Miért jött létre ez a blog?

2008. július 20-án kezdődött Galgagyörkön. A vádirat szerint K. István rálőtt a Rákóczi út 48-as számú házra, (ahol szüleivel együtt egy ötéves kisfiú tartózkodott)

P. Zsolt a szemben lévő házra adott le lövéseket (ahol szülei mellett három gyermek aludt). Ezt követőn K. Árpád egy harmadik, szintén lakott házra adott le - időközben tárat is cserélve - több célzott lövést. Itt senki sem sérült meg.

 

2009. augusztus 2-ról 3-ra virradóra, épp a cigány holokauszt hatvanötödik évfordulóján ugyanezek a gyilkosok saját házában öltek meg egy asszonyt, és sebesítették meg életveszélyesen 13 éves lányát. Balogh Mária a hatodik, utolsó áldozata volt a romák elleni merénylet-sorozatnak, melyben többen súlyosan megsérültek, és életét vesztette egy négyéves kisfiú is.

 

A Kelet-Európában páratlan rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat bírósági tárgyalásának kezdetén szeretnénk lépésről-lépésre felidézni, mi is történt 2008 nyara óta. Miért nem vették komolyan az első időszakban a bűnüldöző szervek a nyomozást? Miért volt szüksége a politika elitjének hat halottra ahhoz, hogy kimondja: ezeknek az embereknek cigányságuk miatt kellett meghalniuk. Milyen elemi hibákat követett el a nemzetbiztonsági szolgálat a bűncselekmények felderítésében? Megelőzhető lett volna-e a tiszalöki Kóka Jenő, vagy Balogh Mária, vagy bármely más áldozat halála? Mi vezette a vádlottak padján ülőket, és vannak-e még szabadlábon társak, vagy eddig fel nem derített felbujtók? 

 

Ez a blog azzal kíván emléket állítani a hat ártatlan áldozatnak, hogy igyekszik minden, az üggyel kapcsolatos releváns kérdést feltenni. Rendszeresen beszámolunk a Pest Megyei Bíróságon folyó perről, igyekszünk a napi sajtóhoz képest többletinformációval ellátni olvasóinkat. Végigkísérjük a túlélők és az elhunytak hozzátartozóinak sorsát. Felvázoljuk a kétezres évek második felének többségi-kisebbségi viszonyait, hogy megértsük: milyen társadalmi-politikai viszonyok vezettek odáig, hogy néhány ember úgy gondolta, jogában áll honfitársait levadászni.

 

A blogot újságírók és fiatal önkéntesek közösen gondozzák.

 


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr972769652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zebulon_kapitány 2011.03.25. 10:34:16

Mit értünk Kelet-Európa alatt? Mert ha Oroszországot is (és miért ne értenénk), akkor sajnos egyáltalán nem páratlan, sőt, az ottani viszonyokat tekintve "kispályás" embervadászat volt a magyarországi.

egerészölyv 2011.03.25. 13:59:13

És meddig lesz titkos az aljas hóhérok neve?

Remélhetőleg minden kapálódzás ellenére "felfeslik" majd a titkosszolgálati szál is. Ha a pulpitus előtt nem, akkor a blogvilágnak kell addig ütnie a vasat, amíg meleg.

2011.03.30. 13:39:38

Mióta kell a NBH-nak egyáltalán gyilkosságokkal foglalkoznia? Ez a Rendőrség feladata. A Nemzetbiztonsági Hivatal mint a neve is mondja, az országot fenyegető külső és belső veszélyektől védi, úgymint terrorizmus, kémkedés, politikai illetve gazdasági megfélemlítés, árulás. Ezek egyikébe se tartozik bele a fenti eset. És nem, ez nem terrorizmus, a terrorizmus teljesen más dolog.
süti beállítások módosítása