Lazakötés – zárlatos szakvélemény

„Elmennek a francba, és onnan kezdik a választ” – panaszkodott szinte Miszori László bíró, amikor a szolgálati szabályzat kiskátéját kezdte idézni Urbán Vince tűzvédelmi szakértő arra a kérdésre, hogy a tatárszentgyörgyi tűz milyen bűzt okozhatott. Szakértőket hallgatott meg a bíróság, kiderült, talányos tartalmú megállapításokat is merészen fenntartanak. - Stépán Balázs írása

Az elektromos szakember, Bihari Zoltán, nem enged véleményéből, azt állítja, hogy Tatárszentgyörgyön akár elektromos zárlat is okozhatta volna a tüzet. Mert a házban az elektromos szerelvények „kivitelezése teljesen szabálytalan volt”, „lazakötés” található benne, és az „elektromos tűz lehetősége fennáll” – írta eredeti szakvéleményében, „de nem zárható ki más sem” – ismerte el. Nesze semmi, fogjad jól! Arról nem tudott, hogy lopott áramból működött volna a ház összes elektromos eszköze: „ez új nekem”. Hallotta ugyan szemle közben, hogy a „szóbeszéd” szerint Molotov-koktélt hajítottak a házra, ám szakmailag nem tartotta kizárhatónak az elektromos zárlatot. Nehezen követhető ez a megállapítás, miután kiderült, hogy Tatárszentgyörgyön, de Piricsén, Nagycsécsen, Tarnabodon is benzin, petróleum, kerozin, gázolaj keverékkel szennyezett gyújtó-palack maradványokat találtak a kiégett, illetve megtámadott épületek környékén. Vajon a bíróság miért toporog még mindig az eshetőleges szakvélemények körül?

„Akkor miért szakértől maguk?” – kérdezi a bíró.

„További feltételezést nem akarnak tenni?” – kérdezte a bíró miután a tűzvédelmi és az elektromos szakértő nem tudott határozott, egybehangzó, egyértelmű választ adni kérdéseire. „Nem” – bíztatta a bírót Bihari Zoltán. „Az egész dolog a levegőben lógásról szól” - fakadt ki Miszori.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád védőjének kérdésére sem sikerült közelebb kerülni a valósághoz, „csupán vélelmezni lehet a tűz okát, keletkezésének helyét” – olvasható az eredeti véleményben, de „az elektromos tűz lehetősége fennállt” Csorbáék otthonában, ami igaz lehet, de nem tartozik az ügyhöz és a mostanra meglehetős alapossággal körüljárt tényálláshoz. Tatárszentgyörgyön az első helyszínelő rendőrbrigád elfogadta az elektromos szakértő helyszíni gyorsjelentését az elektromos zárlatról, hiába tiltakozott az egész család, sőt a családfő azzal riasztotta a dabasi kapitányt, hogy „azonnal gyere Pityu bazmeg, lemészárolták a családomat”.

 


17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr394869695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korondisz 2012.10.25. 16:27:06

Arról nem tudott, hogy lopott áramból működött volna a ház összes elektromos eszköze: „ez új nekem”.
Ennyit a becsületes, jóravaló minta cigány családról...
Még mindig nem válaszolt nekem senki "hozzáértő" hogy a munkára áhítozó derék családok miért éppen Kanadát vették célba, és nem mondjuk Németországot? Mert ott dolgozni kellett volna a pénzért? Igaz csak 7-8 ezerről van szó, a többi itthon csinálja tovább ugyanezt. Azt is kérdezném még hogy a Kanadaiak honnan tudják hogy a bevándorló romák között nagy arányú a bűnelkövetés? Rasszisták lettek, vagy ők készíthetnek ilyen irányú felmérést?

2012.10.25. 18:12:54

Drága korondisz. Mondsza csak: az áramlopás (amiről kezit csókolom az össze-vissza beszélő áramos szakember is azt mondta, hogy NEM történt meg: olvasni tudsz-e?) okot ad arra, hogy meggyilkolják a családot?
Te barom.

Styxx 2012.10.25. 18:15:00

@korondisz:
Illene a konkrét ügyről írnod, ha már kommentelsz. Itt arról lehetett szó, hogy vajon mennyire volt alapos a szakértő, ha még az áramvételezés módját sem tanulmányozta?

Rick Carton 2012.10.25. 18:36:52

Unalmas ez a per. Ennél sokkal fontosabb dolgok zajlanak ma Magyarországon.

Megélhetési válság van, amiben maguk a romák is érintettek, ezen kívül pedig számtalan egyéb gyilkosság is történik. Mehet a fenébe, aki még mindig ezen lovagol.

villanyasz51 2012.10.25. 18:39:32

Magam is elektromos szakértő vagyok.
Az elektromos szakértönek csak az a feladata, hogy a megmaradt nyomokból vélelmezze, vagy kijelentse, hogy a tűz lehetett elektromos eredetű.
Amennyiben szabálytalan kötést, csatlakozást (ennek millió egy válfaja van) talál, akkor kijelenti, hogy lehetett ez az ok.
Igaz ami igaz, hogy általában látszik a tüzfeszek(kek) és hogy az elektromos hálozat vagy berendezés közvetlen közelében van.
De ezt neki nem feladata. Neki az elektroms hálozat és a berendezések a dolga.
A tűzfészkek, keletkezés a tűzvizsgáló szakértő feladata.
Ellenben, hogy illegális áramvételezes (lopott áram, kedvezményes tarifa) volt vagy nem volt azt meg kell tudni állapitani. Ha nem tudja, akkor nem szakértő.

villanyasz51 2012.10.25. 18:50:04

Elöző folytatása.
Ezért van, hogy a tüzvizsgáló és az elektromos szakértő + gépész, épitész általában egyútt megy a helyszinre, vagy valamikor a folyamatban egyeztetnek. Így lesz kerek a történet.
Ritkán, de elöfordulnak olyan esetek mikor az oltás vagy a nagyon gyors helyre állitás (például szállodánál) után nem lehet megállapitani a dolgokat, mert annyira megrongálodtak ill. eltakaritották a nyomokat.
Ilyenkor ki kell jelenteni, hogy nem megállaitható ezért, meg ezért.

Celtic 2012.10.25. 19:43:09

Ugye ez a szakerto nem onnan jott, ahonnan multkor az IT-s kollega, aki aszonta, hoyg "ilyen rendszert meg nem latott" ?
index.hu/tech/2012/10/18/lefoglaltak_de_nem_tudjak_bekapcsolni/

eMJe 2012.10.25. 19:44:02

látom, egyre kevésbé megy a megélhetési blogolás. régebben sokkal több komment volt, amiért még meg is érte idejárni, de egyre ritkábban nézek be én IS. szerintem keressetek más, egyszerű, de jól fizető munkát :)
nem kell válasz, nem olvasom. köszi

Celtic 2012.10.25. 19:44:52

@Schindler Pistája: H aunalmas, ne olvasd. Amugy a ciganyok kicsit meg keletebbrol jottek, Indiabol, Pakisztanbol. Nem baj.

tükörfúró 2012.10.25. 20:13:53

Próbálja a bíró úr aláducolni az itéletet, ami nem lesz könnyű, tekintve az egész cselekmény indítékainak, kivitelezésének, pontos részleteinek ingatag, homályos voltát, a hatóság és nyomozó szervek végig tapasztalható elképesztő koncepcios, szinte láthatóan irányitott magatartását, stb.
Nem szeretne ő is vargazolibácsi lenni, aki végigjópofizná a tárgyalást, befolyolná és leteremtené a neki nemtetszőket mondó tanukat, teleirná az itéletet vélelemmel, abbol hogy fehér is lehetett következik hoyg éjfekete stílusú állítással, majd kiosztana X db életfogytot, és jócakát, business as usual.
Másnap pedig feltenné a kipáját, csakugy miheztartásvégett, miért is támadja őt a csunyagonosz sajtó, és szokásszerint országvilág előtt közölné, a bíró hozott anyagbol dolgozik, őelé ezt hozták, szerinte ebből ez jön ki,. ő egyébként is valaki, meg mindentől és mindekitől független is, tehát kuss.

Yasashi Tanuki 2012.10.25. 21:24:16

Miért lenne olyan valószínűtlen az elektromos tűz? A helyi cigány vezető annyira hitt a lehetőségben, hogy biztosítási csalással is bepróbálkozott, amikor nem tudta törleszteni a hitelét:

propeller.hu/itthon/453116-tatarszentgyorgy-biztositasi-csalas-volt-a-gyujtogatas

villanyasz51 2012.10.25. 21:36:57

tükörfuro!

Valahol valami igazad van, mert némely (vagy sok bírónak) felfogó képessége hát.....?????
Az egész úgy kezdődik, hogy egy névjegyzék és kamarai tagság mellett jön egy szakértői felkérés, megbízás.
Ebben a bíróság (bíró) meghatározott dologra kér véleményt, szakértést. Jelen esetben, hogy a tűz keletkezhetett-e elektromos hibából.
Ez a határozott kérdés sokszor…… hogy is mondjam….. inkább nem mondom. Szóval ilyenkor jön a levelezés a szakértő és a bíróság között, amibe tisztázzuk, hogy mit is kér a tisztelt bíróság.
Az elektromos szakértőnek kutya kötelessége, hogy szakmai nyelven leírja a tényeket. Jelen esetben (nagy valószínűséggel) hogy bár sok szakmai hiba és szabálytalanság volt. Ezeket felsorolja, de a tűz nagy valószínűséggel nem (vagy) ebből keletkezett. Ha igen akkor indokolja, hogy miért. Ha nem akkor utal a tűzvizsgálóra.
Végeredményben, mint már említettem a tűzfészek(ek) helye aránylag könnyen megállapítható, ha nem rongálták (vagy tüntették el) a nyomokat. Ez a hely egybe esik, vagy nem esik az elektromos hálózattal, berendezéssel?
Na, most ez a szakértői jelentés természetesen tele van szakmai kifejezéssel, zsargonnal. Na, ez az, amit szintén sokszor nem ért a tisztelt bíróság. Ilyenkor jön a tárgyaláson a magyarázat konyhanyelven. Amibe a védők röhögve kötnek bele.

villanyasz51 2012.10.25. 21:42:29

@Yasashi Tanuki:

Az elektromos tűz és a biztosítási csalás két fogalom. Lehet ilyennel próbálkozni, de ahhoz igen csak érteni kell az elektromossághoz. Plusz előtte egy-két dolgot beszerezni.
Általában az ilyen amatőr elektromos biztosítási tüzek nagyon gyorsan lezárhatok.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.10.25. 23:25:57

Jájj, more rendes cigányok , a legújabb nevükön sznitik (biztos sok szinti poppot halgattak a 80-as években)!
Midenestre csak az áramot, gázt, vizet, csatornát lopták és felvettek minden MAGYAR ember adójából fizetett segélyt! Azt A kurcsányi titkos szolgálat mégis rájuk támadt, hát az egyetlen normális dolog volt, de ezt is csak azért tették, hogy MAGYAR emberekre támadhassanak....

korondisz 2012.10.26. 18:16:11

@canahari: Jól kibújtál te is a válaszadás alól. Nem baj járasd csak a cigányok ülepében a nyelvedet ,az való neked...
Egyébként honnan veszed, hogy egyetértek az öléssel? Megvetem a gyilkosokat, ezeket is, meg az összes többit is, csal láttam hogy itt sok a szakértő...Naivan azt hittem valamelyikőtök majd megválaszolja hatodjára feltett Kanadás kérdésemet, de mindannyitok a könnyebb utat választja inkább...

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.10.27. 00:22:21

@szájhúzó kutya: Miért vagytok ilyen gerinctelenül fasiszta / rassizsta / neonáci / fajgyűlölő / antiszemita népség? :D

Íme a bizonyíték, a cigányok igenis jószándékú, felzárkózó, kedves, dolgos emberek! Tuti, hogy leteszitek az állatokat a módszeren :D

www.facebook.com/photo.php?v=237279816401216
süti beállítások módosítása