a honvédség 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandárjánál Debrecenben. 2007–2008-ban gépkocsivezetőként részt vett a koszovói KFOR-misszióban, hazatérte után betegállományba került, 2009 februárjában – a vádiratban nem részletezett – pszichiátriai betegség miatt szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és  leszerelt. A civil életben sem találta a helyét, könnyelmű, tékozló életvitelt folytatott, kedvenc időtöltése a motorozás volt.  Cs. István gyerekkora óta ellenérzéssel viseltetett „a cigányokkal” szemben, aminek környezetében nem egyszer hangot is adott. Egy interjúban ezt azzal magyarázta, hogy a hajdúhadházi általános iskolába járt, ahol gyakran volt konfliktusa cigány fiatalokkal. Az internet különböző motoros fórumaira Csontrabló nicknéven bejelentkezve több ízben is hozzászólt a romákat érintő éppen aktuális témákhoz. Mindezek ellenére hangsúlyozta, hogy ő nem a bőrük színe alapján viszonyul az emberekhez. A szakértő szerint kudarctoleranciája alacsony, indulatai bármikor kitörhetnek, képességei az igényeinél alacsonyabbak, viselkedése labilis, miközben a hozzá közel állók inkább családcentrikus mókamesternek ismerték.

 

Mindennapi férfiak

 A vádirat szerint a vádlottak az egyéni sérelmeiket, feldolgozatlan traumáikat, formátlan és téves következtetéseiket kivetítve, a cigánygyűlölő szélsőjobboldali pártok és szerveződések által megerősítve jutottak el oda, hogy "megtorolják"  sérelmeiket. Ezek a maguk mindennapi életét élő férfiak nem voltak profi bűnözők, még kevésbé népük szabadságáért, elszakadásáért harcoló terroristák. Ennek ellenére munkált bennük is a defektes küldetéstudat (ettől még persze a pszichiátria vélemény szerint orvosilag beszámítható, tetteiket átlátni képes egyénekről van szó) s ezért aztán elfogásuk után azt üzenték a közvéleménynek, hogy súlyos társadalmi problémákra akarták felhívni gyilkos akcióikkal a figyelmet - amelyekért szerintük kizárólag a cigányok a felelősek.

 

A késelős cigány a vádiratból

 A vádirat is említés tesz arról az 1999-ben történt késelésről, melynek során K. Istvánt egy (K. állítása szerint félcigány) biztonsági őr megszúrta, minek következtében el kellett távolítani a lépét. A Pest Megyei Főügyészség szerint ez volt az az esemény, amely megint összehozta a bátyjával a fiatalabb K-t. Hogy pontosan mi és hogyan történt, azt a vádirat sajnálatos módon nem részletezi, de arra enged következtetni, hogy a másodrendű vádlottat ez a súlyos és a vádirat sugallata szerint indokoltnak tűnő sérelem indíthatta a cigányokkal szembeni brutális fellépésre. Hogy ez lehetett a sorozatgyilkosság legfőbb személyes motívuma, azt a K. Istvánt jól ismerők már a nyomozás lezárása előtt hangoztatták - arra alapozván, hogy a „bűnös” késelőt, a félig roma biztonsági őrt a bíróság végül  felmentette.

 A vádirat szerint a vádlottak 2007 végén, 2008 elején (a biztonsági őr felmentése idején) jutottak arra az elhatározásra, hogy mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán, saját kezükbe veszik a „rendcsinálást". Fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve hogy felhívják a figyelmet a fenti „problémára".

 

A valóság: jogos önvédelem

 De nézzük, mi maradt ki a vádiratból. A szurkálás 1999. január 24-ére virradó hajnalban történt Debrecenben. K. István és négy társa ittas állapotban betért a Flamingo bárba, ahol szóváltásba keveredtek S. Béla rendésszel. Egy pofon is elcsattant a rendész és a társaság egyik tagja (nem K.) között. A rendész reggel hat óra előtt ment hazafelé a munkából, s újra összefutott a társasággal (valószínűleg lestek rá). A Jerikó utcában verekedés tört ki a rendész, valamint K. István és a társaság egyik tagja, B. György között. Az akkori vádirati tényállás szerint: „A társaság rátámadt S. Béla rendészre, aki jogosan védelmezte az életét. B. György megütötte a rendészt, majd K. István késsel esett neki. A földön fekvő S. Béla és K. dulakodni kezdett, közben S. Béla kezébe került K. István kése, amellyel megszúrta a férfit. K. István bal hónalja alatt ment be a kés, átszúrta a lépét, így azt el kellett távolítani. A sebe hat hét alatt gyógyult, de a lép eltávolítása maradandó károsodást okozott. A bíróság szerint utólag nem rekonstruálható, hogy miképpen került S. Béla kezébe a kés, de alaposan feltételezhető, hogy ő szúrt, hiszen K. sérült meg.”

 A bíróság kimondta: S. Bélát akkor is fölmentették volna, ha bebizonyosodik, hogy ő szúrt, mert jogos önvédelemben cselekedett el a rá támadókkal szemben. A per évekig elhúzódott, végül 2008-ban S. Béla rendészt jogerősen fölmentették a bűncselekmény elkövetése alól. Ezt azonban K. nem tudta megemészteni: nem értette, hogy ha az ő lépe odalett, miért nem ítélték el azt, aki őt megszúrta.

 

A titkos ötödik segítőtárs

 A személyes motívumokon túl ugyanakkor megkerülhetetlen a politikai szélsőjobb és a média felelőssége a cigányok elleni sorozatgyilkosságban. A debreceni négyek bandája néven emlegetett cigányvadászok központi figurái, a K- fivérek eleinte korántsem egyforma mértékben éreztek ellenszenvet a cigányok iránt. A cigányok által elkövetett 2006-os olaszliszkai lincselést követően - a vádirat szerint – viszont már közösen bújták a radikális hírforrásokat, keresve a „cigánybűnözéssel” kapcsolatos információkat. 2007-ben elmentek a Magyar Gárda első avatóünnepségére is, de – immár kiegészülve K. István barátjával, P. Zsolttal – arra jutottak, hogy mivel a Jobbik-sereg nem oldja meg az általuk sérelmesnek ítélt társadalmi helyzetet, jobb, ha a maguk kezébe veszik az igazságosztást.

 Fegyverük és fegyvertartási engedélyük nem volt, ezért 2008. március 7-én bűncselekménnyel szereztek maguknak: egy vadászfegyverek eladásáról szóló hirdetés alapján Besenyszögön betörtek a hirdetést feladó házába, ahol a sértettet két golyós és öt sörétes fegyver, továbbá az azokhoz tartozó lőszerek átadására kényszerítették.  „Rablási tervükbe beavattak egy negyedik férfit is, akinek  a kilétére idáig még nem derült fény” – áll a vádiratban. Felmerülhet, hogy a „negyedik férfi” esetleg egy olyan védett tanú, akivel a hatóságok vádalkut kötöttek. Információink szerint azonban nem erről van szó. A rablással megvádolt K-fivérek és P. Zsolt ugyanis a besenyszögi akcióban való részvételüket tagadják,  erre nézve vallomást sem tettek, a nyomozóknak pedig nem sikerült a személyt beazonosítani. Nem-hivatalos értesülésünk szerint  P. Zsolt egyik, "Kígyó" becenevű haverja több alkalommal is együtt volt velük, például egy budapesti túrabakancs-vásárlási út során, amelyről ő számolt be kihallgatásakor minden részletre kiterjedően a Nemzeti Nyomozó Irodának.

 

Kezdetek

 A rabolt fegyverekkel többször lőgyakorlatot tartottak, majd az elsőrendű vádlott 2008. július 2-án a golyós vadászfegyverrel két lövést adott le a debreceni menekülttábor egyik épületének ablakára. Ugyanazon év július 21-én késő este (terepfelmérést követően) az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott Galgagyörkre utazott, mert korábban a televízióból arról értesültek, hogy konfliktus támadt egy magyar család és a romák között. Éjfél után sörétes és golyós fegyvereikből tüzet nyitottak a kiválasztott házra, de sérülést senkinek sem okoztak. 

A vádirat kitér a piricsei támadásra is, melyet a nyomozás alapján szintén a három vádlott követett el 2008. augusztus 8-án azzal a szándékkal, hogy rendezze az általuk a romák bűncselekményei miatt rossznak ítélt helyzetet. Ezen a helyszínen a fegyvereken kívül Molotov-koktélt is használtak. Az egyik égő épületből menekülő sértett nő 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. 

A támadássorozat 2008. szeptember 5-én Nyíradony-Tamásipusztán folytatódott, itt K. Árpád lőtt a kiszemelt, romák lakta házra, melyben senki sem sérült meg. Szeptember 29-én a három főből álló csapat (egy Tarnabodon elkövetett emberölésről szóló tv-riport hatására) ezen a településen lõtt rá a feltételezetten romák lakta utcában több házra (később kiderült, hogy e házakban nem romák éltek), de senkit sem sebesítettek meg.

 

Öléssel provokálták a romákat

A félresikerült akció után alig egy hónappal Nagycsécsen, a község szélén álló házakra dobtak Molotov-koktélt, majd sörétes fegyvereikből lőni kezdtek az ablakokra. A támadásban ketten meghaltak, egy ember 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az első- és a másodrendű vádlott Alsózsolcán folytatta a támadásokat; itt nem éjjel, hanem késő délután, a Sajó túlpartjáról lőttek, életveszélyesen megsebesítve egy férfit. 

„A nagycsécsi támadás végkifejlete fordulópontot jelentett a K-fivérek és III. r. P. Zsolt számára (…) A tragikus esemény kapcsán a sajtóban és az elektronikus médiában megjelenő kommentárokból, valamint a hatóságok reakciójáról tudósító híradásokból igazolva látták, hogy az általuk választott módszer eredményes lehet céljuk valóra váltásához, a roma kisebbség szélesebb körében a félelem felkeltéséhez” – írja a vádirat.

 A vádiratban foglaltak szerint a keleti országrészben fokozódó rendőri ellenőrzések miatt a vádlottak távolabbra utaztak: 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön dobtak Molotov-koktélt a kiszemelt ház padlására és egyik szobájába. Az égő épületből menekülő apára és két gyermekére a másodrendű vádlott nyitott tüzet. A férfi és ötéves kisfia meghalt, egy másik gyermek súlyosan megsérült. 

A következő, tiszalöki támadásba a negyedrendű vádlottat is bevonták, sofőrként, mivel úgy vélték: négyen még „eredményesebbek" lehetnek.

 „Az eredetileg a félelemkeltésre irányuló elképzelésük mellett az újabb cselekménnyel már az volt a céljuk, hogy a támadás olyan felháborodást váltson ki a roma népesség egy részében, ami erőszakos cselekményekre sarkallja őket.”

2009. április 22-én a házából kilépő Kóka Jenőt a vádirat szerint K. Árpád lőtte mellkason. Mivel közös döntés született arról, hogy ezután már nem lesből, hanem közvetlen közelről ölnek, 2009. augusztus 7-én Kislétán tényszerűen be is mentek a kiszemelt házba, ahol - a golyóval többszörösen átlyukasztott ajtó mögött - egy gyermeket sebesítettek meg: míg anyját az ágyában lőtték agyon.

 

Mindent tudott, mégse lett vádlott

A tiszalöki helyszínről távoztukban az elkövetők számukra végzetes hibát  követtek el. Olyan telefont hívtak föl, amit a rendőrségi  számítógép-rendszer ismert. Ugyanis a tiszalöki mészárlásról hazafelé autójuk beragadt a sárba. K. Árpád ekkor mobilon fölhívta a Perényi 1. programszervezőjét- üzletvezetőjét (egyben szeretőjét), F-né  Ny. Évát, és kérte húzza ki őket. A nő meg is érkezett, de az ő kocsijával nem tudták kirángatni K. Árpád Opel Astráját. Ezután az asszony segítségért sietett, és végül egy traktoros szabadította ki a sorozatgyilkosság gyanúsítottjainak sárba rekedt autóját.  (Ny. Évát még tavaly májusban telefonon kerestem és kérdeztem a fentiekről. A Perényi 1. programszervezője, aki csak becenevén, Nyafiként mutatkozott be,  annyit mondott, hogy csak abban az esetben hajlandó nyilatkozni, ha azzal segíteni tud a „fiúknak". Ezt nem tudtam garantálni. A vádiratot olvasva viszont egyre inkább megerősödött az a  meggyőződésem, hogy az elsőrendű vádlott szeretője mindent tudott a támadásokról. Vagy -  majdnem mindent.)

 A vádirat azt is említi, hogy az ő telkén lévő veremben rejtette el Kiss Árpád a fölösleges fegyvereket, és az asszony kulcsot adott neki a Perényi 1-hez is. A százötven tanú közül is őt hallgatták ki a legtöbbször a nyomozók. Értelemszerűen tagadta, hogy ő  dobta volna fel szeretőit és társait. – Ha bármit akár csak sejtettem volna, azonnal a rendőrséghez fordulok – nyilatkozta hónapokkal később egy bulvárlapban. Később azért ez a védekezés módosult: Tiszalök után tudott mindent, de Kiss Árpád  megfenyegette, ezért nem mert beszélni. Végül a poligráfos-és a DNS-vizsgálat - állítólag - tisztázta őt.

 A vádirat tanúlistáját tanulmányozva hiába keresünk egy nevet, amely a gyilkosságokkal vádoltak elfogása utáni napokban sokszor forgott a médiában. B. Zoltánra, a Perényi 1. zenei klub – és még jó néhány debreceni szórakozóhely – tulajdonosának, K. Árpád és társai munkaadójának, a véleményére az ügyészség nem kíváncsi, ami felettébb furcsa. Persze ez önmagban korántsem jelenti azt, hogy ő lenne a sokat emlegetett védett tanú.


203 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr632769726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szélsőséges nézetvilág a kapocs a romagyilkosságok vádlottai között 2011.03.25. 12:53:04

Az Origo megszerezte a romagyilkosságok ügyében pénteken induló per 91 oldalas vádiratát, amelyből rengeteg információt lehet megtudni a négy vádlott előéletéről és lélektanából. Mindegyikőjüket összeköti a közös világnézet és a közös munkahely.

Trackback: A per - igazság vagy halál 2011.03.25. 09:16:58

TímeánakMa kezdődik a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság pere a Pest Megyei Bíróságon. A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata ért véget két éve Kislétán. Akkor egy anya halt meg, lánya teljes életére mar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrugackij 2011.03.26. 09:03:37

@Archenemy: Ha valamit nem értesz,miért nem emeled ki azt a mondatrészt és teszed fel a kérdéseidet,vagy mutatsz rá a mondatban lévő tárgyi tévedésre?

Azt sem tudom,melyik beírásomra reagáltál így.
Válaszaim elején (általában)idézőjelben szerepel a komment az a része amit vitatok.
Kérlek jelezd vissza ,milyen összefüggéstelen vagdalkozásra utaltál, és én megpróbálom átfogalmazni érthetőbb formában.

Még csak annyit,hogy ha valaki például nem érti a relativitás elvét,nem biztos,hogy ezért Einstein törvénye a hibás.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.03.26. 09:39:53

Az ügynek egy messzire vezető szála az, hogy a sajtó szerint a sofőrjük titkosszolgálati ember volt.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia esetleg útiköltség támogatásban részesíti a terrorista csoportokat?

reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/10/03/a_baszk_es_az_ir_tipusu_terrorizmus_harca_az_informalis_halozatokka

Pampák Bikája 2011.03.26. 11:43:04

Ha valaki szeretné megmérni hol találja a magyar sajtó egyik legmélyebb pontját, mélyüljön el a Magyar(talan) Nemzet e tárgyban kanyarított mai vezér(!)cikkét:
www.mno.hu/portal/773859. A toll mérsékelten kiváló mesternője még egy ilyen alkalmat sem mulaszt el, hogy azon merengjen, lényegében nem is ezek a jó szándékkal és filantrópiával átitatott fiúk az igazi tettesek. A hölgy meg, aki e szerecsenmosdatási feladatra nyilván önként és kéjjel vállalkozott, nyilván csak fűrdősi hivatását művelte.

MrPeetR 2011.03.26. 12:19:56

@utazo222: "Öreg róka vagyok már, de cigány vérfertőzésről még nem hallottam, ha tudnál leellenőrizhető példát hozni csodálkoznék rajta."

Nézd, nyilván egy értelmes, intelligens ember vagy, hagy ne én végezzek helyetted munkát, ha érdekel erről infó, ez olyan cigányos lenne....
Google, beírod cigány vérfertőzés, belterjesség, intelligencia, ilyesmi címszavakat, megdöbbentő tanulmányokat olvashatsz! Vannak települések, ahol a cigány gyerekeket már közvetlen születésük után értelmi fogyatékossá tesznek.

"...az öblösüvegben, a cigány üvegfúvók művészi munkákat készítettek..."

Az, hogy a poharakat, vázákat és egyéb tárgyakat nem üvegfúvók készítik, hanem nagyja részt már gépek, ez a technika vívmánya. Lehet erről ideológiai vitát folytatni, hogy jó-e ez. Valóban nincs így szükség üvegfúvókra, viszont van gépkezelőre, karbantartóra és munkát ad azoknak is, akik ezeket a masinákat legyártják. Mindemellett a kézműves alkotásokra ma is van kereslet, szuvenírként. Te úgy látod a mai cigány tizenévesek (tényleg tisztelet a kevés kivételnek) tanulnak szakmát? Semmi baj nem lenne, ha szakmát tanulnának, senki nem küldi őket a felsőoktatásban. De ebben az anyagias világban húzza őket a javak iránti vágy, ők is Adidas cipőt és Nike melegítőt akarnak! Csak a háttér nincs meg hozzá. Egy normális lelkületű ember küzd a vágyaiért, megrendíthetetlenül küzd, hogy olyan életet élhessen, ami az álma. Én nem látok cigányokat küzdeni, annál inkább bűnözni. A Gyöngyöspatai esetnél is nyilatkoztak a HVG riporterénél, kijött a putriból (amiben a kutyámat nem tartanám olyan kosz volt...) olyan ruházatban, aminek értéke sok embernek 2 havi élelem. A könnyem kicsordul, komolyan! Úgy sajnálom őket!

"Csak azt akarom mondani, ha emberszámba vették őket akartak és tudtak is dolgozni."

Ki kit nem vesz emberszámba? Most komolyan! A türelemnek és megértésnek van egy határa. Amikor az ember gyerekéről leveszik a kabátot (mert tetszik nekik...), az iskolában elveszik a kajára kapott zsebpénzét, megfélemlítik, akkor a türelem nem elfogy, hanem elillan! Cigány a tehetős cigánytól miért nem lop? Mert a saját fajtáját emberszámba tudja venni, de a magyar ember nekik nem ember...)

"Nagyon sajnálom, hogy keserű, csalódott ember lett belőled, de hogy ezt a cigányokra fogni..."

Ez az amit kikérek magamnak! Nem vagyok keserű ember, csalódott az igen! Elsősorban a több pénz motivált, hogy külföldre költözzek. Úgy voltam, ha összeszedem magam haza megyek. De eszemben sincs feladni ezt a nyugalmat! Itt azt hagyok a kocsiban, amit akarok (pénz, laptop, gps), senki nem nyúl hozzá. Otthon zöldség-gyümölcs volt a hátsó ülésen és betörték érte az ablakot! :(

utazo222 2011.03.26. 12:28:52

@Archenemy: én ebben nem vagyok biztos, hogy mindenki utálja a cigányokat, aki utálja abban ott van az a bizonyos kód, és még valami fontos! nem ismeri őket.Míg a másik nemzet--kínai, sváb stb- sem ismeri, de őt csak "furcsának, furának" érzi. AZ utálatot én még csak 2 csoportnál érzékeltem, az egyik a cigány a másik a zsidó.A zsidóság sokkal tehetősebb- mondhatni gazda- diaszpóra, életkörülményeik is sokkal jobbak, nincsenek ráutalva arra, hogy lopjanak, bűnözzenek, és ezt mondható a sváb, örmény, stb nemzetiségire is, ráadásul ezek nem fekete bőrűek. No ezért utálják a cigányokat. tehát: míg nincs munkalehetőség, megélhetési bűnözők lesznek, és fekete a bőrük.

MrPeetR 2011.03.26. 12:31:34

Czeizel Endrét 1991-ben Gáti Mariann üzletasszony hetven olyan örökbeadóval hozta kapcsolatba, akik többszöri próbálkozás után sem találtak hazai örökbefogadókat születendő gyermekük számára. Czeizeléknél öt ilyen cigányasszony jelentkezett, akiknek az akkor hatályos magyar örökbefogadási szabályok értelmében intézték a külföldi házaspárok javára történő örökbeadást. A professzor e programot azért indította el, hogy abortusz helyett, a születendő magzatok meggyilkolása helyett, olyan pároknak segítsen, akiknek nem lehet gyermekük – meséli a professzor. Mint később kiderült, közülük többen pénzért, Amerikában szülték meg gyermeküket, három külföldre uraztatáshoz pedig Czeizel intézete asszisztált, ám ez – mondja Czeizel professzor – a tudta nélkül történt. Az örökbeadások lényegi részét végső soron – amerikai részről – Gáti Mariann intézte.

Forrás: ellenkultura.info/rossz-ver-avagy-eleve-bunozesre-hajlamosak-a-ciganyok.html

MrPeetR 2011.03.26. 12:32:07

A lényeg:

Egy híroldal szerint az Amerikába került gyerekek kb. 70%-ánál, 6-8 éves korában nagyon komoly problémák kezdődtek. “Hiába volt a lakásban 3 fürdőszoba, a gyereket csak erőszakkal lehetett megmosdatni. Hiába kapott tetemes zsebpénzt, lopott a közösségben, ahova járt. Meg onnan is, ahova nem járt. Tanulni nem volt hajlandó, erőszakos, durva, hazudozó volt mindenkihez. ‘Csak az erőből értett!’ Több esetben próbálkoztak a visszahonosítássai az örökbefogadók! Az akkor örökbe fogadott – ma 18 – 20 éves embereknek több, mint fele már büntetett, lumpen életvitelű, rosszabb esetben szakképzett bűnöző.” A cikkben a vádak felállítása urán leszögezi az író: “A dolgok természetéből adódóan nem tudok forrást megjelölni.”

találjatokkivalamit 2011.03.26. 12:45:39

@sztrugackij:
Tipikus iskolás maszatolós szöveg. Nincs rasszizmus az országban csak egy olyan hangulat, hogy az embereknek tele van a hócipője az ingyenélőkkel és az állandóan agresszíven viselkedőkkel. Nem kell és lényegtelen továbbgörgetni a rasszista szálat, mert csak hamis képet ad az ország lelkiállapotáról. A magyar társadalom retteg a cigányoktól. És itt ez a fontos kérdés, hogy MIÉRT retteg a cigányoktól a társadalom.? Gyereket hátbalőni egyébként szemétség. De minden csontját összetörni, éhenhalasztani a saját szülő által az se vall kultúrált viselkedésre. És senki ne húzza elő a nácikártyát, mert, mint tudjuk az egy fajtája az érvelési hibára. Akárcsak a csúsztatás.

találjatokkivalamit 2011.03.26. 12:52:14

@atepista:
HÁHÁHÁHÁ... Aztán mi lett belőle...
Aztán mi lett belőle...
Aztán mi lett belőle...
Aztán mi lett belőle...
Mantra, mantra, mantra.

találjatokkivalamit 2011.03.26. 12:54:16

@atepista:
"Öld a magyart!" Tényleg nem faji alapon történt Olaszliszka...

MrPeetR 2011.03.26. 13:27:16

Közöttük is van, aki látja mi a helyzet! Mi kell ennél több? Miért van az, hogy egyik másik "magyar" ember mégsem nyugtázza ezt?

www.youtube.com/watch?v=fTwveHGrym4

utazo222 2011.03.26. 13:39:03

@MrPeetR: Most már értem a hozzáállásod, bizonyára többet olvasod a Kurucinfóz, mint mindju a Népszabit, vagy a 168 órát.de ez a tanulmány azt is tartalmazza, hogy a vérfertőzés nemcsak a cigányoknál fordul elő- ahogy ter ezt beállítottad, - a zárt közösségeknél, például a finn favágóknál,-pedig igazán kultúrnépként van számontartva- vagy amikor a vagyont akarták egyben tartani- kulák házasságok-és akirályi családoknál is gyakori volt.Tudok olyan faluról, ahol még a 60-as években is a lakosság 45%-a a belterjes házasságok következtében debil volt, és képzeld egy roma lakosuk sem volt. Tehát azt állítani, hogy ez jellemző rájuk, és csakis rájuk, badarság.Az üveges cigányoknál az a gond, hogy nem csak a technika előhaladásával szünt meg a munkahelyük, hanem a gyáruk is, úgy mind nagyon sok helyen az országban.Tévedsz abban is, hogy nem járnak cigánygyerekek szakmunkásképzőbe.Családi forrásból tudom-az egyik unokahugom ott tanít- a tanulók 60-70 százaléka cigány gyerek.A silány képzés miatt semmire se mennek a szakmájuknak,van olyan festőtanuló, aki a gyakorlati időben a 3 év alatt mindössze az iskola folyosóját kente le teddihengerrel. Mondhatom ez a gyerek a szakmája mestere soha nem lesz, de még a kedve is elmegy az egésztől, És ez minden szakmában így van. Egyszerűen nem tudják hol elsajátítani a szakma fogásait. A javak iránti vágy minden emberben megvan, de van aki nem tudja megteremteni. Biztos, hogy a kocsidat a romák törték fel?

sztrugackij 2011.03.26. 13:41:01

@találjatokkivalamit: Nos, tisztelt nagy tudású jobboldali barátom!

Etnikai (faji) alapon történt sorozatgyilkosságokról beszélünk.
A "rasszizmus" és a "náci" szavak (bár utóbbit én nem használtam) miért számítanak ide nem illő kifejezéseknek,ill. csúsztatásnak?
Az érvelési hiba fogalmáról pedig gőzöd sincs!
Egy frappáns példát rögtön adok is rá neked.Amikor egy gyilkosság súlyosságát egy másik melléhelyezésével próbálod relativizálni,vagy megmagyarázni!

Ezzel az érvvel mit is akartál kifejezni?
Kit vagy mit védesz?A gyilkosokat vagy a vélhetően közös politikai irányvonalatokat?

Olaszliszka felemlítése miben változtatja meg egy normális ember hozzáállását a sorozatgyilkosságokkal kapcsolatban?

Úgy vetted észre,hogy én az olaszliszkai gyilkosokkal szimpatizálok?

Ennek a blognak egyszerűen nem az a témája!

Tipikus jobboldali érvelési hiba a holocaust áldozatait számszerűleg összevetni a sztálinizmuséval.
Mintha plusz -mínusz 20000 vagy 100000 halálos áldozat eldöntené innentől kezdve a jobb- és baloldal erkölcsi nívóját.

Mondjuk nálad biztosan!

Az általam mantrázott szöveg (noha csak egyszer írtam le),melyik részével van bajod?
Még nem jutottál el a történelem órán a Kristályéjszaka utáni történésekhez?

Ember,a fél országot buktátok utána!

"Gyereket hátba lőni egyébként szemétség" .Ez a mondat priceless!

utazo222 2011.03.26. 13:48:19

@MrPeetR: "teljesen kizárható, hogy az ilyen viselkedési hajlam öröklődik" ezt nem én mondom, hanem a nagytekintélyű Czeizel Endre. A fent írtakhoz a dolog természeténél fogva- forrás nincs.És miz mond még a professzor? Csak tudományosan megalapozott kutatások eredményeiből, ellenőrzött gyakorlati tapasztalatokból lehet következtetéseket levonni. Bizonytalan forrásból nem. Ennyi.

MrPeetR 2011.03.26. 14:01:28

@utazo222: Nézd ebbe azért ne menjünk bele, mert ez már politika. A rendszerváltás áldozatai ezek szerint a cigányok. A rendszerváltás után nyilván te is észrevetted, hogy mennyire megindult a felsőoktatás. Persze minősége annak is gyatrább, hiszen nem ér már annyit egy diploma. Illetve ér, ha az a valaki nem tíz év alatt gyűjti össze a kreditjeit, ahogy erre ma számos példa és sajnos lehetőség is van. Egy biztos! Ember legyen a talpán, aki egy 14-18 éves akármilyen, de főleg cigánygyereket megfegyelmez egy szakmunkásiskolában! Mit tud tenni egy tanár a fegyelem érdekében? Kussol, mert ha janiskodik még egy kést talál hazafelé a hátában. Vagy csak jól leköpködik és szavakkal alázzák "jobb" esetben. Az emberek félnek a cigányoktól! Ez a LÉNYEG! Félnek és nem azért, mert olyan rémisztőek, hanem azért mert ez egy okozat. Az ok az, amit a cigányok művelnek, amivel ez az okozat (félelem kialakul).

- Meddig szűz egy cigány lány?
- Amíg erősebb a bátyjánál, gyorsabb az öccsénél, és amíg nem marad kettesben az apjával.

Ennek a viccnek, ami nem is annyira vicc megvan az alapja. Tisztában vagyok vele, hogy a vérfertőzés más népcsoportoknál is előfordul, de ezt szabályozni kell, büntetni. A vérfertőzés nem lehet semelyik kultúra része! Mert betegséget, gyengeelméjűséget eredményez és mert baromi undorító dolog a saját családtagunkat megdugni...
Az, hogy nem találnak munkát, de a tanulni akarók még gyakorlathoz sem jutnak ez szintén valamiért van. Mert az emberek nem bíznak bennük, akkor sem, ha mindenki tisztában van vele, hogy vannak normálisak. Mert az emberek örülnek, ha megtudnak élni, nem kockáztatják a vállalkozásukat. És mert ez a kurva cigány gyűlölet -ami tény, hogy van, valószínű nem véletlen- odáig fajult, hogy senki nem akar cigányt alkalmazni. Félti a vállalkozását kockáztatni. Pláne eme nemes célért, hogy a cigányoknak kicsit jobb legyen. Egy kis közért tulajdonosa sem fog cigányt felvenni. Nem bízik benne, hogy a bevétele meglesz, hogy az áruja meglesz. A kialakult cigány gyűlölet miatt attól is fél, hogy akarnak-e majd abban a boltban vásárolni, ahol cigány ad el. Már ott tartunk, hogy sokan nem.
A kocsimat szinte biztos, hogy romák törték fel. Budapest XX. kerületében nőttem fel, ahol a legtöbb cigány él Budapesten, mióta a VIII. kerület be van kamerázva, azóta a XX. a legrosszabb a bűnügyi statisztikák szerint. Ahol én laktam a 12 évesek már pillangókéssel járkálnak. Ha nem ők törték fel, akkor tévedtem, akkor valami drogos tekintélyes magyar ember volt. A kurucinfót kikérem magamnak, elhatárolódom minden szélsőjobbos szartól és ideológiától. Mióta szavazhatok mindig a baloldal kapta a voksomat, így ennek a vagdalkozásnak alapja nincs.

MrPeetR 2011.03.26. 14:02:34

@utazo222: És a két szemünknek se higgyünk? A sok kancsal cigány, aki beszélni nem tud minek a következménye?

utazo222 2011.03.26. 14:04:32

@Archenemy: Nincs X alkalom, nem volt. Én megelégednék az első alkalommal.

utazo222 2011.03.26. 14:26:03

@MrPeetR: az a tanár, aki nem tudja fegyelmezni a tanulóit, és itt nem csak romákról van szó, az nem való oda, az nem szakember. A gyakorlati oktatásnál, tehát a szakma elsajátításához nem csak a roma gyereknek nincs alkalma, hanem a nem romának se. Felesleges olyan rémképeket festened, hogy hátban a kés. Azért kussol, mert kényelmes, vagy nem tud vele mit kezdeni, mert hangsúlyozom nem érti a szakmáját. Az ilyen pedagógu garantálom, hogy még egyszer sem ült le problémás gyerekkel beszélgetni, mert akkor megtudná, hogy esetleg a gyereknek milyen problémái vannak. Tapasztalatból tudom a problémákat, igenis fáradt, mert éjjel fát kellett lopnia az erdőből, mert különben megfagynának, vagy rettegett egész éjjel, úgy félt az egész család--virrasztott--a gárdistáktól. Ezeket a soeciális kérdéseket kezelni kell, ergo, eg kell ismerni őket.A pedagógus nevelő is, benne van a nevében.Küldjön egészséges lelkületű gyereket az életbe!

utazo222 2011.03.26. 14:28:41

@MrPeetR: Na most kaptam hányigert tőled! Kancsal, néma gyerek csakis kizárólag roma lehet, Hol élsz te?

utazo222 2011.03.26. 14:30:20

@MrPeetR: Most jut eszembe, Ausztriában, igen , nagy szülötte alkotta meg a fajelméletet

MrPeetR 2011.03.26. 14:32:52

@utazo222: Arra jutottam, hogy ezeket a dolgokat nem egy cigánnyal fogom megvitatni, mert elfogultság íze van már ennek, amit beszélsz. Vagy Ausztráliában élsz 30 éve, vagy cigány vagy. Mást elképzelni nem tudok. Ezen a fórumon, ha visszaolvasol mindenki látja ezeket a valós és létező problémákat, te meg meg akarsz győzni, hogy ez nem létező dolog. Vizionálok. Ha maga egy cigány vajda átlátja és elismeri, te tényleg nem látod? Csatolom még egyszer, nézz még róla pár videót: www.youtube.com/watch?v=fTwveHGrym4

MrPeetR 2011.03.26. 14:37:25

@utazo222: Elmész te a kurva anyádba! Mi köze ehhez Hitlernek? Azért mert az az elmebeteg osztrák volt? Akkor náci egész Ausztria? Ezzel aztán ítélkeztél most! Jobban, sokkal jobban, mint én a cigányok felett. Ezek itt szeretettel fogadnak minden népet, a szarházi törököket segélyekkel tartják el. Csak azok tudnak viselkedni jó dolgukban, ha már egy állam felkarolta őket. Mert otthon éhen halnának.

sztrugackij 2011.03.26. 14:57:41

Egyet nem értek:ha ilyen nagy számban vannak cigány fajú bűnözők(uzsorások,autófeltörők,zsebesek,pénzbehajtók),miért abból a kevés számú becsületes,munkába járó cigány közül választottak célpontot?
Az ötéves gyerekről nem is beszélve.

Ez a magyar virtus,amire olyan büszkék a jobboldalon?

MrPeetR 2011.03.26. 15:03:22

@sztrugackij: Ez valóban érthetetlen. Nem kellett volna sokáig keresgélni, hogy olyat találjanak köztük, akinek van mit a számlájára írni. Ha logikai alapon gondoljuk ezt végig, akkor kihámozható miért így cselekedtek. Mert az ártatlan emberek gyilkolásával szerintem a cigányságot arra akarták "ösztönözni" (de szar szó ez ide...), hogy maguk között tegyenek rendet. Hogy többé ilyen ne történjen. A vádiratból kurvára hiányolom az önbíráskodás vádját!!! Ez nem meríti ki annak fogalmát?

sztrugackij 2011.03.26. 15:15:44

@MrPeetR: "Valós" és "létező" probléma,az is,hogy szélsőjobboldali csoport ,szervezetten és előre megfontoltan ,faji alapon magyar állampolgárságú embereket,kiskorúakat mészárolt le,illetve sebesített meg.

Az egyéb létező és valós probléma dacára (amire utalsz,de fölösleges),ők még élhetnének,és egy kisfiú megismerhette volna a világot, ha a jobboldalon néhány elmebeteg "elv"társ
nem úgy gondolkodna mint annak idején a nagy példakép!

Problémák mindenütt voltak és vannak.
A jobboldal megoldásai,finoman fogalmazva is hányingert keltőek!

MrPeetR 2011.03.26. 15:21:13

@sztrugackij: Ebben teljesen egyet értek. Magyarországon a szélsőségek uralkodnak és félemlítenek, bántanak embereket. Jobbik és cigányok, egyre megy...
A szomorú az, hogy aki csak élni szeretne békében azt sem hagyják.

sztrugackij 2011.03.26. 15:29:07

@MrPeetR: Még jó,hogy nem bírói pályát választottál!

A gyilkosok az őket korábban ért sérelmekért az akkori elkövetőkön álltak bosszút?
Ez önbíráskodás lenne!

Ők bosszút álltak de faji alapon, náluk gyengébbeken és védtelenebbeken.

Nem akartak ők ösztönözni senkit,esetleg etnikai összetűzések kirobbanásában reménykedhettek ,hogy végre nyíltabban tombolhassanak a falka védelmében.

"Hogy többé ilyen ne történjen."

Mi ne történjen? Azért gyilkoltak,hogy ne legyen több gyilkosság?

"Mondja,maga érti amit mond?/Rejtő Jenő/

sivatagi n. 2011.03.26. 15:39:16

@장현승 사랑해요:

Pedig a foteljogvédő tévhittel ellentétben a cigányok nem csak utcai garázdaságban, rablásban és lincselésben szorgalmasak. Adócsalás, uzsora, ingatlan maffia, fegyver és drogkereskedelem, védelmi pénzek, prostitúció. Néhány plusz terület ahol a kis ártatlan védenceitek igencsak felül vannak reprezentálva.

Bocs, a bodzaszedést kihagytam.

MrPeetR 2011.03.26. 15:52:36

@sztrugackij: Ok, az önbíráskodásban igazad van. Nem vagyok otthon a jogban, nem néztem az önbíráskodás valódi tartalma mögé. Így korrekt, ahogy írtad.
Én úgy gondoltam az előbbi boncolgatást, hogy talán ezt akarták üzenni: ha nem hagytok fel ti cigányok a bűnözéssel, megfélemlítéssel, akkor mi megöljük a ti ártatlan fajtársaitokat. Lehet így gondolták... Csakhogy a cigányok közt nagyobb a gyűlölet, mint magyar-cigány közt. Pont leszarja, ha megölik a becsületes fajtársát, mert aki egy bűnöző, annak nem perspektíva a becsületes lét. Ez nem csak cigányokra igaz. Aki bűnözni képes, annak sok mindent elbír a "lelkiismerete".
Nem tudom jártál-e a 90-es évek elején a határ menti osztrák bevásárló központokban. Az bejáratoknál nagybetűvel volt kiírva (magyarul!), hogy: MAGYAROK, NE LOPJATOK! Na ez a vérciki! Meg az, hogy ezek a nyugati népek elutaznak Magyarországra és azt látják, hogy a sarki boltban is biztonsági őr van. Minek? Nem értik... Itt nemhogy a boltokban, plázákban, de még a bankokban sincs biztonsági őr. Leszámítva a reptereket itt nincs is ilyen szakma. Maximum portások vannak nagyobb irodaházakban, de nem őrzés céljából. Nem kell őrizni...
És itt akkor már nem is a cigányokról beszélünk. Hanem a magyarságról. Mert nálunk a politikában, a felső vezetők körében, az alkalmazottak körében és minden más szegmensben is jelenség a más tulajdonának elvétele. Ezt nem szabad szegénységgel magyarázni. Itt sem mindenki tehetős. De nem lopnak. Erkölcsi tartás, ami otthon hiányzik. Az nagyon!

sivatagi n. 2011.03.26. 15:52:58

@találjatokkivalamit:

Tévedés.

Van rasszizmus Magyarországon, ugyanis él közöttünk egy kisebbség, amelyik előszeretettel fosztogatja és gyilkolja a magyar közösség tagjait, miközben felveszi az általuk kitermelt segélyt.

sztrugackij 2011.03.26. 16:29:38

@MrPeetR: Nem értem!A magyarok nem bűnöznek?

Nincsenek nem cigány tolvajok,pénzbehajtók,autótolvajok,bankrablók?

". Csakhogy a cigányok közt nagyobb a gyűlölet, mint magyar-cigány közt. Pont leszarja, ha megölik a becsületes fajtársát"

Ezek a cigányok annyira gyűlölik egymást,hogy ahelyett,hogy a jövő hónaptól felhagynának a bűnözéssel, és a keblükre ölelnék a magyarokat,direkte kiirtatják magukat a szigorúan nevelési célokból mészároló bandákkal.

Ezek a cigányok nem ismernek könyörületet! A gyilkosságokért csakis és kizárólag a roma társadalom a felelős.

Jól be kéne őket perelni etnikai sorozatgyilkosságokra való indirekt felbujtásért,vagy valami ilyesmi!

MrPeetR 2011.03.26. 16:40:20

@sztrugackij: Hagyjuk... :) Elfáradtam ebben a témában, valamint ennek nincs is vége. Tiszteljük meg egymás véleményét, ha frappáns akarok lenni, ne cigánykodjuk! :)

sztrugackij 2011.03.26. 16:50:53

@sivatagi n.: Igen.
Csakhogy a magyar azért nem lopja meg a cigányt mert:
a.)Gyáva és fél a következményektől,ezért inkább a gyengébb ellenállás felé mozdul és egy magyart rabol ki.

b.)Egy cigánytól általában nincs mit rabolni ,kivéve a ritka esetet ,amikor kőgazdag ,de akkor automatikusan az a.)variáns lép működésbe.

Miért írsz sületlenségeket rasszista alapú tolvajlásról? A bűnözők (bármilyen fajúak)attól rabolnak akitől lehet és akitől van mit.
A magyar potenciális áldozatok egyszerűen többen vannak,és ők rendelkeznek elrabolható értékekkel.

oscar dirlewanger 2011.03.26. 16:56:01

azért az jó volt, mikor miron cosma lemészárlása után a magyarok szivesen látták volna arkan tigriseit egy kis rendcsinálásra.....he-he kár, hogy végül nem jöttek..dicsőség arkan tigriseinek!!!!

sztrugackij 2011.03.26. 17:24:13

@MrPeetR: Az a baj ,hogy a te fejedben a "bűnözés" szó jelentése elágazik.
Tudom,hogy te nem értesz ezzel egyet,de az én felfogásomban nincs cigány bűnözés,magyar bűnözés,albán bűnözés.
Itt ne zavarjon meg,hogy egyes területeket bizonyos országbeli bűnözői csoportok ellenőriznek ,mert nem ugyanaz.
Az "olasz maffia "kifejezést az egész világon ismerik ,mégsem tartják az összes olaszt született törvénysértőnek.

Tehát vannak bűnözők(pitik és nagymenők),valamint bűnözői csoportok,amelyek állhatnak cigányokból,albánokból,románokból és bármilyen meglepő ,magyarokból.

Ami szerintem téged és másokat megzavar ezen dolgok megítélésében az a szigorúan a cigány közösség létszámához viszonyított igen nagyszámú elkövető.
Pedig a dolog egyszerűen megindokolható.

A szociális hátteret vedd figyelembe.
Például vegyük Harlemet New Yorkban,az átlagnál közismerten nagyobb bűnözési rátával.
Vajon ettől kijelenthetjük,hogy négerbűnözés létezik?
Egyszerűen arról van szó,hogy egy Harlemben született néger fiúcska a szociális háttér miatt nagyobb valószínűséggel lép a bűn útjára ,mint egy Long Island-i fehér.

Most helyettesítsd be a gondolatmenetbe a hazai cigányság szociális helyzetét.

Érted már?

sivatagi n. 2011.03.26. 17:34:28

@sztrugackij:

A magyar azért nem lopja meg a cigányt és mást sem, mert nem olyan primitív hogy lesüllyedjen ideáig.

A cigánybandák pedig bizony etnikai alapon szerveződnek és gyakran rasszista indíttatásból választják ki fehér bőrű áldozataikat. És ennek semmi köze az elrabolható értékhez, mivel Cozmát sem az értéktárgyai miatt mészárolták le ezek a szubhumánok.

Amúgy meg semmi tartja vissza a cigányokat attól, hogy a szintén szegény magyarokhoz hasonlóan élelemet termeljenek maguknak a kertjükben és ne mástól lopják el azt a segély elivása után. Maximum a saját igénytelen primitívségük.

sztrugackij 2011.03.26. 17:40:21

@oscar dirlewanger: Miért nem veszed te a kezedbe a rendcsinálást,nagyfiú?

A cigányoknak rengeteg gyerekük van!
Csak elbánnál pár elsőssel!

oscar dirlewanger 2011.03.26. 17:50:45

@sztrugackij:ballibsi, jaj, igen, olyan cuki volt a blahai késes szurkálodó cigány gyermek is...vidd haza őket, utánna verd magad..

sztrugackij 2011.03.26. 17:52:19

@sivatagi n.: "A magyar azért nem lopja meg a cigányt és mást sem, mert nem olyan primitív hogy lesüllyedjen ideáig. "

A magyar nem aprózza el és nem süllyed le a lopás primitív szintjére.

Ő csak öl!Hideg fejjel ,terv szerint,lehetőleg ártatlanokat és védteleneket mert első a biztonság!

És nincs az az emberi érzés,ami megállítaná az ujját legalább akkor ha egy ötéves kerül a puskája elé!

Vagy tévednék a gyilkosok díszmagyarságát illetően?
Nem lehet,hogy cigány felmenőik lehettek?
Ez biztosan magyarázattal szolgálna neked!

Úgy érzem a te logikád szerint fel kell tegyem a kérdést:
Miféle emberek vagytok ti,jobboldaliak?

Ne kérd ki az általánosítást,te is használod!

sztrugackij 2011.03.26. 18:13:42

@oscar dirlewanger: Meg akarod dönteni smittpali rekordját az egy mondaton belül elkövetett helyesírási hibák terén,vagy csak remeg a kezed a dühtől?
Minden esetre már látom ,hogy lesznek akik ellátják cigivel és vazelinnel a jobboldal büszkeségeit.

Az összetartozás érzésének erősítése nagyon fontos ám!

sztrugackij 2011.03.26. 18:26:05

@sivatagi n.: A magyar tolvajokat,autótolvajokat mivel magyarázod?
Egy kézlegyintéssel elintézed,igaz?

sztrugackij 2011.03.26. 19:01:25

Nem a "cigánybűnözés"az ország legnagyobb problémája,hanem az ,hogy előbb-utóbb, ezeknek a fasiszta majmoknak köszönhetően teljesen elszigetelődünk Európa és a világ műveltebb felétől.
Őket nem zavarja,ez a belterjes mocsok szinte a lételemük,csak hát él itt még pár ember aki ,magyarságát megtartva szeretett volna ugyanakkor egy egységes kultúrállamhoz is csatlakozni.

Orbán Viktorral és ilyen jobboldallal ,amelyet néhány kommentelő itt képvisel, úgy érzem elég messze kerültünk ettől.

Úgy néz ki,ha európaivá akarok válni vissza kell mennem Romániába.

(Románozás nem sért,büszke vagyok rá;"miért nem mész vissza anyádba,Romániába" kezdetű megnyilvánulásra pedig már kész válaszom van:"mert nem akarok".
E téren némi rutinra tettem szert,pedig régen azt mondták a magyar befogadó és barátságos nép.
Na mindegy! A sztereotípiákkal mindig vigyázni kell.Eddigi bejegyzéseimmel is ezt próbáltam érzékeltetni.)

MrPeetR 2011.03.26. 21:06:38

@sztrugackij: A new york-i példával már-már meggyőztél. De szerintem igenis nevezhető a négerek által elkövetett bűnözés négerbűnözésnek. De nem jó a hasonlat. A Harlembe épp elméjű fehér ember nem teszi be a lábát, pont a csóróság miatti veszélyek okán. Még az utazásszervező irodák is beleírják a prospektusokba, hogy Harlembe ne menjen be senki, mert nem tudják a hatóságok biztosítani, hogy ki is jön onnan. De azért az kicsit más. A négerek egymást is kifosztják, nem a fehér emberekre vannak specializálódva. Ezt ne hagyjuk ki a történetből! Vannak jómódú cigányok, tőlük miért nem lopnak? Egymástól soha.... ilyet nem hallani! Van cigánybűnözés, amit maga a borsodi vajda is elismer. Te miért nem? Ha egy adott bűnözési statisztikát messzemenően vezet a cigányság, akkor a bűnözésen belül külön beszélhetünk cigánybűnözésről is. Ha (tegyük fel) a bűnözők 20%-a cigány, és 80% magyar, akkor is iszonyú magas a 20%, tekintve kb. 8-9% a cigány népesség az össznépességből. A szegénység pedig nem lehet ok a bűnözésre! Amikor valaki ellop egy kiflit, mert éhes és nincs pénze...az még.... ezzel sem tudok azonosulni, de azt mondom: a kurva életbe, hogy itt tartunk. De azért bűnözni, hogy aranyat hordjanak, drága verdákkal járjanak, kábítószerezzenek...na ez már nem "megélhetési bűzözés" kategória. Nem gondolod? Lopás és lopás közt is van különbség, mégpedig az indíték!

"Az "olasz maffia "kifejezést az egész világon ismerik ,mégsem tartják az összes olaszt született törvénysértőnek."

A cigányok sem mind törvénysértőnek vannak titulálva. De az olaszokkal nem is összehasonlítható arányban bűnöznek. Nem gondolnám, hogy az olaszoknak akárcsak az 1%-uk is bűnöző lenne. Kiváló cigány művészemberek vannak, mint a Kossuth-díjas Bangó Margit, Mága Zoltán aki európai és közel keleti királyok udvaraiban lép fel, a száztagú cigányzenekar...stb.stb...
És ott van Orbán Viktor is! :):):) Őt kiválónak nem nevezném, de művelt! :)

MrPeetR 2011.03.26. 21:15:00

@MrPeetR: Viszont többet lop is az Orbán, mint a cigányság a magyarokkal karöltve! :(

sztrugackij 2011.03.26. 21:31:09

@MrPeetR: "Vannak jómódú cigányok, tőlük miért nem lopnak?"

Mert kurvára kevesen vannak és nehezebben lehet tőlük paradicsomot lopni!

A magyar tolvajok miért lopnak?Miben különbözik a magyar tolvaj,betörő a cigánytól?
Miért lop a magyar a magyartól?
Egy magyar bűnöző kedvesebb a szívednek?

oscar dirlewanger 2011.03.26. 22:37:59

@sztrugackij: örülök neki, hogy csak a helyesírásomba tudsz belekötni, nem az érdemi mondanivalómba...maradok az előbbinél:vidd haza őket, legyenek a szomszédaid, , utánna nyilatkozz.. szerintem ugy 2 hét után hívnád a gárdát...éljen kadhafi!!

sztrugackij 2011.03.27. 10:16:24

@oscar dirlewanger: Mibe lehetett volna még belekötni?
Írtál valami értelmeset?
Mondjuk,én nem örülnék ha belekötnének a helyesírásomba,tudod egyes népeknél ez a műveltség egyik fokmérője!

(Érdekes,még mindig nem tapasztalok javulást!Szándékosan írsz helytelenül?
Ez valamiféle üzenet?)

sztrugackij 2011.03.27. 10:24:22

@oscar dirlewanger: "örülök neki, hogy csak a helyesírásomba tudsz belekötni, nem az érdemi mondanivalómba...maradok az előbbinél:vidd haza őket,"

"maradok az UTÓBBINÁL",így lett volna helyes.Az "előbbi" a helyesírásra vonatkozik.

At "utánna" szó a tudomány mai állása szerint egy n-el írandó.

Az milyen már,hogy egy "ballibsi" oktat ki magyar nyelvtanból egy ekkora magyart mint te?

sztrugackij 2011.03.27. 10:29:07

@oscar dirlewanger:
Kadhafit sem értem!

Ez most hogy jön ide?

Borozgatsz írás közben?

sivatagi n. 2011.03.27. 11:16:12

@sztrugackij:

Az arányokat nem tudod letagadni. A drágalátos cigányaid napi szinten, tömegesen terrorizálják, fosztogatják és gyilkolják a magyar lakosságot. Ezt próbálhatod párhuzamba állítani 4 nemcigány vádlottal meg néhány autótolvajjal, de nem fog menni.

találjatokkivalamit 2011.03.27. 11:23:06

@sztrugackij:
Na ez a csúsztatás, barátom! Aki tűn kezdi lovon végzi stb. Miért kell idecitálni a Kristályéjszakát?
Nem akar itt senki senkit deportálni keletre telepíteni, kényszermunkára hurcolni. Munka, tanulás, törvények betartása. Ennyi. Ez szerintem kicsit messze van a jogfosztottságtól, a numerus clausustól és egyéb kellemetlen dolgoktól.

MrPeetR 2011.03.27. 11:23:12

@sztrugackij: Kevés a jómódú cigány? :D
Gondolom nem fővárosi vagy és nem nagyvárosban élsz. Hogy Szabolcsban, BAZ megyében kevés azt el tudom képzelni. Nem a kerti lopások jelentik a bűnözés melegágyát. Akkora dögláncokkal (természetesen arannyal), olyan Audikkal, Mercikkel járkálnak ezek, hogy beszarás. Vagy a szerencsejáték... Gondolom nem hallottál még róla, hogy egész Budapest egyetlen cigány kezében van ebben a tekintetben. Ha van egy kocsmád és játékgépet üzemeltetsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy neki fizetni fogsz! Nevet nem mondanék, mert -bár nem tartom magam beszarinak- de ezekkel nem akarok ujjat húzni. Elég komoly bűnszervezeteket működtet a cigányság. Azt egy szóval sem mondtam, hogy különbség lenne a magyar és a cigány bűnözés közt! Miért akarod ezt folyamatosan rám aggatni? Nem mondtam ilyet! A bűnözés az bűnözés! A kiemelkedő statisztikák miatt viszont kialakult a cigány bűnözés fogalma. 30 évvel ezelőtt nem volt ez a fogalom, de ez a kiugró statisztika sem a "javukra".
@oscar dirlewanger:
Éljen Kadhafi? Te egy elmebeteg vagy barátom! Kívánom, hogy egy diktátor (mondjuk az Orbán) belelövessen a tömegbe, ahol a családoddal állsz éppen. Akkor éltesd majd! Egy beteg elme vagy!

sztrugackij 2011.03.27. 11:34:44

@sivatagi n.:
Néhány autó tolvaj?
Ember,te hol élsz?

A magyarság a bűntelenség jelképe!

Ti mindenkit hülyének néztek?

sztrugackij 2011.03.27. 11:41:28

@MrPeetR: Hát én speciel a 90-es években komoly védelmi pénzeket fizettem,egy nagyon szimpatikus, magyar bűnözőcsoportnak egy éven keresztül ,aztán eladtam a vállalkozásomat.
Ha akarod elhiszed,ha akarod nem.Még rendőrségi nyoma is van,ugyanis bedrótoztak,mint a filmekben de az akció kudarccal végződött.

Ez az ország mindig bűnbakokat keres,a saját gyarlóságát soha nem képes elismerni.

MrPeetR 2011.03.27. 11:55:36

@sztrugackij: Hogy a viharba ne hinném el, tudom: A MAGYAROK IS BŰNÖZNEK! De miért akarod még mindig rám aggatni ezt a nézetedet??? Leírom csupa nagy betűvel: MAGYAR ÉS CIGÁNY IS BŰNÖZ, MAGYAR IS, MAGYAR IS, MAGYAR IS! De miért kételkedsz a statisztikákban? Tény, hogy a népcsoportok teljes számát nézve a cigányoknál sokkal nagyobb a bűnözők létszámának aránya. Tényleg nem ismered ezt el? Ismétlem huszadszorra is önmagam: IGEN A MAGYAROK IS BŰNÖZNEK, CSAK NEM ANNYIT! Megegyezünk ebben?

oscar dirlewanger 2011.03.27. 12:55:36

@sztrugackij: a dekadens pusztuló nyugati angolszász kulturának vége!!!a pánszlávizmus, és a pánarabizmus az új erő!!!az általad imádott agymosott hizottseggű, nyutatókon élő dagadseggű jenkik az elmebetegek, nem én!!!éljen putyin és lukasenkó elnök!!fuck debil usa!!!!

oscar dirlewanger 2011.03.27. 12:57:50

@oscar dirlewanger: amugy a kedvenc politikusom vlagyimir zsirinovszkij!!még a lába nyomát is megcsókolnám a porban!!!

sivatagi n. 2011.03.27. 13:32:40

@sztrugackij:

Ahogy elnézem inkább ti próbáltok mindenkit hülyének nézni. Pechetekre az emberek a saját szemüknek hisznek és nem a cigánymosdató szövegeiteknek.

sztrugackij 2011.03.27. 15:10:58

@MrPeetR: Nyugodj már meg!
Senki sem vitatta a százalékaidat.Én is tudok számolni.
Az a kérdés ezt az arányt mire vezeted vissza,és hogy milyen következtetést vonsz le ebből.

Megoldási javaslatot pedig már nem is merek kérni tőled!

Ha már százalékos aránynál tartunk,a cigányság hány százaléka él a magyar átlaghoz képest lényegesen alacsonyabb szociális nívón? Nem gondolod,hogy ezen a szinten lényegesen magas azoknak a száma akik kisebb-nagyobb bűnözésre szánják el magukat?

Gondolod,hogy Harlemben az emberi bőrszín miatt magas a bűnözési ráta?

Bátorkodom felhívni a figyelmedet New York másik szegény negyedére(kezded már felfogni?) Bronxra,ahol bizony túlnyomórészt fehérek laknak és az is igencsak rossz hírű negyednek számít.
New York-i ismerősöm szerint ottani viszonylatban jobban tartanak tőle mint Harlemtől.De nem ez a lényeg.

A magyarázat a szegénység,vagy az átlag alatti életszínvonal.
Harlembe csak a szegényebb néger családok tudtak beköltözni,Bronxba pedig a hasonló helyzetű fehérek.
És,mit ad isten, mindkét kerület igen rossz bűnözési statisztikával rendelkezik.

Összefoglalva: a hátrányos szociális helyzetű családokból több bűnöző fog kikerülni,és ezekből a családokból most túlnyomórészt a cigányság körében található nagyobb számban.

sztrugackij 2011.03.27. 15:25:21

@oscar dirlewanger: A gárdában már a kábítószer fogyasztást is kötelezővé tették?

Eddig azt hittem,hogy csak a szigorú tekintet és a maximum 80-as IQ a feltétel!

oscar dirlewanger 2011.03.27. 15:41:37

@sztrugackij: látszik, hogy te is agymosott vagy, már néhány önálló gondolatot se bírsz elviselni, amit leírtam!!!amugy nem narkózom, csak sörözni szoktam!!pesze nagyobb mennyiségben, nem-1-2 üveg!!!de ez lényegtelen. nietzsche rólad is írt a zarahustrában az "söpredékről" ill a "erényesekről" fejezekben!!heil nietzsche!!

oscar dirlewanger 2011.03.27. 15:43:51

@oscar dirlewanger: amugy a vidéki emberek már csak a gárdában, meg a szebb jövő egyesületben bíznak!!!buzi feri, meg a csuti majom szemét rendőrsége is köp a népre!!acab!!!!

sztrugackij 2011.03.27. 15:48:47

@sivatagi n.: Hát,igen!
Látjuk mi történik ha néhány törzskönyvezett magyar csak a saját szeme után megy,és puskával felülír minden olyan törvényt ,amit ő amúgy számon kérne másokon.

Mennyivel könnyebb a ravaszt meghúzni mint gondolkodni!

Ahogy téged olvaslak,úgy érzem nálad is csak a fegyver és az elhatározás hiányzik.

Ez valami genetikai örökség a magyaroknál?

sztrugackij 2011.03.27. 16:05:11

@oscar dirlewanger: Attól tartok Nietzsche kissé korai még neked.
Addig is javasolnám a 8 általánost,külön kiemelve a magyar nyelvtan fontosságát.

Különben szerintem be vagy rúgva,ahogy a billentyűkezelésből látom.
Nem szeretem az egyenlőtlen küzdelmet,így hát(mivel én nem fogom az ájulás határáig inni a veled való vita kedvéért),arra kérlek költözz a kurucinfóra,ott hasonló állapotú emberkéket találsz.

A helyesírásod sem fogja őket zavarni,mivel ők is ugyanilyen kihívásokkal küzdenek.
Ott bármelyik ,sörtől felböfögött mondatodat hangos ováció fogadja majd,így némi sikerélményre tehetsz szert.
Ebben a vitában nem igen tudok partner lenni,mert sajnos leérettségiztem.

MrPeetR 2011.03.27. 16:25:56

@oscar dirlewanger:
"amugy a vidéki emberek már csak a gárdában, meg a szebb jövő egyesületben bíznak!!!"

Az amúgy hosszú "ú" betű! Mondd csak ki! Ugye? Még hallatszik is! Ma is okosabb lettél, látod! Érdemes volt felkelned! Annyira primitív vagy, hogy a saját anyanyelveden nem vagy képes hibák nélkül kommunikálni. Mi a retkes fasztól vagy te magyar? Olyan primitív vagy, mint a cigányok, akik ellen itt szavat emelsz. Az emeljen szót, aki különb annál, aki ellen szót emel!
Ez igen érdekes eszmefuttatás, miszerint a magyarok már csak a Jobbikban és a Gárdában bíznának, tekintve, hogy a legfrissebb adatok szerint is csak 9%-os a Jobbik támogatottsága. És tekintve, hogy Budapest 2 milliós lakosú, amiben benne vannak a nem szavazati joggal rendelkező kiskorúak is. Tehát az ország mondjuk nagyjából 80%-a vidékinek mondható. Ha igaz a tézised, akkor hogy a francba nem a szájba baszott Vona irányít most?

MrPeetR 2011.03.27. 16:32:58

@sztrugackij: A szegénység lehet "ok". De erkölcsileg el kell odáig jutni, hogy az ember megengedje magának a lopás vétségét, sok esetben bűntettét. És hangsúlyozom tényleg nem a kerti tolvajokon van ez a hatalmas felháborodás, hanem azokon akik azért lopnak, hogy a negyedik kiló aranyat is felaggassák magukra. Senkinek nem a piacozó, házaló cigányok szúrják a szemét. Bár egy fillér adót nem fizetnek, semmivel nem járulnak hozzá az állam működéséhez, de legalább "dolgoznak" valamit. A baj ott kezdődik, amikor már nem "csak" lopásról beszélünk, hanem idős emberek, gyerekek, nők megfélemlítéséről, bántalmazásáról. Ezekről beszélek: www.youtube.com/watch?v=lFtQifadF7w

oscar dirlewanger 2011.03.27. 16:33:37

@MrPeetR: ne féljél, majd megszerezzük a hatalmat, mint szálasi úrék!!!!aztán megtisztítjuk az országot a mocsoktól!!!!

MrPeetR 2011.03.27. 16:38:34

@oscar dirlewanger: Te! Gyere ki ide Ausztriába és ejts el pár ilyen mondatot! :) Itt börtön jár a magadfajta eszméket vallóknak! És milyen helyesen, mert ti veszélyesek vagytok a társadalomra!

oscar dirlewanger 2011.03.27. 16:56:48

az anschluss volt az utolsó jó dolog, ami ausztriában történt....na, most megyek menegyakorlatot tartani a határba, kedves agymosottak!!resistance!!!

sztrugackij 2011.03.27. 17:48:00

@MrPeetR: "mert ti veszélyesek vagytok a társadalomra!"

Ugyan már! Egy percig se hidd!
Ő már az orvosi eset kategóriába tartozik!
Egy ilyen tag már a Gárda számára is inkább kínos ,mint hasznos.

Egyébként van egy olyan érzésem az utolsó írását olvasva,hogy csak simán trollkodik.

"De erkölcsileg el kell odáig jutni, hogy az ember megengedje magának a lopás vétségét,"

így van,de ez az összes bűnözőre igaz.
Ha gonoszkodnék és a saját fegyveredet használnám,azt mondanám,hogy a magyar bűnözők közül sokan viszonylag jól szituált környezetből indulnak(legalábbis egy cigányhoz képest),ők hogyan jutottak olyan alacsony erkölcsi szintre?

Azt pedig végképp ne ragozzuk,mi az aljasabb bűncselekmény ,öregek kifosztása,meggyilkolása,vagy pl.15 éves lányok emésztőgödörbe fojtása.
Elkövető mind két oldalról szóba jöhet.

Beláthatod,hogy a bűnök relativizálása sehova sem vezet.Te hozol egy cigány rablógyilkost,én pedig egy magyar kéjgyilkost,vagy családirtót(utóbbi egészen friss eset).

Őszintén,van ennek értelme?

A százalékokat pedig már megbeszéltük.

A bűnözést,hogy úgy mondjam holisztikusan kell kezelni és semmi esetre sem szétválasztani faji kategóriákra.

Sok a bűncselekmény egy kis faluban?(a romák miatt).Meg kell erősíteni a közbiztonságot,rendőri (nem gárda!)jelenlétet,riadóláncot szervezni,a törvény adta lehetőségek szerint megvédeni a tulajdonunkat.

Emlékszel a rossz hírű VIII.kerületre?
Hogyan sikerült egy már-már felkapott negyedet varázsolni belőle?

Hát nem cigány irtással,és veréssel!

Hidd el ,mindenre van racionális és főleg európai megoldás!

utazo222 2011.03.28. 00:02:24

@sztrugackij: BRAVO, remek érvelésed van, köszönöm neked. Bírtad a gyűrődést, vajon lesz-e foganatja?

2011.03.28. 01:06:55

@sztrugackij:

Az olaszoktól meg a franciáktól láthattuk a racionális európai megoldást: cigány táborok felgyújtása illetve a cigánybűnözők összegyűjtése és kitoloncolása.

A VII. és a VIII. kerület egyes részeiből is csak úgy sikerült élhető környéket varázsolni, hogy a cigányokat kitelepítették a külső kerületekbe. Sajnos nem mindenhonnan, mert a Népszínház-Baross utca közötti rész még mindig életveszélyes miattuk.

sztrugackij 2011.03.28. 10:18:52

@utazo222: Köszönöm!
Az a baj ,hogy a végére mindig egyedül maradok,és egyszerre 2-3,különböző vérmérsékletű vitapartnerrel kell küzdenem.
Egyébként minden tiszteletem annak a néhány kommentelőnek,akik ,noha nem értenek velem egyet,normális hangnemben tudtak érvelni ebben a vitában.

oscar dirlewanger nem tartozik közéjük,de ő orvosi igazolással rendelkezik!

sztrugackij 2011.03.28. 10:40:48

@imperial: Az engedély nélküli táborverőkre,és a semmilyen tartózkodási engedéllyel nem rendelkező ,az országban illegálisan tartózkodó cigányok hazatoloncolására gondolsz?

Barátom,ez az egész világon így működik,és nem cigány specifikus eljárás.Afgánnal,arabbal,irakival szerbbel,afrikaival ,és ,horribile dictu,magyarral is megteszi az illető ország hatósága.
Csak neked a cigányos jobban tetszik!

A VIII-ik kerületből is csak az illegális házfoglalókat és a jogcím nélküli lakókat költöztették el.
Aki lakással rendelkezett vagy bérlő volt cserelakást kapott,ill.másik önkormányzati bérlakást.
Nem a negyed cigány mentesítése volt a cél,pusztán üzleti megfontolás.
Itt például egyszerű gazdasági folyamatok ,szinte mellékesen,megoldották az olyan problémákat,amelyekre ti csak radikális úton próbáltok orvosolni.

Tudom,egy kis faluban nem lehet minden házra térfigyelő kamerát szerelni,de az alapelv működését te sem vitathatod!

sztrugackij 2011.03.28. 10:52:29

@utazo222: "vajon lesz-e foganatja?"

Persze,máris sokkal többen utálnak a neten!

MrPeetR 2011.03.28. 12:06:58

@sztrugackij: Nézd én azért nem egy szélsőjobbos faszi vagyok, nem vallom egy percig se, hogy a cigányokat egy tömegsírba kellene helyezni. Soha nem vallottam ilyet, emberek ők is. A tény miatt, hogy nagy számban kerülnek ki közölük bűnözők, illetve általánosságban is nagyon nagy a bűnözési ráta, MEGOLDÁST KELL ERRE TALÁLNI! Nekem is van kisgyerekes rendőr ismerősöm, aki havi nettó 90 ezret keres, a felesége gyesen van. Nehezen élnek meg, sajnos ő is eljutott odáig, hogy vastag bőrrel az arcán fogadja el a kenőpénzt a cigány striciktől. Cserében az ő szolgálati ideje alatt a kurvák futtatása mondhatni legalizálva van. Magyar a rendőr srác, nagyon rendes hívő keresztény családból származik. Eljutott idáig, nem cigány, de cigányokat támogat ezzel a bűnözésben. Elítélem, de nem fogom feldobni, mert a barátom. Sajnálatos helyzet ez. Teljesen igazad van abban, hogy a szociális helyzet javulásával talán javítható lesz a bűnözési ráta. De csak talán! Mert kialakult egy réteg, aki belekerült már a masszív bűnözésbe. Megszokta, hogy a bűnözésből származó (mondok egy számot), mondjuk havi fél millió forintból él havonta, viszonylag nagy lábon, mindenesetre nem nélkülözve, ahogy sok becsületes család teszi. Kérdés, hogy ezek az emberek felhagynak a bűnözéssel, ha a minimálbér holnaptól kétszáz ezer forint lesz? Hajlandóak lesznek mondjuk fele annyi pénzből élni a becsület érdekében? Én ebben nem hiszek. (Hagyjuk a fenébe a cigányokat, ez össztársadalmi probléma!) Van egy igen rossz, Magyarországon jelen lévő mentalitás. Az emberek szeretnek tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér. Mondjuk úgy, hogy nagyon anyagiasak az emberek, elsősorban a fiatalok, a jövő generációi. Nézik az MTV-t, a külföldi sztárokat az újságokban, a naponta műszaki forradalmat keltő új technikai eszközöket és ez nagyon vakítja a népet. Normális dolog, hogy egy mobiltelefon státuszszimbólum a fiatalok közt? Vagy egy napszemüveg? Hol maradnak az emberi értékek? Miért az a vagány ma, akinek csúcsszuper mobilja van? És miért nem vagány, aki tud 20 József Attila verset? Ezek nevelési kérdések elsősorban, nem hiszem, hogy a pedagógusok számlájára kellene írni. A pedagógus sokat hozzátehet egy gyerek neveléséhez, de alapvetően az erkölcsi értékeket otthonról hozzuk.

Elfogadom, hogy más a nézőpontod. Sajnos, mint említettem én sok cigány közt nőttem fel. Végignéztem sok csúnya dolgot, ami tüskéket hagyott bennem, előítéletet generált a lelkemben. Az első osztályt egy olyan iskolában jártam, ahol folyamatosan bántottak a nagyobb cigány gyerekek (igen, csak a cigányok...), elvették az uzsonnámat, a csokimat, eltörték a színes ceruzáimat...stb...stb... A második osztályt már egy magasabb nívójú iskolában jártam. Félénk, visszahúzódó gyerek voltam, az első osztály után 2 évig jártam pszichológushoz. Később más jellegű dolgokat láttam a korombeli cigányoktól. Középiskolás koromban már az volt a sztenderd, hogy pénzt és mobiltelefonokat vettek el mindenkitől, drogra költötték, valamint a legmenőbb ruhákban jártak. Volt, hogy az iskolában a szekrényemből kilopták az Adidas kabátomat, amit Németországból kaptam, és otthon nem is forgalmazták ezt a fajta kabátot. Másnap a cigánygyerek virított a kabátomban, amikor rákérdeztem: menj' má' a fászombá, ápám hozta külfödrő'.... :( Anyámék elváltak, apám nem volt, így olyan ember sem az éltemben, aki ilyen helyzetekben érdemben a segítségemre lehetett volna. Szomorú dolgok ezek, nem is boncolgatnám, mert még most is fáj...
A VIII. kerületről sok személyes tapasztalatom van. Mielőtt kiköltöztem Ausztriába egy ingatlanforgalmazónál voltam 5 évig irodavezető, projekt menedzser. Érdekes dolog volt a nyócker rehabilitációja. Gyakorlatilag sima ügy volt a kitelepítés, hiszen az ott lakó cigány családok szinte mind önkormányzati lakásokban laktak. Akik nem, azoknak is különféle jelzálogokkal terhelt ingatlanai voltak, így volt alap a "tisztogatásra". Budapest agglomerációjában lévő kisebb települések itták meg ennek a levét, ugyanis oda telepítették ki őket. Egy klasszikus ilyen Sülysáp. Sülysápon nagyon sok idős ember lakott, amolyan igazi "Tiszta udvar, rendes ház" környezetben, szépen gondozott telkekkel, rendben tartott utcákkal. Az ingatlanok a piaci ár felett mozogtak egy picivel. Megindult a kitelepítés. Ezek az emberek idegileg mentek tönkre. Ahogy az egész település. Már nincs kedvük a saját portájukat sem renddben tartani, sok esetben az utcára kimenni sem. Tovább lépni lehetetlen, mert a korábban kicsivel a piaci ár felett mozgó ingatlanaik, most a negyedét érik. De a kereslet gyakorlatilag megszűnt Sülysápon, senki nem önmaga ellensége. Pláne nem a gyerekeié. Az integráció fontosságát szorgalmazó és arról oly nagyvonalúan beszélő emberek mellé, mondjuk Telkibe, vagy Pomázra telepítettem volna. Nesztek! Integráljatok. De akik az integrációért tehetnének, akiknek rendet kellene csinálniuk, nekik budai elitiskolákba járnak a gyerekeik, autóval vannak az iskolába hordva és később a gyerekei taxival mennek valamely felső kategóriás szórakozóhelyre mulatozni. Fingjuk nincs ezekről a valós problémákról, mert testközelből nem érzékelik.

MrPeetR 2011.03.28. 12:28:25

@MrPeetR: Hozok egy drasztikus példát is a nyóckerből. Volt egy projekt a Lujza utcában. Megürült egy telek. Megvette ezt a telket egy vállalkozó-kivitelező (egy cigány ember). Minden üzleti partnere próbálta őt lebeszélni, hogy pénzt fektessen ebbe a projektbe. A VIII. kerületnek ez a része ugyanis nem a rehabilitált területek közé tartozik. Ez a vállalkozó masszívan ragaszkodott az elképzeléseihez. Megépíttetett egy 6 emelet plusz tetőteres szép új házat, teremgarázzsal, szép, rendezett parkosított udvarral, kis játszótérrel. A 42 ingatlanból egy sem kelt el mire a ház megépült. Más új építésű projektek esetében elkeltek a lakások még az átadás előtt. Annyira eladhatatlan volt ez a projekt, hogy a végén az önkormányzat vette meg, a vállalkozónak haszna nem lett belőle, annyival szállt ki, amennyivel beszállt. Az ingatlanokat többször leárazta, szó szerint szarrá lett marketingelve, de a kutyának nem kellett. Mert az érdeklődök, akik olyanok voltak, akik nem ismerték a környéket, csak addig voltak érdeklődők, amíg az utcát meg nem látták. A vállalkozó felháborodott és a saját fajtársaira haragudott. Ez a nagy szégyen. Hogy egy becsületes cigány ember, aki mind cigányoknak, mind magyaroknak munkahelyet teremt, olyan érzésekkel küzd, hogy a saját fajtársait kell szégyellnie.

2011.03.28. 12:46:19

@sztrugackij:

Teljesen mindegy, hogy gazdasági megfontolásnak, vagy cigány mentesítésnek nevezed. A lényeg, hogy azután lett biztonságos a terület, miután az utcán lófráló cigánybandák eltűntek a környékről.

Elképzelni is nehéz, hogy milyen napi félelemben és stresszben élhetnek az emberek azokon a településeken, ahol ez a garázda utcai cigány jelenlét fokozottan jelen van és mindennapos betörésekkel illetve atrocitásokkal jár. Egyszerűen hazudik, aki tagadja ennek az etnikai jellegét.

MrPeetR 2011.03.28. 14:28:48

@imperial: Ehhez ez személyes tapasztalatomat tenném hozzá, amivel helyeselném a hozzászólásodat. Nyugat-Magyarországon vannak kis létszámú települések, ahol nincs jelen a cigány kisebbség. Ott is irtó nagy a szegénység, mégsem törnek be házakba, nem fosztanak ki kerteket és nem félemlítik meg egymást az emberek. Zala és Vas megyékre gondolok elsősorban, ezeken a területeken vagyok jártas az ismeretségeim révén. Meglehet a szegénységet becsülettel is élni! És meglehet öntörvényűséggel, bűnözéssel, más szegény emberek minimális javainak elorozásával is. Csak a lélek, hogy van-e.... ez mindent eldönt....

oscar dirlewanger 2011.03.28. 15:31:13

@sztrugackij: ugy látom, te elpuhult nagyvárosi liberálisként nem tartod hihetőnek, hogy valaki menetgyakorlatot tart a határban.....pedig de..az a legnagyobb bajotok, hogy ki akarjátok ölni az embeekből a legnagyszerűbb cselekedethez -a harchoz!!-való jogot!!pedig egy igazi férfi számára a haldoklók hörgése, sebesültek jajgatása az igazi zene!!!

MrPeetR 2011.03.28. 15:47:48

@oscar dirlewanger: Egy igazi férfi számára a gyermekei hangja az igazi zene! De neked az életbe ne legyen gyereked, remélem te is minél előbb meghalsz! A társadalom mocska vagy!

sztrugackij 2011.03.28. 16:12:57

@MrPeetR: Figyelj,ilyen társadalmi problémával nagyon sok ország küszködik,még a gazdaságilag jóval fejlettebbek közül is.
Soha nem állítottam,hogy ezek a gondok nem léteznek.
Mindössze az okok kérdését szerettem volna egy kissé árnyalni,olyan tényezők segítségével,amelyeket az emberek néha hajlamosak alulértékelni.

Az integráció fontosságát ugye minden politikus hangoztatja a mikrofonok előtt,mert ez mindenkinek szimpatikus duma ,és egy sima közhellyel még megszerezhet pár voksot a választásokon. Utána viszont huszadrangúvá válik a probléma,pláne ,hogy némi pénz is kellene rá.

És itt most nem a segélyezésről beszélek,mert ez a rendszer(ebben valószínűleg egyetértünk) úgy rossz ,ahogy van.

A cigányok integrációját kis lépésekkel és intézkedésekkel kellene segíteni,és nem egyik napról a másikra várni az eredményt.El kell fogadni,hogy ez is,mint minden társadalmi folyamat,időigényes.

Fontos,hogy már az iskolában megismerjenek egy pozitív család- és társadalmi modellt,amely talán felülírhatná az otthonról és a cigány közösségből hozott "minek dolgozzak,van segély meg családi pótlék"típusú gondolkodásmódot.

Nem állítom,hogy ez a varázsszer a cigányok integrációs nehézségeire,különösen ha figyelembe veszem a mostani gazdasági környezet egyik legnagyobb problémáját,a munkanélküliség kérdését.
Vidéken katasztrofális a helyzet a munkalehetőségek terén ,úgy magyarnak mint romának.

Erre megoldást találni,sajnos még nagy tudású politikusaink számára is kemény dió.

Szélsőjobboldali masírozók viszont bevetése nem tűnik a legjobb módszernek.

oscar dirlewanger 2011.03.28. 16:13:55

@MrPeetR: jól van, menjél vissza szemeteskukát üríteni, mert az osztrák gazdáid nem adnak vacsorát!!

sztrugackij 2011.03.28. 16:21:39

@oscar dirlewanger: Milyen kár,hogy a te harcod a határban kimerül egy engedetlen birkával való ,erősen szexuális tartalmú birkózásban!

Miért nem választasz nemesebb ellenfelet?

Lovad nincs?

sztrugackij 2011.03.28. 16:28:04

@sztrugackij: "Szélsőjobboldali masírozók viszont bevetése nem tűnik a legjobb módszernek. "

Helyesen "bevetése viszont".
Elnézést!

oscar dirlewanger 2011.03.28. 16:30:28

@sztrugackij: nincs. viszont ha még fogyasztható kaját dobok a kukába., le szoktam sósavval önteni, nehogy már valami csöves enni tudjon belőle!!

most pedig megyek nietzschét olvasni.

MrPeetR 2011.03.28. 16:36:06

@oscar dirlewanger: Mennyire sötét egy állat vagy te! A cigányoknál szerintem mindnél alacsonyabb IQ-val rendelkezel.

MrPeetR 2011.03.28. 18:05:17

@oscar dirlewanger: Gazdáim? :D Nem egy kutya vagyok, mint te! Gazdája csak az ilyen kis buzernyákoknak van....

MrPeetR 2011.03.28. 18:18:25

@sztrugackij: Így gondolom én is, megoldást kell találni! A hatalomért küzdő pártok részére pedig persze, hogy egy huszadrangú kérdés ez. Hiszen a lakosság 8-9 %-át kitevő cigányok szavazatait elveszíteni melyik szeretné? Mindegyik inkább belerakja a kampányába a segélyezés átgondolását, erősödését, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek.
A szélsőjobb jelenléte csak olaj a tűzre. Hol van már a MIÉP? Az sem volt egyszerű, de ez a Jobbik csak borzolja a kedélyeket és élteti a gyűlöletet az országból. Szerencsésnek érzem magam, hogy mindezt 1000 km távolságból figyelem, de elszomorít, hogy nincs bennem vágy, ami visszahúzna a saját hazámba. Pontosan ezek miatt a dolgok miatt!

sztrugackij 2011.03.29. 21:47:29

@MrPeetR: "Így gondolom én is, megoldást kell találni!"

Igazán érdekelne,te milyen konkrét lépéseket javasolnál?

sztrugackij 2011.03.29. 22:01:21

@oscar dirlewanger: Gárdába felvettek?
Vagy nem tudtad kitölteni a jelentkezési ívet?
Szívesen segítek,ha akarod.
Masírozást kedvelő ,enyhén hibbant egyéneket keresnek.
Állítólag egy szittya vállalkozó ,apró generátorok segítségével áramfejlesztésre használná a masírozás során képződő mozgási energiát.

MrPeetR 2011.03.30. 07:48:26

@sztrugackij: Vannak ötleteim, de nem gondolom magam megfelelő képzettségűnek egy ilyen horderejű kérdés megoldásában. Motivált pedagógusok kellenek, akik nem csak tanítanak, hanem nevelnek. Ne kérdezd meg mivel lehetne őket motiválni, nem tudom. :(
A cigányságon belül kell rendet tenni, amit leginkább maguk közt, egymással lehet elindítani. Cigány pedagógusokra is szükség lenne, mert a tapasztalat szerint cigány cigányra jobban hallgat. Vajon miért? Pedig milyen régóta élnek köztünk a Kárpát-medencében... Mégsem illeszkedtek úgy be, hogy az együttműködés kialakuljon. Itt meg is szakítanám ezt a gondolatmenetet. Valaki írt itt az amerikai indián rezervátumokról. Lehet ez lenne a megoldás? Neked mi erről a véleményed? Miként lehet egy népcsoportot integrálni, ha az a népcsoport időtlen idők óta nem érzett erre affinitást?

sztrugackij 2011.03.30. 11:13:56

@MrPeetR:Az a baj,hogy azt nálunk gettónak hívnák és úgy is kezelné mindenki.
Az indián rezervátumok remekül működnek egy olyan országban mint az Egyesült Államok.
El tudnád képzelni,hogy neonáci masírozók engedélyt kapnának egy indián faluban történő felvonulásra?
Bakancsos tüntetők Harlem utcáin?
Különben az indiánok sem integrálódtak teljesen,ugyanúgy őrzik kultúrájukat,szokásaikat,külsőleg még hangsúlyosabban mint az itteni cigányok.

Úgy tudom régebben az ő közösségükben is magasabb volt a bűnözési ráta,de mára már lecsökkent.Talán mert ott a kisebb bűncselekményeket is másképp kezeli a törvény,és ez sokaknak elveszi a kedvét a bűnözéstől.A felderítési arányról már nem is beszélek.
Tegyük még hozzá,hogy aki abban az országban rendőrt dobál molotov koktéllal,nem tesz szert nagy népszerűségre mint "szabadságharcos".

A romák integrációjával párhuzamosan a rasszista megnyilvánulások kezelését is új alapokra kellene helyezni.

Az amcsiknak hogy sikerült?

Egyébként az USA kormánya például azzal is segítette az indiánok beilleszkedési folyamatát,hogy egyes államokban kizárólagos kaszinó üzemeltetési koncessziót adott nekik,ami sokaknak jelentett egy új,konszolidáltabb életpályamodellt.Az is lehet,hogy kárpótlásként kapták az elvett földekért,már nem emlékszem.
Viszont az integrációra jótékony hatással volt.

Tehát egy komplex program kellene,ami már az iskolában elkezdődne,és esetleg nem hagyja magára 15 éves korában sem.
(most pont ennek az ellenkezőjét akarják törvénybe iktatni.

Így nehéz lesz!

bruck an der mur 2011.03.30. 23:54:20

Jaj! Elszáltt egy félórai irományom.
sajnos most leegyszerűsítve kell leírjam (de hátha akkor az Okosok is megértik):
Úgy van ez tehát, hogy minden országban titokban a kisebbségek irányítanak (pl Romániában, az erdélyi magyarok titkos páholyokat hoznak létre). És azért, hogy gyanúba keverjék az amúgy makulátlanul kisebbség szerető többséget (románellenesség!), néha felbérelnek valakiket, hogy verjék (vagy néha öljék) meg őket - pl. Marosvásárhelyen a magyarok anno. a bányászokat.
Szóval a kisebbségek tiszta önzésből rendezik úgy, hogy a többség utálja őket: mert ez így NEKIK jobb. A hófehér lelkületű többség, meg szív, szájára veszi a külföld, Europunnyó stb.
Miattuk van!

sztrugackij 2011.03.31. 09:31:36

@bruck an der mur: Talán mégis csak az előző írásodat kellett volna elküldened!