Zárt körben is pszichopaták

Árpád az ész, akciózó, István pedig elvakult - Stépán Balázs írása

 

Antiszociális, narcisztikus, pszichopata - így jellemzi K. Árpádot és öccsét K. Istvánt is az először a nyomozati szakban 2009 novemberében, azután a bíróság kérésére 2011 márciusában elkészített két, egybehangzó szakvélemény. Eddig tarthat a két férfi személyiségének hasonlósága, Árpád azonban éles eszű, jó szervező, István dühkitörésre hajlamos, végrehajtó alkat – a szakértők szerint.

Zárt tárgyaláson folytatódott a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosság tárgyalása. A két szakértői csoport szerint a K. testvérek egyikének sincs olyan, a beszámítási képességet korlátozó, vagy a büntethetőséget kizáró pszichés zavara, amely gátolhatta volna tettük mérlegelését, vagy elősegíthette téveszmék kialakítását.

A felületes ismeretségre, a tévesen értelmezett történetekre, az önkényesen kiválogatott adatokból levont hibás következtetésekre hivatkozva vitatta K. Árpád és K. István az igazságügyi szakértők jellemrajzát. Mindketten bizalmatlanok, elfogultnak tartják a kirendelt szakembereket. 

Árpád húsz, öccse tizenegy éves volt, amikor édesapjuk meghalt. Árpád könnyen, gyorsan tanult, érettségi után elvitték katonának. István a dolgozók iskoláján fejezte be az általánost. Árpád a vezéregyéniség, azt azonban nem tudta elérni, hogy öccse szakítson a debreceni focicsapat drukkereinek „kemény magjához” tartozó, randalírozó barátaival, és hagyja abba a mértéktelen ivászatot. A kisebbik K. csatlakozott a nemzeti radikálisok Véres Kard nevű csapatához, a debreceni skinheadek ismert figurája volt, cigánygyűlöletét, nemzetiszocialista meggyőződését nem tagadta. A közeli barát, az ezoterista S. Omar tanú szerint, „személyisége az utóbbi időben - az elfogás előtt, a szerk. -, megváltozhatott, de életútja nem”: a lábára tetovált horogkeresztet ugyanis már „nem érezte helyénvalónak”. „Szélsőséges szemléletű”, aki alkalmatlan a vád szerinti támadások megszervezésére, de nem kizárt, hogy részt vegyen ilyen akciókban, állította S.

Árpád zárkózottabb figura, öccse társaságával többnyire csak koncerteken találkozott, nézeteit nem hangoztatta, őt úgy jellemezte egy tanú, hogy nem utálja jobban a cigányokat, mint „minden normális ember általában”. Az érettségi után zenélni kezdett, dobolt, járt a budapesti konzervatóriumba is. Dolgozott Izraelben, a vörös-tengeri üdülőhely Eilatban, és itthon is a vendéglátásban kötött ki, a Perényi 1 szórakozóhelyet gyakorlatilag ő vezette.

A zárt tárgyalást is figyelemmel kísérő jogi szakemberek szerint K. Árpád az ész a csapatban, a többiek számára egy komolyabb utcai verekedés megszervezése is kihívás lenne, viszont elszántan utálják a cigányságot. Árpád kevéssé elvakult, de túlteng benne az akciózási hajlam, nem nagyon ideologizál, az sem teljesen kizárható, hogy csak kihasználta a többiek roma-ellenességét. A szakértők szerint „magas szellemi színvonallal, jó értelmi képességekkel bír”, könnyen eligazodik, ismereteit önállóan, autodidakta módon, célszerűen képes összegyűjteni, s bár zárkózott, társaságát könnyen befolyásolja.

K. István átlagos képességű a vádirat szerint: „különösen érzékeny volt az általa igazságtalannak vélt társadalmi jelenségekre”.  Négy éve határozták el, hogy kézbe veszik a „cigánybűnözés” elleni küzdelmet. P. Zsolt és Cs. István elmeszakértői véleményét zárt körben, október 13-án ismertetik.


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr853290996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2011.10.10. 12:56:40

A posztból már majdnem az jön le, hogy Árpádot akár meg is bízhatták "a feladattal", amit végrehajtott és végrehajtatott a többiekkel.

Még csak nem is roma-ellenes. Hát igen, mit számít az? Feladat-feladat.

insert random 2011.10.10. 13:18:21

@STX Joe: Vedd le a fejedről az alufólia-sisakot, nem áll jól. Nem bízta meg senki, vannak ilyen beteg emberek. A fickó tipikus pszichopata, agresszív hajlamai vannak, de manipulatív. A többiek cigányellenességét kihasználva élte ki a gyilkos hajlamait. Az, hogy ki az áldozat mellékes. A pszichopata alapvetően izgalmat keres, mert sivár az érzelmi élete, és csak nagyon szélsőséges tettekkel tud színt vinni az életébe.

VT Man 2011.10.10. 14:00:14

@insert random:
Ja, persze, nem bízta meg senki.

Gondolom azt se bízta meg senki, aki pár éve éjjel 2 körül beleeresztett egy gépfegyver-sorozatot a rendőrpalotába.

Az megesik. Csak úgy.

Az ember sétál éjszaka, épp nála van a gépfegyvere, és hopp, hát nem a rendőrpalotánál van éppen? Jajj, mit lehet tenni, eresszünk bele egy sorozatot. Épp csak ilyen kedve van.

Rettentő életszerű...

Lacusru 2011.10.10. 14:03:23

@STX Joe: Nekem is hasonló dolgok jutnak néha eszembe az üggyel kapcsolatban.
Persze, lehet, hogy csak én vagyok naiv? Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy önszántából ember ilyen cselekedetekre adná a fejét...

Nem hiszem el, hogy nincs valaki a háttérben, aki segítette őket, akár infókkal, akár pénzzel, vagy valamilyen motiváló zsarolással pl.

Emlékszem, mikor elkezdődtek a támadások több ember is beszélt arról, hogy ez is biztos valamelyik politikai hatalom figyelemfelhívó akciója. Olvasgatva ezt a blogot, sokszor eszembe jutottak az akkor hallott vélemények.

Attól tartok, hogy az igazságot talán soha nem fogjuk megtudni, pedig szerintem sok ember kíváncsi lenne rá :-)

Lacusru 2011.10.10. 14:06:06

@insert random: Te mitől vagy ennyire biztos abban, hogy nem bízta meg őket senki? Milyen alapon diagnosztizálsz embereket úgy, hogy nem is ismered őket?
Vagy esetleg jó barátaid, ne adj isten részt is vettél az akciókban, hogy ilyen pontos ismeretekkel rendelkezel?

Elgondolkodtató...

Lacusru 2011.10.10. 14:11:03

@STX Joe: A rendőrpalotánál más történt. Véletlenül kiszökött egy hibás robot a kutatóközpontból, akinek a közelében felejtettek egy gépfegyvert. Valamilyen hibás programnak köszönhetően vaktában lövöldözni kezdett a városban.
Szerencsére leginkább a levegőbe lőtt, de pár golyót a szél a zsarupalota irányába terelt :-(

Azért az is elgondolkodtató, hogy vajon miért nem tudták azóta sem felderíteni a lövöldöző személyét... talán nem is akarták? Vagy már régen rács mögött van, csak elfelejtették tájékoztatni a közvéleményt?

B-rocker (törölt) 2011.10.10. 14:12:13

Csak azt nem értem, hogy miért puskával. Nem egyszerűbb lett volna felgyújtani az egész telepet?

Lacusru 2011.10.10. 14:24:16

@B-rocker: Sőt, lophattak volna egy úthengert is nem? Azzal éjszaka végig mentek volna a cigánysoron, aztán jó reggelt... max. a lapostetű élte volna túl!
Szegény zsaruk meg egy hétig rögzítették volna a keréknyomokat :-)

Olvasd vissza a korábbi bejegyzéseket, április vége-május eleje elég érdekes.
Rögtön más szemszögből fogod Te is látni az eseményeket szerintem.

VT Man 2011.10.10. 18:03:10

Azért sok dolog nem tiszta, ebből még egy:

Amikor a norvég gyilkos lemészárolt 100 embert, utána mellett döngetve vállalta a tettét. Még ideológiát is írt hozzá. Teljes a kép, ott is egy pszichopata, aki háborút hirdet az iszlám bevándorlás ellen, stb.

De kiáll, és mindenki tudja, hogy ő volt, mit tett, miért tette.

De ez, a cigányvadászat?
Itt mindenki csak "nem volt ott", "nem ő tette", "nem ő lőtt", az indokra pedig nincs is válasz, hiszen senki se utálja igazán a cigányokat.

Csak nekem nem stimmel ez?

insert random 2011.10.11. 11:31:25

@STX Joe:
"senki se utálja igazán a cigányokat"
MI? A vádlottak többsége szkinhead, horogkeresztes tetoválásokkal, de nem utálják a cigányokat? Vagy azt mondod, nincs akkora rasszizmus az országban, hogy akár egy-két ilyen embert kitermeljen? Elég naiv vagy akkor, ennél én sokkal rosszabbul látom a helyzetet. Nem akarok pesszimista lenni, de amekkora feszültség van, örülhetünk, hogy még csak ennyi embernek jutott eszébe cigányokra vadászni.

"Amikor a norvég gyilkos lemészárolt 100 embert, utána mellett döngetve vállalta a tettét."

Lehet, de azért nem ez az általános. 100 gyilkosból 99 tagadja, hogy ő lett volna. A pszichopata amúgy nem beszámíthatatlan elmebeteget jelent, nézz utána. Abszolút belefér, hogy egy pszichopata az ártatlanságát hangsúlyozza.

Egyébként úgy beszélsz, mintha a világban még soha nem lett volna egy sorozatgyilkosság sem, mintha ez lenne az első olyan eset, hogy egy beteg fasz ok nélkül gyilkolászni kezd. Pedig sajnos előfordul az ilyen, nem gyakran, de előfordul.

Vagy a többi eset mögött is mind összeesküvések húzódnak? Mansonékat ki bízta meg? Balogh Lajost, Dahmert, Ted Bundyt ki bérelte fel?

Túl sok a feltételezés, Occam borotváját kéretik alkalmazni.
hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

olvasószerkesztő 2011.10.18. 16:22:46

A világon még nem volt négy tagú pszichopata sorozatgyilkos csapat. A pszichopata magányos, nem keres társakat. Ted Bundy se és a többiek sem. Hogyha hasonlónak látszó eset történt, mint ez a mostani bűnügy, azok terrorizmus-jellegűek voltak, s mindig álltak mögöttük megbízók. Egy csapatnak feladatot kell teljesítenie. A megbízók kilétére a dolog természeténél fogva nem derülhet fény, mert a titkosszolgálat lényege, hogy titkos, vagyis nem közvetlenül adják az utasításokat, hanem fölfejthetetlenül, végig-követhetetlenül. A végrehajtók, nyilván, ha akarnák se tudnák elárulni a megbízóikat -- a folyamat úgy van felépítve, hogy ne lehessen. A Keselyű három napja című filmet (és a többit is) az élet írta. Érdemes újra megnézni.

korondisz 2011.10.31. 04:32:38

Szánalmasak az összeesküvés elméletek.
Cigányokkal foglalkozó fórumokon szinte minden hozzászólás szerint ki kellene irtani minden cigányt,egyesek szerint géppisztollyal,mások szerint meg akasztással mert az olcsóbb.Miért furcsa az,hogy valaki meg is tette?
Aki a gyilkosok ártatlanságát hangoztatja,az nyilvánvalóan egy szűklátókörű és főleg egyszerű elméjű ember.Lefoglalt lőfegyverek,DNS minták,támadási tervek,térképek,hamisított rendszámok,autógumi,és részbeni beismerő vallomás is,nekik ez mind nem elég...Még hogy nem cigánygyűlölők...Hogy lehet ennyire korlátolt valaki?A létező összes vallomás,és bizonyíték szerint,aktív fajgyűlölők a négyből hárman...
Az egyetlen dolog amire eddig nem derült fény,az Kiss Árpád volt nőjének szerepe.Azért kezdett el össze-vissza beszélni,mert megfenyegették hogy vallanak róla ha nem vonja vissza a vallomását.Végig tudott mindenről,anyagi támogatást is adott,és most még fedezi is őket.Nem is értem hogy a bíró miért nem vádolta még eddig meg.Szerintem erre rövidesen sor fog kerülni.
Egyébként én sem szeretem a cigányokat,de aki védtelen emberre (gyerekre)orvul rálő,azt nem tarom érdemesnek az életre.

olvasószerkesztő 2011.11.17. 15:32:52

Helyesbítek: hírek a sorozatgyilkos rasszista csoportról Németországban. Csakhogy a németországi fajüldöző gyilkosságokban a magyarországihoz hasonlóan kilóg a titkosszolgálati lóláb. Az összeesküvés: elmélet és gyakorlat.
süti beállítások módosítása