E-könyv a cigánygyilkosságokról

Kácsor Zsolt: Nem leszek áldozat. www.ahonapkonyve.hu - Vágvölgyi B. András írása

Magam még nem kaptam rá az e-book ízére, ennek fő oka, hogy sem boldog Kindle, sem boldog iPad tulajdonos nem vagyok, ahhoz meg épp elég időt töltök nap, mint nap a képernyő előtt, hogy ne legyen kedvem pluszban és szórakozásból könyveket töltögetni a laptopra, vagy az asztali nagy monitorról olvasni. Nincs nekem semmi filozófiai ellenérzésem az e-könyvvel, mint műfajjal, régi, Szajna-parti bukinistaként csak kérdéseim vannak: tesz-e valamit Fabrizio del Dongóval a bináris kód, mennyire izgatják fel Adrian Leverkühnt a nullák és az egyek, feneketlenebb-e a mélység Raszkolnyikovnak attól, hogy digitális sivatagban ássa meg a bűn kútját? Ezekre a kérdésekre nem most fogom megadni a választ. Ahhoz a kérdéshez szeretnék viszont adalékokkal szolgálni, másként fog-e író a munkához, ha eleve e-booknak ír valamit.

Máshonnan: Kácsor Zsoltot, a Népszabadság debreceni tudósítóját én a ma Magyarországon működő legtehetségesebb szerzők egyikének látom. Olyannyira, mikor a Krétakör a berlini biennálés megjelenésre videót gyártott – ez volt az eset, mikor jogvédőket és Goj Motorosokat vittek a porosz fővárosba – és a nemzeti identitás kérdésében megkérdeztek, akkor azt bátorkodtam felhozni, hogy webkettes korunkban Kácsor Zsolt, a Népszabadság debreceni tudósítója reggelente feltesz a facebook-ra egy-két mondat idézetet Ady publicisztikájából szamojéd erkölcsiségről, turáni vircsaftról, hecckáplánokról, korroboriról, sertésarcú urizálásról s e mondatok ugyanolyan vígan megéltek Ady korában, mint a feudális mában. Na ez nekem valami, ami korszerűen szól a nemzeti identitásról. A nemzeti identitás változtathatatlanságának sötét oldala, negatív erőtere elsőre. Másodikra meg, mint ahogy halovány reménysugár, hogy akkor is, úgy 110 éve, meg ma is van aki kinyitja e jelenségekkel kapcsolatban pörös száját, ez volna tehát a pozitív oldal. Pont Ady kapcsán persze elmondható, hogy „Bandus“ (miután elmúlt 42 éves, Eörsi hívta így Adyt – az idősebb jogán) életművének lezárulta után tragédiák sora köszöntött e pont ilyen sorsra érdemes országra, ahol a nyolcvanas évek vége-kilencvenes évek eleje hozott némi reményt, ám az már utolsó előttiként meghalt. (NB nem a remény, hanem a mindent elöntő bűnös hülyeség hal meg utoljára, de ezt csak az látja majd át itt, aki lekapcsolja a villanyt.)

Vissza: Kácsor Zsolt debreceni skriblerként többször foglalkozott a romagyilkosságokkal, már csak a debreceni vonatkozás okán is. Emlékezetes cikke volt a „négyek bandájának“ letartóztatása után Kósa Lajos városi médiájának árulkodóan súlyos hallgatásáról írott dolgozata 2009 nyarának végén. Kácsor szakértője a kérdésnek, naponta találkozhat emberekkel, akiknek közük, viszonyuk volt a vád szerinti elkövetőkkel, akik kis adalékokkal, ízekkel, színekkel szolgálhatnak a diszkópartizánok személyiségének vonatkozásában. Kácsor hozza is a penzumot. Bár magam is egy ideje foglalkozom az ügy mélységi felderítésével, az például számomra is újdonság volt, hogy a pitbull-idomárnak gondolt Pethő Zsolt harmadrendű vádlott és harcikutya-tenyésztő kedvenc fajtája a perro cimaron volt. De Kácsor nem csak penzumot hoz, hanem megszokottan remek stílusával kiváló, olykor szépirodalmi igényű összefoglalását is adja a ma ismerhető eseményeknek. E blog rendszeres olvasói – ha nem csak trollkodni járnak ide – persze sok újdonságot nem fognak megtudni Kácsor e-könyvéből, új tényt, az eddigit felülíró sztorilájn-koncepciót nem találunk benne, de nem is ez volt a cél, hisz új oknyomozás az e-köny írást nem előzte meg. Az új oknyomozás ugyanis idő- és pénzigényes dolog, az e-könyvet meg úgy képzelem, hogy felhívja a szerzőt a sorozatszerkesztő – esetünkben Kereszty András – és azt mondja: „Zsoltikám, aranyvirág, te annyira benne vagy ebben a cigánydologban, dobj már össze egy e-könyvet, 70 000 karakter elég lesz! – Persze, persze Bandi bátyám, mikorra? – Tegnapra aranyhaver. Na jó: holnap. Benne lesz az augusztusi válogatásban. – És mennyi a zsé, Bandi bátyám? – Azt értsd meg Zsolti, hogy ez vállalkozói műfaj, amit én adok, az egy platform: letöltésenként kapsz x forintot.“  Szerző szeppenten hallgat, fejében beindul a turbóabakusz, oszt-szoroz, eldönti: ökonomikusan fog bánni a munkaerejével. Gyorskezű profi, a hely- és térszínnel ismerős szerző akár néhány nap alatt megírja azt a fránya 70 ezer n-t, pláne, ha nagyokat idéz, ha teljes terjedelmében bemásolja például a pestisracok.hu blog Kiss Árpád-interjúját. (Mely egyáltalán nem érdektelen interjú, sőt! Érdemes volna azt is letapogatni, hogy a letartóztatás óta Kiss Árpád miért csak jobbos csatornákon nyilvánult meg: egy levelét hozta a kuruc.info, interjú volt vele a Magyar Hírlapban és a pestisracok.hu-t magyarnemzetes újságírók házi streetball-pályájának tartja a közvélekedés.) 

Kácsor e-könyvének alapvető értéke a szélsőjobber nyelvezet, a „nemzeti radikális“ közbeszéd, gyűlöletbeszéd hatásának kidomborítása a gyűlölettettre, a rasszista sorozatgyilkosságra. Mely nem indulati cselekmény, hirtelen felindulás helyett a hideg számítás jellemzi, nyereségvágy a dolgok mai állása szerint nem játszott szerepet. Összefoglalva: Kácsor Zsolt e-könyve kezdőknek hasznos, pontos és megérzékített összefoglaló a csak nyomokban ismert eseménysorról, haladóknak pedig ugyanaz + ismétlés. Mely a tudás anyja!


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr394697865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sivatagi n. 2012.08.06. 11:46:39

A balliberális sakálkórus azt vonyította Bándy Kata meggyilkolása után, hogy nem szabad politikai haszonszerzésre használni az ilyen eseteket (mindig ezt vonyítják, amikor cigányok gyilkolnak).
Úgy tűnik, ez rájuk nem vonatkozik.

2012.08.06. 12:06:55

Fogadok, hogy legalább annyi olvasója lesz, mint ahány nézője a csakaszélnek ... :)

Vajon esetleg ez lesz a következő "magyar" irodalmi Nobel-díj tervezett esélyese?

Sok sikert, és további kellemes rettegést a hírszerzéstől, meg a titkosszolgálattól! Rájuk is fér ...

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.10. 13:17:07

Érdekes a kis libsi kettős mérce! Ha az elkövető a cigány, akkor a Soros művek által pénzelt megélhetési "jogvédő" (magyar ellenes rasszista uszító) sakál falka azt harsogja, hogy nem számít az etnikum. Ha ezer esetből egyszer cigány az áldozat, akkor arról blogok tucatja, e-köny film is készül! Ki is van itt terror alatt? Mindenesetre a holobiznic láthatóan dübörög ezerrel!
süti beállítások módosítása