Helyszíni szemle - 2.: mi történt a gyilkosságok óta?

Tóth lomozik, de ha tud, elmegy tanúskodni

 
 

Alsózsolcán a mérhetetlen nyomorral szembesültünk, Tiszalökön találkoztunk boldog cigányokkal is, Kislétán pedig akár egy polgármester választást is eldönthet, ki mennyire pártolja a romákat. A legbrutálisabb lövöldözés három helyszínén jártunk.

 

Lifeg a kapura akasztott lánc, a lakat nyitva, bárki bemehet. Messziről látni, hogy a két ház lakatlan, a kertet, a kocsibejárót felverte a füves gaz. Tiszalök Újtelepen, a cigány-negyed szélső házának udvarán, az országútról lőtte szíven a vádirat szerint K. Árpád az éppen esti műszakba induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én. Két éve még műanyag koszorúk jelezték a helyet, ahol holtan csuklott össze az ötvenhárom éves férfi, ma személytelen, és gazdátlan a terep.
 
A porta bal oldali épületét egy német jótékonysági szervezet támogatásával helyreállították, téglavörösre vakolták, az utcafrontra parabolaantennát is szereltek. Igényesen újjáépítették, Éva asszony, Kóka Jenő özvegye mégsem költözne vissza semmiképpen sem, nem volt maradása, a gyilkosság után azonnal elmenekült a környékről, „vidéken” él lányával, unokájával, és vejével együtt. 2010. óta valamit enyhít helyzetén, hogy az Összefogással az Áldozatok Védelméért alapítványtól havi támogatást kap.
 
 
A kisebbik épület átlagosan elhanyagolt. Ebben laktak egy ideig, a piricsei támadás áldozatai, Getyinásék. Sokan próbáltak segíteni rajtuk, embertelen körülmények között éltek, fölajánlották, költözzenek a lakatlan kisházba. A család azonban nem találta helyét Tiszalökön, nem sikerült beilleszkedniük a rendezett életmódot követelő újtelepi társadalomba. Nem találták fel magukat, a szomszédok sem fogadták talán kellő megértéssel őket, talán ők sem igyekeztek úgy, ahogyan elvárták volna tőlük, nem nagyon barátkoztak. A szomszéd enyhe jóindulattal találgatja, miért költöztek el. Getyinás Tibor munkát nem talált magának, szedelőzködtek, és visszaköltöztek Piricsére, a házat azonban bánatosan lelakták. A zöldre mázolt bejárati ajtóról leverték a kilincset, helyét rongyokkal tömködték be, a zár szétesett, a kazettás üvegablak egyike betört, papírral ragasztották le.
 
Az idegenek láttán előkerül a szembe-szomszéd Tóth Gábor, Kóka Jenő sógora. Portája kapujáig elénk jön, de nem invitál beljebb, bár méltányolja az érdeklődést. Annak idején néhány napig nyüzsögtek a környéken az újságírók, a jótevők, a virrasztáson rendőrök ügyelték a környéket. Két éve még megemlékeztek a merényletről, azóta azonban úgy érzik a környékbeliek, hogy senki sem kíváncsi rájuk, bár gondjaik a régiek. Nincs munka, nehéz megélni, a közbiztonság csapnivaló – sorolja Tóth. Igaz, ő nem is tart igényt gondoskodásra, megáll a saját lábán, lovakat nevel, külföldre jár időnként lomozni, eltartja családját, náluk nincs gond a tankötelezettséggel, ha teheti, ő maga viszi az iskolába kislányát autóval, bár a telepre kijár az iskolabusz is.
 
 
Forgalmas a telepszéli országút, pár perc alatt öt nagy teherautót számolunk össze. Nem sok minden változott, gyalogátjáró nem épült, gyatra a közvilágítás, lassítás nélkül hajtanak végig a teherautók az úton. Két-három villanypóznára Tóthék házától időnként „szokott pislákolni valami fény”, de a közbiztonság nulla, bár esténként egyszer-egyszer végigautózzák a környéket a rendőrök vagy a polgárőrök, „a látszat kedvéért” – véli Tóth. 
 
- Nem törődnek a biztonságunkkal, októbertől áprilisig, amint lemegy a nap, sötétbe borul a telep, senki nem véd meg bennünket, ha valaki elkezd vaktában lövöldözni…
 
Tóth Gábort május 30-ára idézte tanúként a bíróság: „rajta leszek mindenképpen, hogy elmehessek, megpróbálok hazajönni addigra – fogadkozik –, mert a hónap elején indulok Németországba lomozni”.  Az udvaron fehér kisbusz: „tíz-tizenhat bicikli elfér benne, azokat ahogy vannak, egybe el lehet adni, nem túl drágán veszik át, de megéri”- reménykedik a lomozás sikerében. 
 
- Megvan a menetrend, észnél kell lenni. Mosógépet, fűnyírót, porszívót, háztartási gépeket hajigálnak a gyűjtőhelyre a németek, aki gyorsabb, az hozza haza. Nagyban, ömlesztve adom el az egészet a kereskedőnek, aki ügyeskedni próbál, hogy jobban jár majd ha darabonként próbál túladni az árun – avat az ószeres-kereskedés fortélyaiba.
 
Hátul az udvaron két almásderes ló bóklászik, talán el is adná valamelyiket, ha úgy adódna, bár ő maga is fuvarozik.
 
 
Sógoráról megértéssel, barátságosan mesél; csendes ember volt, nem ártott senkinek sem, nem ivott, nem dohányzott, nem volt haragosa. Harmincnyolc évet húzott le a tiszavasvári Alkaloida gyárban, aranygyűrűs törzsgárda tag volt, soha nem hiányzott, egyszer volt táppénzen, mindenki tisztelte a gyárban is, törekvő, családszerető embernek ismerték. Nem nagyon figyelte a sorozatgyilkosság híreit, hitte is meg nem is, hogy derék, munkás romákat is megtámadnak, azt gondolta, hogy az olaszliszkai tanár miatt kezdték el lelövöldözni a cigányokat.
 
Két éve még megemlékeztek az áldozatokról, lassan elhalványul az emlék, és teljesen feledésbe merül – összegezhetjük Tóth Gábor véleményét.
 

13 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr314498150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyugaton a helyzet 2012.05.09. 19:14:03

A hét végi görög és francia választási eredmények láttán a sajtó és az elemzők körében beindult a találgatás: Francois Hollande győzelmével vége van-e a költségvetési szigor abszolút uralmának, és vajon levegőhöz jutnak-e  a „PIGS” áll...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kidon 2012.05.09. 18:52:10

@nmy: Mi lenne ha te takarodnál el? Nem hiányoznál a kutyának sem! -"-

Nácibácsi 2012.05.09. 19:25:54

@kidon:
Hmm...
Hasonló a hasonlónak örül?
Vár téged erec israel...
L'hitraot.

2012.05.09. 19:27:52

"nem sikerült beilleszkedniük a rendezett életmódot követelő újtelepi társadalomba."

Hogy ezek a cigányok sehova sem tudnak beilleszkedni. De hát mindig mások a hibásak, ők sosem.

kalandfereg 2012.05.09. 20:15:18

@nmy:
Imádom ezt a "magyar" öntudatodat, ahogy meg vagy győződve arról, hogy itt te mondod meg, hogy ki maradhat és ki mehet.

@imperial:
Az ne zavarjon, hogy a rendezett életmódú újtelepiek, akik közé be kellett volna illeszkednie Getyinásnak, azok is cigányok.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.09. 20:19:11

56 éves vagyok. Magas vérnyomásom, 2x trombózisom volt.3x műtötték már a lábam.2x voltam a bizottság előtt,de csak rehabilitációs járadékot állapított meg.Évek óta 27 ezer ft-ot kapok!Ha a fiam nem segitene éhen halhatnék.36évet dolgoztam ,sajnos ezek a betegségek közbe jöttek.Nem tudtam dolgozni! Munkahely nincsen!!!!! Nyugdij korhatárig a fiamra kell számitani!! De vajon ő is meddig tud majd segiteni??!!Özvegy vagyok 34 éves koromtól.Két gyereket felneveltem,tanitattam,dolgoztam éjjel-nappal!! Szerintem az 50 éven felüliek nagyon kiszolgáltatott helyzetbe vannak!Nem kellünk senkinek,nem törödnek velünk!!!Nagyon szeretném tudni 27 ezer ft-ból hány miniszter tudna meg élni!!???
Focipályákra, MOL részvényekre, szarkotmány asztalra, kerényi festményekre, külhoniak támogatására van pénz, a rokkantnyugdíjas meg dögöljön meg.
Milyen pofátlan dolog kiadni azt számszerűen, hogy 150 ezret vissza kell terelni a nemlétező munka világába?
10-20 éve nem dolgozunk a szakmánkban, ki fog alkalmazni bennünket?
Orbán verjen meg az Isten!

AutosVilli 2012.05.09. 20:30:54

@A fidesz és felbérelt orvosai rokkantpolitikája!:
Internetre van pénzed? na menj a picsába,ne itt vetíts!!

Meglehet ott se vótam 2012.05.09. 20:36:55

Érdekes, nem látni nmy kommentjét, amire ketten is válaszoltak.
Csak nem tombol a liberális tolerancia és véleménynyilvánítási szabadság?

Celtic 2012.05.09. 20:46:11

@kalandfereg: Emliteni akartam, de megeloztel. Mindegy, minek gondolkodni, sokkal egyszerubb ugy az elet.

sivatagi n. 2012.05.09. 20:47:25

"a közbiztonság csapnivaló"

Ennek az iszonyatosan gejl cigánysajnáltató posztnak ez az egyik legröhejesebb része.
Kb mintha Hitler háborodna fel a holokauszton.

Tényleg, valahol nem sírt fel megint egy gyerek?

popocatepetl 2012.05.09. 21:00:40

@A fidesz és felbérelt orvosai rokkantpolitikája!: Rohadj meg, te munkakerülő, lusta állat, itt élősködnél a nyakunkon? Pfúj.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.05.09. 21:18:05

Talán megérem, hogy a magyar blogokon is normális szűrés lesz, és a rasszista fosokat kitiltják. Az étteremből is kidobják aki szaros ruhába akar bemenni.

angyalföldi partizán 2012.05.09. 21:48:18

@pirosfeherzoldezamagyarfold: megérni megérheted,de akkor hová fogsz írogatni,elvtárs?

dr Smittpálelnökúr 2012.05.09. 22:03:47

A közbiztonság nálunk is csapnivaló, itt még csak 1 rendőrautó sem megy el az utcán. De mivel én is magyar vagyok, meg a rendőrök is, akik nem járnak erre, így senki nem fog sokat sejtető bejegyzést írni rólam egy blogban.

Mert gondolom az rasszizmusra utalna, hogy cigánytelepen nincsenek rendőrök, de az mire utal, hogy nálunk sincsenek?
süti beállítások módosítása