Mississippi Burning

Blogunk hamarosan videobeszélgetést közöl Fliegauf Bencével Csak a szél c., a Berlinalén Ezüst Medvét nyert filmjéről, a film magyarországi moziforgalmazásának április 5-i megindulásának alkalmából.

(Hétköznapi fasizmus) Még tavaly nyáron történt, a Balaton közepén. Régi barátom vitorlásán voltunk az egyik gyerekkel, a déli partra igyekeztünk, hogy ott nézzük meg az éppen aktuális meccset (világbajnokság) Szemesen, ahol a sült keszeg párját ritkítja – már csak azzal is, hogy van, s nem csak az az ócska hekk. Széllel szembe mentünk, kicsit krajcolgatni kellett, valaki a vízben vontattatta magát sűrű visongás közepett. Hamisítatlan kánikulai hangulat, örökidő, lehetett volna 1975 és 2025 is. A haver haverja főorvos valahol, középkorú férfi. Mikor az egyik hirtelenebb kormánymozdulatnál az egyik doboz sör felborult, akkor megszólalt: „Inkább a cigánygyerek szeme follyon ki, mint ez!“. Körbenézett, s látszott, büszke magára, hogy milyen keményet mondott. Én ekkor morális válságot éltem át, mit tegyek. 1.  küldjem el a náthás kurva anyjába, dobjam a vízbe? 2. Legyek néptanító, idézzek hosszan az ember és a polgár jogainak nyilatkozatából, homályosítsam föl, hogy mi fán terem az Aufklärung? 3. Válasszam a kádárista megoldást? 1. Nem olyan jó, zrikálja a rég nem látott barátot, a gyereke visítozni fog,  a felesége karmol, és amúgyis fejhangja van. 2. Most mire megyek vele? Nagyon nem vagyok büszke, hogy a kádárista megoldás mellett döntöttem (3), és elengedtem a fülem mellett a megjegyzést, maximum fintorogtam reflexből. Mondom, lehetett volna 1975. Vagy 2025.

Mert Mihail Romm 1965-ös dokumentumfilmjének a magyar címe a legigazabb: annyira hétköznapi. Fliegauf Bence filmje is szomorúan hétköznapi.

(Mississippi burning) Allen Parker 1987-es kiváló filmjében nem is a Ku-Klux-Klánosok vagy az őket segítő rendőrök a legvisszataszítóbbak – persze ők is -, hanem a közérzület. A Mississippi Burning 1964-ben játszódik Mississippi államban, Gene Hackman és William Defoe főszereplésével. Mély Dél, az ACLU polgárjogi szervezet két aktivistája eltűnik a terepen egy fekete informátor társaságában, az FBI erre már nyomoz, mégiscsak északkeleti fehér fiúk tüntek el. Fővárosi tojásfejű (Defoe) vezeti a nyomozást, munkáját unortodox módszerekkel operáló helyi keményítő (Hackman) segíti. Persze, hogy benne vannak a zsaruk is! Persze, hogy egy helyi nagyvállalkozó a Klán helyi Nagylovagja! Persze, hogy hülyén nézik a fővárosi tojásfejűt, mikor beül a feketék számára fenntartott helyek egyikére a reggelizőben. Persze, hogy a hüjerendőr felesége (Frances McDormand) és az unortodox módszerekkel operáló helyi keményítő között kialakul valami. Ettől még a feketék templomát felgyújtják, a lincselések folytatódnak. Ugyanakkor a felvilágosultabb idegenek (északiak, fővárosiak) mégiscsak eredményeznek valami változást, mégiscsak lett polgárjogi törvény Johnson elnök idején, mégiscsak lett valamiféle „nagy társadalom“. Ja, meg egy jó film: mindkét oldal, a törvény és a törvényen kívüliség – noha sokak által támogatott – oldala is megmutatja béna, a másik meg csúf orcáját.

 

(Amerikai História X) Nem az egyetlen szkinhed-film, talán nem is a legjobb. De talán a leghíresebb. Például az a jelenet, mikor a főszereplő Derek Vinyard (Edward Norton) a nemi élet gyakorlása közben egy feka gang által megzavartatik, ám utóbbiaknak nem jut már idejük a betörésre, mert Derek nagy tűzerővel kitámad. Az egyik földre került betörnivágyó színesbőrű a járdaszélre harap, Derek erőteljes láb-talp mozdulattal a tarkójára tapos: ezt a fogkitörős-nyúltagy-romboló jelenetet számos helyen kicenzúrázták. Derek alsónadrágban, a szíve fölé tetováltatott horogkereszttel, feltartott kézzel indul a megérkező rendőrök felé. Jogos védelemről szó sincs. Derek aztán a böriben megtér, de mikor kijön, a „sajátcsoportja“ nem hagyja, hogy úgy maradjon. Ezután már Hollywood. Tony Kaye filmje nem különösebben érzékeny, nem különösebben elemző. Mégis, hollywoodi módszerekkel felhívta a figyelmet egy komoly, minden földrészen jelenlévő problémára, amit a neonáci szubkultúrák jelentenek. Elkövetői szempontból tette ezt meg, a főhős változásával mutatta meg ugyanannak mindkét oldalát.

 

(vágvölgyi)


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr884360529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2012.04.21. 17:08:50

Erről nem lesz sem film benedek-bencétől nemzetközi díjesővel, sem drámapályázat Alfölditől:
index.hu/belfold/2012/04/21/allt_a_pultnal_halalra_vertek/

Erről csak a sunyi hallgatás lesz és az eloldalgás: senki nem látott semmit, meg sem történt, hogy egy csapat felfegyverkezett cigány bestiális kegyetlenséggel agyonvert egy békés magyart és egy másikat majdnem agyonvert.
A rendőrök sem jöttek expressz, mert "csak" cigány ölt magyart, ami mindennapos és nem ügy.
Csak a fordítottja.
Igaza van annak aki azt mondja nem lesz polgárháború.
Már az van.
Sunyi hallgatásban naponta ölnek, nyomorítanak meg cigányok magyarokat, magyar gyermekek ezrei tetvesednek el a "deszegregált" oktatásban melléjük ültetett biológiai fegyverként bevetett rühes, tetves, mosdatlan cigányoktól.
Deviáns cigány elmebetegek járják sokadszorra az általános iskolák osztályait és tartják terror alatt nem csak a tanáraikat, hanem náluk két-három évvel fiatalabb szerencsétlen magyar osztálytársaikat is, meglopva, megverve, akadályozva őket a tanulásban és az iskolai életben.

Erről nem szólnak filmek, vagy ha mégis, azt betiltatják a sajtószabadság bajnokai.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.10. 12:59:14

@Éhes_ló: Az OSI ezen "civil" oldal főszponzora (mint a többi Soros művek) csak a magyarellenes rasszista uszításra ad pénzt! Primer érdekük, ha nem lehet senkit lenácizni, nem lehet a végtelenségig megélni a holobizniccből!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.10.29. 11:27:59

@Éhes_ló: @szájhúzó kutya: ne haragudjatok, de egyszerűen nem értem - illetve lehet hogy nem akarok érteni - hogy mi a problémátok. Adott egy borzalmas sorozatgyilkosság, előre megfontolt szándékkal. Ez a bíróság előtt van. Erről az ügyről egy blog beszámol. Ennek kapcsán pedig készül egy film, amelyet alapítványok támogatnak. Ez történik. Ez az egyik oldal.
A másik oldal - amiről beszéltek -és valami beteg versenyben méricskélitek, ez egyrészt egy nagyon komoly szociális válság eredménye, mellyel semmit sem kezdett az elmúlt évek politikája. Egy eredmény azonban született - a nagyon komoly problémára a legrosszabb választ adó erő, éppen bent van a parlamentben. Nem szívesen veszek részt az általatok felhozott torz összehasonlításban, de azért egy rétegfilm, melyet maximum százezren fognak megnézni és egy parlamenti párt, mely az általatok említett problémákra ráülve került a parlamentbe? Nem értem milyen holobizniszről beszéltek....már ne is haragudjatok, de itt nem holobiznisz van, hanem nácitempóbiznisz.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a bűnözés, a romák megítélése, oktatási körülményei, munkához jutásuknak lehetőségei, integrációjuk és együttélési módjaik az elkövetkezendő időszak meghatározó kérdése. Megoldások kellenek. Csak reménykedhetünk, hogy nem az általatok sugallt eszme által kínált megoldásokat választjuk. Egy bizonyos, valamit tenni kell, cselekedni kell.

Éhes_ló 2012.10.30. 11:17:00

@Legelő Őse: semmi gáz, azok amikről írok a magadfajták számára nem értelmezhetők a PC tabuk terében.
Adott egy rakás borzalmas gyilkosság, előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel elkövetve. Kis vagyonkájukért, párezer forintjukért agyonvert, megerőszakolt, felgyújtott idős és kevésbé idős emberek tucatjai. Ezek a PC média publicitása nélkül kerülnek bírói szakba és a bíráik, ügyészeik, tetteseik tragikusan enyhe ítéltekkel mutatnak példát az elvetemült és nem csökkenő számú követőiknek.
Ezekről nem készülnek filmek, nem támogatják a dokumentálásukat alapítványok, persze a békés többséget magára hagyó állam sem. Még rétegfilmként sem. Díjakat sem osztogatnak a nemlétező filmekre.

A másik oldal, mint ez a post is, valami beteg versenyben méricskéli, hány ki tudja kinek a parancsára milyen aljas okokból agyonlőtt cigány fedi el a lányai szeme láttára a cigányhorda által meglincselt Szögi Lajost és a többi cigány rémtettet.
Abban értünk legfeljebb együtt, hogy valamit tenni kell. De abban, hogy mit, nos messze nem, amíg a cigánybűnözés mint fogalom tabusítva van és sem üldözni, sem néven nevezni nem lehet.
A hazugságok és a PC mellébeszélés nem adnak megfelelő kiinduló pontot a gondok megoldására.
600 éve már, hogy emlékeztesselek rá ismét.

ÉN itt eddig semmiféle holobozniszről nem beszéltem, nem ennek a postnak a témája, annak ellenére sem, hogy van a személyi körben és a PC taburendszerben nehezen tagadható összefüggés a cigányeszközkezelők és a biznisz résztvevői között.

(Off:Érdekes beszélgetés lehetne, ahol hozzád hasonlóan elemezni próbálnánk a nácizmusból megélők körét és számát, az általuk elérhető forrásokat, pénzt, állami támogatást, majd összevetnénk az általad olyannyira preferált körrel. De gondolom - a viccet félretéve - te sem gondolod komolyan, hogy annyi forrás felett osztoznának bármilyen nácik a világban, mint a holobiznisz máig naponta milliárdokkal kárpótolt lelkes résztvevői és főpapjaik, mert ennyire agyatlan te sem lehetsz.)

Az elterjedő és eldurvuló cigánybűnözésre sem a kies ejrópában, sem itthon nem született PC megoldás eddig. Sehol. Nincs az a pénz, nincs az a társadalmi igény, ami a cigányság 600 éve sikertelen integrációját képes lett volna, vagy képes lenne sikerre vinni.

Ezt 700 ezer-1 millió ember ittthon is megértette és más pártok szavazói közül is sokan megértették már.
A magadfajták nem.
Nem ok nélkül.
A cigányságot biológiai fegyverként használják a békés többségi társadalom ellen, annak felbomlasztására, tönkretételére, kéz a kézben a politikával, médiával, rendőrséggel, jogszolgáltatással.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.10.31. 20:01:12

@Éhes_ló: mit jelent az hogy magamfajta? Aki szerint a megbélyegzés és a kirekesztés nem pálya? Már ezzel is kirekesztesz.
Az általad felsoroltakon túl - bér bekerülnek a híradóba - ezt nem tagadhatod - de nem készülnek ugyan így hasonlóan filmek és kiállítások stb. azokról a magyar elkövetőkről sem, akik otthon megverik az asszonyt, sikkasztanak jó pár miskát, nem fizetnek adót, cserbenhagyják részegen az elütött nénitbácsit stb....
Megoldás kell - de az bizonyos, hogy a te megoldásod csak még rosszabbá tesz mindent, ezt sokszor bizonyította a történelem. Nem kívánom még neked sem hogy eljöjjön egy ilyen idő.
Nem mellesleg a pc fogalmazás nem mellébeszélés, hanem mások alapvető jogainak tiszteletben tartása. Hiszen ezen tisztelet mellett is lehet és kell megoldásokat találni. Azért mert eddig csak pc duma ment és nem születtek megoldások, az nem azt jelenti hogy a pc megfogalmazásmód lenne a hibás.

Az utolsó bekezdésed pedig igazán ijesztő. Te mit szeretnél? Írtani?
Nincs más megoldás. De eddig NEM TETTEK SEMMIT! Hatalmas pénzekért tanulmányokat írtak, és büszkélkedtek vele. Van néhány marginális kezdeményezés, amelyik lokális sikereket ér el alapítványi iskolákban, de sajnos alulfinanszírozottak, és cseppben a tenger.
A vonulgatástól, erőszaktól, egymásra uszítástól, az általánosítástól mi fog megváltozni? Elhiszem hogy ez egyszerűbb és könnyen emészthető, és gyorsnak is tűnik. De akkor mi van? A cél nem az hogy minél többen utálják egymást, hanem hogy képesek legyünk egymás mellett élni - de legalább is elinduljunk végre ezen az úton. Hogy ezen problmán a gyűlölet a valódi tettek helyett miért segít azt biztos egyszer elmagyarázod....

Éhes_ló 2012.10.31. 20:32:41

Ők magyarázzák el minden értelmes embernek, miért van már ma polgárháború, ahol a rendőr és a magadfajták a hatalom többi kutyájával a békés többséget pusztítják nap nap után:
www.jobbik.hu/rovatok/alapszervezeti_h%C3%ADrek/rabl%C3%A1s_a_ferenciek_ter%C3%A9n
www.jobbik.hu/rovatok/cig%C3%A1nyb%C5%B1n%C3%B6z%C3%A9s/morvai_krisztina_%C3%A9s_mi_lesz_a_id%C5%91s_magyar_emberekkel_vide%C3%B3val
süti beállítások módosítása