Júniusi összefoglaló: a vádlottak felpörögtek és a szakértőket fikázzák

Igazságügyi szakértőké volt a terep júniusban a Budapest Környéki Törvényszéken. A fegyver-, és a nyomszakértőt, a ballisztikust, a hemogenetikust hallgatta meg a bíróság. - Stépán Balázs írása

A vádlottak igyekeztek a kategorikus kijelentések tartományából a feltételezések misztikus világába teleportálni a szakértők megállapításait.

A gyilkosságok és fegyveres támadások helyszínén talált sörétek, lövedékek, hüvelyek, lőnyomok alapján azonosíthatóak a fegyverek, a DNS-minták alapján az, hogy ki húzhatta meg a ravaszt, a cipő és keréknyomok alapján pedig, hogy ki járt, vagy járhatott a helyszínen. A kategorikus állítás, és a szinte teljesen bizonyítható feltételezés közötti különbségre koncentráltak a vádlottak júniusban, ugyanis egyedül Csontos István tett eddig vallomást, a másik három vádlott tagad, így javarészt csak a tárgyi bizonyítékokra hagyatkozhat a bíróság. A vádlottak ezért igyekeznek a kategorikus kijelentések tartományából a feltételezések világába transzponálni a szakértők megállapításait, igyekeznek relativizálni a különféle helyszíneken összegyűjtött bűnjelek bizonyító erejét. Vagy legalábbis kétségbe vonni a vád állításait. A bíróság egyebet nem tehet, türelmesen végighallgatja a vádlottak és a védők összes aggályt keltő észrevételét a bűnjelek összegyűjtéséről, kezeléséről, a lefoglalás körülményeiről, a helyszínelés lebonyolításáról, a házkutatásról.

„Nehogy meghülyüljek a végére”

 

Kétséget kizáróan kell bizonyítani például, hogy a Pricsén, az Alsózsolcán talált bakancsnyomok Pető Zsolttól származnak, hogy a töltényes Mausert Kiss Árpád sütötte el Tiszalökön, ahol a munkába induló Kóka Jenőt lőtték agyon, azt, hogy Kislétán három közelről leadott lövéssel Kiss István gyilkolta meg Balogh Máriát, és sebesítette meg életveszélyesen kislányát. A támadások történetét, a fegyverek használatát aggálymentesen kell megállapítania bírói tanácsának.

A júniusi tárgyalásokon ismét kiderült, hogy a tanácsvezető bírótól, Miszori Lászlótól korántsem áll távol némi szarkazmus. „Nehogy meghülyüljek a végére”, nyugtázta a hemogenetikus tudományos igényű, a vádlottak kérdéseire többször is megismételt kiselőadásait, ami úgy látszik nem csupán a hallgatóság türelmét tette próbára.

A hemogenetikus és a nyomszakértő összjátékából kiderült, hogy Besenyszögön járt a brigád legalább három tagja, a negyediket pedig tán még ma is keresik. A megtámadott vadász és a családtagok csuklójára, szájára tapasztott ezüstszínű ragasztószalagon megtalálták a Kiss testvérek DNS-mintáit, plusz a tetthelyen fölfedezték Pető Zsolt fekete bakancsának nyomait is. A ragasztószalagon idegenektől származó nyomokat is találtak, ami azonban csak azt jelenti, hogy a vádlottakon kívül mások is tapogathatták a szalagot, de az biztos, hogy a Kiss testvérek és Pető is kézbe vette.

 

A genetikai profil

 

Elméletileg nem kizárt, hogy egymásra kenődjenek a különféle bűnjelek nyomai, de mint kiderült, a rendőrségen szorgalmasan zacskózzák az egy helyen talált tárgyakat, nem ömlesztve szállítgatják. A bűnügyi laborban pedig sorban egymást követik a vizsgálatok, az első a hemogenetikus, az utolsó a sorban a nyomszakértő. Ha házon belül hurcolásszák a begyűjtött tárgyakat, azok utólag nem maszatolhatják össze egymást.

A genetikusok óvatosak, a találati arány, ha minden klappol kilencvenkilenc százalékos lehet, de ezzel csak valószínűsítik az egyezést, a „bíróság nevesíti a tettest” – intett a szakértő. A bíró foglalta össze a hemogenetikus véleményét a Besenyszögön összegyűjtött mintákról: „a genetikai profil azonosítható Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt” nyomaival.  A vádlottak észrevételeire kiderült, hogy időpontot nem tud mondani a szakértő, nem lehet megállapítani, hogy kinek mikor volt kezében adott esetben egy puska, de kilencvenkilenc százalékos, „nagy valószínűséggel” megállapítható, hogy ki vette kézbe a fegyvert.

 

Hat puska, hetvennyolc lövés

 

A nyomrögzítők Besenyszögön, Piricsén, Alsózsolcán is megtalálták Pető Zsolt fekete bakancsának nyomait. Alsózsolcán három egyezést találtak. Egy a nyolcszázmilliárdhoz az esélye annak, hogy nem Petőét találták meg, hanem egy másik bakancs hagyott azonos nyomot a helyszínen – fejtegette június elején a szakértő. Alsózsolcán már gyilkosságsorozat után nyomoztak a rendőrök, a helyszínelők pedig tudták, hogy a Sajó túlsó partjáról lőtték le Rontó Krisztiánt. Pető bakancsának nyomait a gát koronáján rögzítették. A bakancs a Debrecenhez közeli Dombos-tanyán került elő, összesen tizenhét pár cipőt gyűjtöttek be a házkutatások során. Petőét a cipőfűzőn talált genetikai nyomokkal azonosították. Piricsén a bakancs talpára gravírozott „resistant” felirat rajzolata árulta el, hogy Pető a helyszínen járt.

A fegyverszakértők próbalövésekkel azonosították a Perényi 1-ben lefoglalt puskákat a helyszíneken talált töltényhüvelyekkel. A vád szerint, a Besenyszögről elrabolt hat puskából hetvennyolc lövést adtak le a támadások folyamán. Nagycsécsen három fegyverből származó hüvelyeket találtak, Alsózsolcán a Mauserből származó lövedék sebesítette meg Rontó Krisztiánt, Tatárszentgyörgyön a mai tudomás szerint a Franchiból származó sörétek oltották ki Csorba Róbert és kisfia életét, Tiszalökön a Mauserból kilőtt golyó végzett Kóka Jenővel, Kislétán a meggyilkolt Balogh Mária és lelőtt kislánya közelében a Franchiből és a Fabarmból származó hüvelyeket találtak.

 

Szélsőséges nézetű zenekar

 

A tanúk már eddig is sokat okosodtak a másfél éves tárgyalás folyamán. Óvatosan távol tartják magukat a határozott kijelentésektől, a nem tudom, nem emlékszemet V. olyan tökélyre fejlesztette mára, hogy bele is gabalyodott: „tudomásom szerint nem tudom”, mondotta június végén, amikor arról vallott, hogy Kiss István milyen kapcsolatban állhatott a Véres Karddal. V. elismerte, hogy járt az Egészséges Fejbőr zenekar egyik koncertjén, de kisvártatva finomított: „konkrétan nem tudom, hogy lenne ilyen szélsőséges nézetű zenekar”. Pethe Tamás, a Loki vezérszurkolója, nem vette észre Csontos Istvánon, vagy Pető Zsolton, hogy szélsőséges nézeteket vallanának, egyedül Kiss Istvánt tartja magánál „jobboldalibb gondolkodásúnak”, de ennek mibenlétére nem derült fény, önmagát mérsékeltnek tartja a diplomás férfi. Talán Kiss István sast ábrázoló tetkója túlzás számára: „jól néz ki, de ez nekem már sok, nem az én világom, nem az én ízlésem” – fejtegette.

Az igazságszolgáltatás augusztusi vakációja után, szeptemberben folytatódik a tárgyalás, a szakértőket főként a teljesen elbaltázott tatárszentgyörgyi bizonyítás teheti próbára.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr394663820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása