Vallomást tehet az értelmi szerző

K. Árpád elsőrendű vádlott megszólaltatásával folytatódik a sorozatgyilkosság pere a második napon - Takács Flóra írása

 

Korábban ha szembe jött volna velünk az utcán, első ránézésre biztosan nem jutott volna eszünkbe a 40-es évei elején járó, szerényen öltözködő, halk szavú, zenélésből élő férfiról, hogy nem olyan sokkal később a vádlottak padján fog ülni három másik társával együtt egy  sorozatgyilkosság elsőrendű vádlottjaként.

K. Árpádot az ügyészség jelenleg többek között „előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével” vádolja, melyet „részben tettesként, részben társtettesként, részben bűnsegédként” követett el. Ha mindez beigazolódik, akkor K. Árpádot többszörös életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik. A vádpontok szerint neki kell felelnie egy sor, közvetlenül emberéletet veszélyeztető cselekményért, többek között az Alsózsolcán leadott lövésért, mely Rontó Krisztiánt sebesítette meg és tette nyomorékká, illetve a Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő élete is az ő lelkén száradhat. A feltételezett gyilkos rejtekhelyről, távolról lőtt Alsózsolcán, a másik alkalommal azonban már éjjel, a munkába igyekvő Kóka Jenőt közelről, szemtől-szemben lőtte szíven, aki azonnal életét veszítette.

Mit gondoljunk ezek után K. Árpádról? Mik lehettek azok az események a múltjában, melyek idáig vezetettek? Mi motiválta? Kik álltak hozzá közel, és esetlegesen kik támogathatták érzelmileg vagy anyagilag? Hogyan lett egy metálzenekar halkszavú, békés természetűnek tartott dobosa egy kegyetlen sorozatgyilkosság elsőrendű vádlottja?

K. Árpád 1967-ben született és Mezőtúron nőtt fel nővérével és öccsével, K. Istvánnal együtt (utóbbi a mostani per másodrendű vádlottja, akit szintén emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolnak). Édesapjuk korán meghalt, és részben ennek köszönhetően a testvérek között gyermekkoruktól kezdve igen szoros viszony alakult ki. K. Árpád sokat foglalkozott nehezen kezelhető öccsével, amennyire lehetett, megpróbálta terelgetni. Az elmondások szerint a családban K. Árpád volt a meghatározó személyiség és öccse többnyire hallgatott rá. Édesanyjuk később újraházasodott és elköltözött nővérükkel együtt Debrecen környékéről, a fiúk azonban ott maradtak.   

K. Árpád a 80-as évek végén sorkatonaként lőfegyverekre is kapott kiképzést, annak idején azonban még nem mutatott különösebb érdeklődést ezek használata iránt. Figyelmét sokkal inkább a zenélés kötötte le. A 90-es évek közepén egy debreceni illetőségű, metál zenét játszó zenekar dobosaként szerzett némi ismertséget,  majd Budapestre járt jazzkonzervatóriumba. A vádirat tanúsága szerint ekkor romákkal is zenélt együtt, és egy átlagos fiatal életét élte. Régi zenésztársai ma nehezen tudják elképzelni az akkor csendes, visszahúzódó srácról, hogy gyilkolt volna. Egyikük így emlékszik vissza rá: „Egyszer rúgott be életében, még cigizni se láttuk soha. Nem tűnt ki, szövetnadrágot, gyakran antirasszista feliratú pólót viselt.”

Mindeközben öccse, K. István teljesen más irányba mozdult el. Már tinédzser korától kezdve részt vett különféle szélsőjobboldali, nemzetiszocialista és rasszista ideológiájú szervezetek tevékenységében. A testvérek között akkortájt, amikor K. Árpád Budapestre járt, meglazult a korábban igen szoros kapcsolat. K. István gyakran kritizálta bátyja „túlságosan szabados” életmódját, amit mélyen elítélt. Ezzel szemben ő maga nyíltan vállalta rasszista, kirekesztő nézeteit, azonban bátyjáról ilyesmit nem lehetett hallani akkortájt, csak egy ismerőse említ erre utaló momentumot: „Közben a kilencvenes években Hajdúhadháztégláson egy koncertszervező haverjával csinált egy diszkót. Arra büszke volt, hogy cigánymentes a hely.” Ha voltak is ilyen érzelmei, az bizonyos, hogy széles körben nem hangoztatta őket.

K. Árpád középiskolát végzett, majd zenélésből próbálta magát fenntartani, azonban valószínűleg nem sikerült beváltania az ehhez fűzött reményeit, ezért váltania kellett. 1998-ban a Hajdú-Bihar megyei APEH-nél adatfeldolgozóként kezdett dolgozni. Itt ismerkedett meg F.-né Ny. Évával, aki a felettese volt, de ennél azért több is. Szeretői viszony alakult ki köztük, mely kisebb-nagyobb szünetekkel, de hosszú ideig fennmaradt. K. Árpád 2000-ben hagyta ott az APEH-et és átmenetileg F.-né Ny. Évával is megszakadt a kapcsolata. Három évre Izraelbe költözött, ahol vendéglátósként dolgozott ismerősei szerint főleg azért, hogy pénzt keressen. Barátai szerint szeretett kint élni és anyagi viszonyaival is elégedetten tért haza 2003-ban. Itthon elvégzett egy hangtechnikusi tanfolyamot a Magyar Rádiónál.  Környezete szerint az utazása után is ugyanolyan maradt mentalitása és temperamentuma, mint korábban volt, nem változott szinte semmit.

Izraelből való hazatérése után ismerkedett meg N. Erikával, akivel nem sokkal később összeköltöztek, 2005-ben házasságot kötöttek és 2009-ben megszületett közös gyermekük. Megismerkedésük után hosszabb ideig N. Erika szüleinek házában, Mikepércsen éltek. A vádirat szerint házasságkötése után megváltozott, visszahúzódóbb lett, józanabb életet élt, zenésztársaival is kevesebbet találkozott. Abban az évben, amikor K. Árpád megházasodott, újra találkozott F.-né Ny. Évával, aki ekkor több jól menő debreceni szórakozóhely üzemeltetéséből kereste a kenyerét. K. Árpádnak ekkortájt valószínűleg megélhetési problémái is lehettek, amire egy ismerőse beszámolójából lehet következtetni: „Aztán ’97 körül kivált az együttesből, és Izraelben kötött ki, szállodát takarított. Miután hazajött, hamisított CD-ket és videokazettákat árult a piac mellett, a cigányokkal. A kazettabiznisz után hangosításból élt, kis klubokban, helyi csotrogány cuccokkal dolgozott.”  Ebben a helyzetben F.-né Ny. Éva sietett a segítségére és kínált neki a klubjaiban hangtechnikusi munkát. A történelem ezúttal megismételte önmagát: F.-né Ny. Éva ismét a felettese lett K. Árpádnak és szeretői viszonyukat is felújították. F.-né Ny. Éva 2008-ban átevette a Perényi 1 nevű szórakozóhely üzemeltetését, ahova úgyszintén vitte magával K. Árpádot. A helyet együtt újították fel, és K. Árpád az új hely megnyitásától egészen őrizetbe vételéig ott kapott munkát mint hangtechnikus.

A négy vádlott közül egyértelműen K. Árpádnak a legmagasabbak az érzelmi és intellektuális kvalitásai. A vádirat pszichológiai jellemzése szerint introveltált, de társaságban jól feltalálja magát, konvenciókövető, és jó a munkaképessége. Magas követelményeket állít saját maga számára, próbál kiemelkedően teljesíteni,  precíz és rendszerető. Azonban ha nem úgy alakulnak körülötte a dolgok, ahogy eltervezte, akkor dühkitörései lehetnek. Mindemellett szenzitív személyiség, viselkedését vágyai és kudarcai határozzák meg, céljai elérésének érdekében manipulációra is hajlamos. Debreceni ismerőse megfogalmazása szerint: „Intelligens, simán elképzelhető, hogy a romagyilkosságokban ő volt az agy. Nem látni rajta, mire gondol: pokolra kíván, vagy osztja a véleményed? Kaméleon, sumákság sugárzik belőle. Olyan fickó, aki a kilencvenes évek elején kölcsönkért húszezer forintot, és amikor eljött a törlesztés ideje, röhögve azt mondta: nem adja meg, mert ő ilyen, és kész.”

Bérdi Zsolt, K. Árpád jelenlegi védőügyvédje szerint "sokat dolgozott a rendőrség a romagyilkosság-sorozat felderítésén, de fontos részletek kimaradtak” . A vádiratot felületesnek látja, felmerül szerinte annak a gyanúja, hogy nem vizsgáltak sok, egyértelműen elvarratlan szálat és a bizonyítékok is gyenge lábon állnak. K. Árpád korábban már vallomásában beismerte, hogy egyes helyszíneken járt és lőtt a fegyverrel, de az emberölést továbbra is tagadja. Bérdi szerint tisztázatlan, hogy egyes fegyverek, amiket nem Besenyszögön raboltak, honnan kerültek hozzájuk, illetve egyes, K. Árpádra utaló nyomok (mint például a cipőméret vagy a magasság) nem egyértelműek több helyszínen.  Múlt héten a Magyar Nemzetben Bérdi meglebegtette, hogy a holnapi, szerdai tárgyalási napon lehet, hogy védence vallomást fog tenni.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy K. Árpád alkalmas volt egy ilyen gyilkosságsorozat kitalálására, kivitelezésére és koordinálásra, azonban még nagyon sok a kérdőjel körülötte. Nem tudjuk, minek következtében alakultak ki rasszista nézetei (ha egyáltalán kialakultak), mitől vált szélsőségessé, agresszívvé és kegyetlenné. Nem világosak a motivációi, és nem derül ki pontosan hogy voltak-e mások akik támogatták, akár anyagi segítség, akár lelki támasz formájában. Egy debreceni ismerőse a 168 órának ezt mondta: ”Ha Árpi ölt, kizárt, hogy ideológiai alapon tette. Persze ha pénzelték, bármi előfordulhat.” Kíváncsian várjuk a vallomását….


25 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr962782822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A cigánygyilkosságokról 2011.03.30. 15:21:58

. A gyilkosnak nincsen anyja. De hát nem is lehet. Ha volna, megölné: a gyilkos számára minden csak akkor és addig maradhat életben, amikor és amíg az őt nem bosszantja vagy nem áll útjában. E szerint ha az anyja a gyilkost bosszantja vagy az ú...

Trackback: A cigánygyilkosságokról 2011.03.30. 15:21:45

. A gyilkosnak nincsen anyja. De hát nem is lehet. Ha volna, megölné: a gyilkos számára minden csak akkor és addig maradhat életben, amikor és amíg az őt nem bosszantja vagy nem áll útjában. E szerint ha az anyja a gyilkost bosszantja vagy az ú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrPeetR 2011.03.30. 08:16:32

Soha nem fog kiderülni ki állt a háttérben. Több mint valószínű, hogy sértett, tehetős emberek, vállalkozók.

gigabursch 2011.03.30. 09:08:04

Személy szerint a tálalt anyagokban nem hiszek. Elemi erejű bizonyítékot meg nem találtak.

Hogy a bíróság hogy dönt?
Ismerjük ezt Tiszaeszlár, Körmend, vagy épp Mór esetében.
Úgy, ahogy a politikai érdek diktálja.

S mire lesz jogerős?
A jó ég tudja

S mikorra derül ki a valóság?
talán 10 év múlva.

De persze az uzsorás vonal a mai napig nem lett kizárva, csak úgy halkan jegyzem meg...

manager2008 2011.03.30. 09:33:04

"első ránézésre biztosan nem jutott volna eszünkbe a 40-es évei elején járó, szerényen öltözködő, halk szavú, zenélésből élő férfiról, hogy nem olyan sokkal később a vádlottak padján fog ülni három másik társával együtt egy sorozatgyilkosság elsőrendű vádlottjaként."

Ez egy furcsa megállapítás. Több millió ember harcolt katonaként, és minden különösebb probléma nélkül ölt embert, akár a II. VH-ban is. Ha megfelelően felkészítenek valakit a harc JOGOSságát illetően, akkor a tömegesség bizonyítja hogy ez nem különleges eset.
A probléma pont az, hogy az együttélési nehézségek fokozódása miatt egyre több ember kerül ilyen helyzetbe, hogy elviselhetetlen számára a feszültség, és a valós félelmei miatt elfogadható részére az erőszakos megoldás. Bizonyos fejlettségi szint alatt ez különösen egyszerűen megy, lásd Ruanda, - mészárlások, ahol a gyilkolás valóban naturális fajtái (bozótvágó késsel való gyilkolás) is tömeges méretű volt kb. 2 millió áldozattal.
Teljesen értelmetlen tehát ezen csodálkozni, hogy milyen borzasztó dolog lelőni valakit távolról, mert minden háború erről szól. Láthatóan nem az.

abaka 2011.03.30. 10:12:32

"Mit gondoljunk ezek után K. Árpádról? Mik lehettek azok az események a múltjában, melyek idáig vezetettek? Mi motiválta?"

Az csak engem zavar, hogy habar meg csak a targyalas masodik napjan vagyunk, ez a blog, meg a media ugy altalaban, siman tenykent kezeli, hogy a vadlottak a valodi elkovetok? Nem akarok kulonosebben egyutterezni veluk, de azert az artatlansag velelmet azert meg kene tartani. Emlekszem, hogy a media ugyanigy viselkedett anno Kaiser es Hajdu targyalasan is, ami aztan olyan kozhangulatot eredmenyezett, hogy boritekolni lehetett az iteletet (plane, hogy a magyar birosagokon eleg ritka a felmentes). Ezen a negyes persze megalapozottan gyanusithato az gyilkossagokkal, de Kaiserek is azok voltak...

int10ha 2011.03.30. 10:43:52

Akkor tehát gyakorlatilag nincs meg a motiváció? A cselekedetek irányításával vádolt ember nem utálja a cigányokat? Akkor ez az történet ebben a formában nem stimmel.

igyugyaz 2011.03.30. 10:45:47

Szerintem beismerő vallomás után normális, hogy tényként kezelik, hogy ők a gyilkosok. Amúgy nem olyan meglepő a személyiségrajza ennek az embernek, sorozatgyilkosok között gyakori az intelligens mégis sikertelen +önző, manipulatív.

igyugyaz 2011.03.30. 10:48:07

"a pszichopátiás ember nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti. A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (=gyakori partnercsere), házasságszédelgéssel is párosul. "

ged 2011.03.30. 13:41:37

@igyugyaz: "beismerő vallomás", hol olvastál ilyet????

insert random 2011.03.30. 14:03:22

Nem értem, mit rugózik minden újságíró azon, hogy a gyilkos békés természetű, csendes ember volt, és hogy róla aztán senki nem feltételezte volna... Ha kicsit utánaolvasunk, kiderül, hogy a sorozatgyilkosok nagy része ilyen (ajánlott olvasmány: www.sorozatgyilkosok.hu/)
Amelyik kutya ugat, ugye.

NewWay 2011.03.30. 14:11:17

@int10ha:
"Akkor tehát gyakorlatilag nincs meg a motiváció?"

Pénz? De mit ér a pénz, ha börtönben van az illető? Vagy az az alku, hogy leülnek 10 évet, utána milliomosok lesznek? Bár, ha 10 évnél többet kapnak, akkor ez nem meggyőző.

De nekem se áll össze a motiváció.

Még mindig nem kaptunk választ arra, hogy a nemzetbiztonság miért állította le a megfigyelést akkor, amikor megtudta, hogy a gyanúsítottak FEGYVERT VÁSÁROLNAK!

Ezt nem lehet elkenni azzal, hogy "jajj, hibáztak egy kicsit, előfordul".

2011.03.30. 14:11:51

@MrPeetR:

Szerintem se fog kiderülni az igazság. Ez egy szimpla kirakatper, ami bűzlik a gyurcsányi NBH-s száltól.

g-dúrban zúgó kabóca 2011.03.30. 14:15:11

@igyugyaz: én úgy tudom, egyikük sem tett beismerő vallomást. rosszul tudom?

dupla vé 2011.03.30. 14:18:06

@igyugyaz:
a politikus nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti. A politikust leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a politikusi személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (=gyakori partnercsere), házasságszédelgéssel is párosul.

a gazdasági...

a kultúrális...

a stb...

és végül, a "világpolgár" szintén behelyettesíthető ebbe a gyönyörű mondatba. kiegészítve az álszent, képmutató, stb. jelzőkkel.

"intelligens mégis sikertelen +önző, manipulatív. "

ezt jól összeraktad, egy gondom van: én még nem találkoztam olyan emberrel, aki intelligens, önző és sikertelen.
ugyanis az egyenlet így helyes:

unintelligens+önző=sikertelen
intelligens+önzetlen=sikertelen
intelligens+önző=sikeres

ráadásul ehhez ha hozzávesszük hogy még manipulatív is, akkor:

intelligens+önző+befolyásoló=2xsikeres

nem értem, ezek után lesz belőlük sorozatgyilkos?

na mindegy, látom minden sz@szart benyalsz, mint ahogy ezt az egész tárgyalásosromagyilkososrasszistásos bohóckodást, amivel eltakarják a szemedet a lényegi dolgoktól.

egyébként meg mi ez az újabb szemétkategóriás indexcímlapos blog már megint kedves szekér azaz poszt-toló?

g-dúrban zúgó kabóca 2011.03.30. 14:23:01

azért tényleg nagyon furcsa személyisége lehet ezek alapján. a '90-es években antirasszista pólót hord Bp-en, kb. ugyanekkor Debrecenben meg a cigánymentes diszkójára büszke. Sztem nagyon befolyásolható fickó lehet, ennek alapján én is azzal értek egyet, aki azt írta, h valszeg pénzért tehette.

azt tudni egyébként, hogy hány évesek voltak, amikor az anyjuk otthagyta őket?

dupla vé 2011.03.30. 14:26:10

'Nem tudjuk, minek következtében alakultak ki rasszista nézetei (ha egyáltalán kialakultak), mitől vált szélsőségessé, agresszívvé és kegyetlenné.'

ha találgatnom kéne, elsődleges okként az ilyen és hasonló cikkek, írók, médiumok, szervezetek cigány-magyar magyar-cigány témához való hozzáállását és bemutatásmódját jelölném meg.

az már csak másodlagos ok lehet, ha mondjuk a szeme láttára zabálta fel a családját egy cigányhorda.

igyugyaz 2011.03.30. 14:29:16

@dupla vé: Az a mondat idézőjelben volt és a wikipedia vonatkozó szócikkéből van. Sorozatgyilkosok jellemrajzáról olvashatsz sokfelé amúgy.

A beismerést a rendőrségnek tette,

index.hu/belfold/2010/03/02/k._arpad/

oscar dirlewanger 2011.03.30. 14:35:54

az a lényeg, hogy mínusz 6)))))))

fosdapass 2011.03.30. 15:03:48

@manager2008: Érdekes amit írsz. Amikor katona voltam, nagyjából csak engem, a pszichopátiást viselt meg az az élmény, amikor először került a realitások közelébe az emberölés. A főtörzs tök jókedvűen magyarázgatta a táblánál, az elméleti lőtáv, meg a pásztázó lőtáv közti különbségeket, hogy amikor rálövünk valakire (érted: nem céltáblára, vagy veszett kutyára, valakire), akkor mennyivel jobb pásztázó lőtávon belül lenni, mert nem csak mellbevágja, hanem jól átlukasztja a skuló.
Direkt körbenéztem ekkor és senkin nem látszott, hogy különösebben el lenne kenődve amikor tudatosítják benne: azért vagy itt, hogy megtanulj embert ölni jól.
Embert ölni tehát alapvetően mégsem bűn, megtanultam. Innen már nincs messze Nagycsecs.

dupla vé 2011.03.30. 15:16:07

@igyugyaz: áhháá szóval a wiki... szerinted, mire vonatkozott a mindent benyalsz?

nagyon off, de azért a wikipédia információi mégiscsak szorosan kapcsolatban állnak a politikával:

"Gyógynövények és gyógyhatásuk listája
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2011. március 27.

Pontosság ellenőrzött
[bevezető szerkesztése]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás: navigáció, keresés
Keeptidy ask.png
Ezt a lapot törlésre jelölték.

Erről a lapról egy szerkesztő törlési megbeszélést kezdeményezett, mert úgy találta, hogy nem való a Wikipédiába "

hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek_%C3%A9s_gy%C3%B3gyhat%C3%A1suk_list%C3%A1ja

és amivel ez összefüggésben van.

www.eletforma.hu/orvosi_rendelo/aprilistol_eltunhetnek_a_drogeriak_polcairol_a_gyogynovenyek.html

wikipedia meg index mint hiteles hírforrás... na ne viccelőggyé' má'

LacekLackovszky 2011.03.30. 15:52:58

Nekem ez az egész ügy nagyon zavaros és gyanús is egyben, hogy valami van itt a háttérben, amit lehet hogy soha nem fogunk megtudni.
Már alapból az elkövetők motivációja is kérdéseket vet fel. Mi volt ezzel a céljuk ? Ez a gyilkosságsorozat azokat is elborzasztja, akik amúgy (gyakran nyomós indokok miatt) nem kifejezetten kedvelik a cigányokat. Mert ha kinyírnak mondjuk egy uzsorást vagy egy színesfém khm..."kereskedőt", stricit, csicskakereskedőt, mafffiózót stb., akkor az bár bűncselekmény, de a társadalmi megítélése egészen más, mint egy ötéves gyereket agyonlőni.
Akkor itt vannak még azok az adalékok, ami fentebb is olvasható, hogy K.Árpád régebben antirasszistaként mutatkozott, vagy az hogy egy időben Izraelben élt (oda nem kifejezetten a karlengető neonácik szoktak kivándorolni),stb. Nem értem...

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.30. 16:02:12

Régi zenésztársai ma nehezen tudják elképzelni az akkor csendes, visszahúzódó srácról, hogy gyilkolt volna. Egyikük így emlékszik vissza rá: „Egyszer rúgott be életében, még cigizni se láttuk soha. ..."
...
K. István gyakran kritizálta bátyja „túlságosan szabados” életmódját, amit mélyen elítélt.
...
Környezete szerint az utazása után is ugyanolyan maradt mentalitása és temperamentuma, mint korábban volt, nem változott szinte semmit.
...
A vádirat szerint házasságkötése után megváltozott, visszahúzódóbb lett, józanabb életet élt, ...

Aha. Az egész pont ennyire logikus, s ellentmondásoktól mentes mint e néhány kiragadott részlet.

igyugyaz 2011.03.30. 16:11:06

@dupla vé: Aha szóva mert a gyógynevények hatásáról szóló szócikkel gond van ezért a pszichopatákról is rosszat írtak.

Na de nem ragaszkodom én a wikihez, csak az egyszerűség kedvéért raktam ide

"Psychopathy is a personality disorder manifested in people who use a mixture of charm, manipulation, intimidation, and occasionally violence to control others, in order to satisfy their own selfish needs"

www.fbi.gov/stats-services/publications/serial-murder

Ez már elég jó, neked vagy ezt se nyalod be?

kertészrobi 2011.06.02. 12:50:29

Arra kérem a bloggírót, hogy a cigányság beilleszkedési szándékáról és hajlandóságháról írjon végre. Azt olvasom: Borsodban megvertek egy óvónőt és egy dadust, feltehetően vélt sérelem miatt. Előítélet nélkül mondhatom a vélt sérelem miatti indokoltatlanúl nagy megtorlás a cigányokra jellemző.Még akkor is a jellemző szót használom, ha ezért előítélettel vádolna.
Mit szándékozik tenni a bloggíró cigányság mentális nevelése érdekében?

emberbarát 2013.03.18. 10:25:28

Ezt a lényt képezték ki Izraelben,ennek a gyilkosságsorozatnak a megszervezésére. Ugyanolyan zsidó terrorakció,mint az ikertornyok felrobbantása.

emberbarát 2013.03.18. 10:27:51

@MrPeetR: A zsidó hatalombitorlók.
süti beállítások módosítása