A pincér nem botorkál

Negyedik forduló: őszi összefoglaló

"Ő a mester", mondta Fehérné Nyalka Éva Kiss Árpádról. „Árpi ott volt a helyszíneken? - Azt nem tudom. - Ő az értelmi szerző? – Biztos vagyok benne” – ismertette szeptember végén Miszori László a letartóztatás után néhány órával elhangzott párbeszéd telefonlehallgatási jegyzőkönyvét. Aki kérdez, egy debreceni újságíró, aki válaszol a per koronatanúja. Váratlanul több, eddig ismeretlen telefonbeszélgetés szövege került elő a finisre. A tárgyalás főszereplői a szakértők, és a rendőrök csak részben oszlatták el a tatárszentgyörgyi, debreceni akciókkal kapcsolatos kételyeket, ha egyáltalán… Az őszi forduló a nyomozás rendszerkritikája.

Szeptember közepén újabb, perdöntő bizonyítékok kerültek elő. „Vannak olyan adatok, amelyeket szükséges bizonyítékként használni”: indokolta Miszori, és felolvasta Fehérné Nyalka Éva telefonlehallgatásainak jegyzőkönyvét. Közvetlenül a letartóztatás előtt, augusztus 19-én reggel, két férfi jelent meg a Perényi 1 bejáratánál, be akartak menni, azt mondták kábeleket kell fölszerelniük. Egyedül Nyalka Éva volt a helyszínen, Kiss Árpádot hívta föl, hogy mit tegyen, a férfi ingerülten utasította, nehogy beengedje a szerelőket, amíg ő oda nem érkezik. (Pár órával később, szinte pillanatok alatt találták meg a tűzszerészek a klubban elrejtett fegyvereket.)

„A két halálos áldozatot követelő támadás helyszínén a rendőrség is bénázott, csak a második nekifutásra vették észre a gyilkosságok nyomait.“

A letartóztatás és a helyszíni szemle után, késő este az asszony egy debreceni újságírót, és főnökét hívta. Az újságírónak felajánlotta a sztorit: „csak neked”, „durva, nagyon durva, hosszú büntetést kaphatnak, akár 12 évet is”. Azután a bár tulajdonosával, Barabás Zoltánnal beszélt: „Engem, a tulajdonost meg sem kérdeztek semmiről – háborgott a férfi – (…) én menjek oda, hogy mi a fasz történt?” „A köcsögök mindent szét fognak cincálni” – vázolta a klub várható hatósági ellenőrzéseiről. „Cigányellenes a csapat?” - érdeklődött a letartóztatottakról. „Nekem az Apehnél a kollégáim is azok” – válaszolta Nyalka Éva. „A politikai elittől kezdve mindenki az (ti. cigányellenes – a szerk.)” – nyugtázta Barabás.  De „szerencsére” - tette hozzá - a klubban, „egy pofon sem csattant el soha”.

Az őszi forduló csendesen zajlott, de előkerült a rendőrség összes mellényúlása. Miszori László néhány közbeszólása élénkítette a szakértők esetenként az unalomba fulladó előadását, némelyikük alaposan próbára tette a bíróság állóképességét bizonytalan, „valószínűleg”-, „nem kizárható”-, „meglehet”-típusú megállapításaival. A bíró egy-egy türelmetlenebb pillanatában közbevágott: „Mit kezdjek vele? Dobjam ki? Mert ennyit ér” – minősítette például a debreceni helyszíni szemle jegyzőkönyvét, ami „egy kocsmai verekedésnél is (jegyzőkönyvénél – a szerk.)” silányabb tartalmú.

„Maguk most verik szét az egész ügyet” - figyelmeztette a bíró a hatósági tanúkat.

Az egyik bűnügyi helyszínelő előadása azt a kérdést provokálta ki, hogy „egyáltalán tudta maga hol jár? A tizediken, vagy a pincében?”. „Tudja-e, hogyan kell egy szabályos felvételt készíteni”, kérdezte a Debrecenben videózó technikust: „a több órás helyszíni szemléről és házkutatásról egy hatvan perces felvételt készítettek, de nem tudom, hogy miről szól.”

A legmeghökkentőbb az elektromos szakértő volt, aki Csorbáék családi házában, Tatárszentgyörgyön felfedezte a szabálytalanul, tetőgerendákra tekert villanyzsinórokat. Kitartott, és nem tudott elszakadni attól a téveszméjétől, hogy „akár elektromos zárlat is okozhatta volna” a tüzet, bár hallotta a „szóbeszédet”, hogy gyújtópalackokat hajigálták a házra, a padlás lángba borult és leégett az egész épület. A két halálos áldozatot követelő támadás helyszínén a rendőrség is bénázott, csak a második nekifutásra vették észre a gyilkosságok nyomait, pedig Csorba Csaba azzal hívta ki a kapitányt, hogy „azonnal gyere Pityu bazmeg, lemészárolták a családomat”.

Egy különösen kimerítő felvonás végén a bíró viszonylag higgadtan figyelmeztette a hatósági tanúkat, hogy „maguk most verik szét az egész ügyet”. Végül, valahol a gyilkosságsorozat eseményei között bizonytalanul botladozó pszichológus és az orvos meghallgatása közben megjegyezte, hogy „hol élnek maguk szakértők, elefántcsont-toronyban?”, hogy ennyire nem ismerik a történetet.

„Vegyék jegyzőkönyvbe, hogy a bíró „mentális szadizmussal” fenyeget – fakadt ki Kiss István, aki hazamenne már.“

A debreceni, 2009. augusztus 21-iki akciót megtervező és irányító parancsnok sem tudott elfogadható magyarázatot adni a zűrzavarra. „Abban a nagy tömegben nem volt száz százalékig kezelhető a helyzet” – ismerte el. Vallomásához annyit fűzött a bíró, hogy „naiv volt, mint vezető, uram!”. Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője úgy jellemez egy fegyelmezett rendőri akciót, nyomozói-szlengben, hogy „a pincér nem botorkál”. Hát itt minden pincér botorkált. Csontos István zavartalanul elsétálhatott a letartóztatás helyszínéről, és csak órák múlva került elő. Kiss Árpád úgy emlékszik a lefogásra, hogy őt már a földre teperték, onnan látta, ahogy Csontos elsétál a helyszínről. Testvére, Kiss István úgy látta, hogy Csontost a földre szorítják a kommandósok, azután mégis elengedik. Csontos verziója szerint Kiss Istvánt a kommandósok üldözték, a klub lejáratánál találkoztak, őt félrelökte útjából  és „menekülj!” förmedt rá. Igazoltatták őt is, azután elengedték, sőt egy előzékeny rendőr még vissza is kísérte a klubba, hogy elvihesse bukósisakját.

A házkutatásról és a helyszíni szemléről Barabás Zoltánt, a bár tulajdonosát nem értesítették, a hatósági tanúnak kinevezett alkalmazottait pedig senki sem oktatta ki kellően, hogy mi a teendő, csak proforma, lazán lődörögtek a nyomozók körül.A vádlottakat felélénkítették a tétovázó, bizonytalankodó szakértők és rendőrök. Az egyik fegyverszakértő elkövetőnek nevezte Kiss Árpádot, aki emiatt, elfogultság címén kérte kizárását a tárgyalásról, mert szerinte etikai vétséget követett el, amikor „bűnösnek” nevezte őt. A Kiss-testvérek a jegyzőkönyvek összekeverésével támadták meg, a zavaros aláírásokat tartalmazó dokumentumot készítő bűnügyi technikust, aki közvetlenül a meggyanúsítás után, de még az ügyvédek kirendelése előtt vett dns mintát tőlük. Kiss István szóvá tette, hogy V. Tamástól is vettek DNS-mintát, bár őt nem gyanúsítottak meg, csupán tanúként hallgatták ki. Kiss István és Pető Zsolt arra hivatkozott, hogy a három év eltelt, elegük van, haza szeretnének menni. Kiss Istvánt kizavarta egy tárgyalásról Miszori László, mire a férfi kérte vegyék jegyzőkönyvbe, hogy a bíró „mentális szadizmussal” fenyegeti őt.

Jövő évben hirdet ítéletet a bíróság, előtte elhangzanak még a vádbeszéd és védői perbeszédek és a vádlottak is nyilatkoznak.

Stépán Balázs


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr474959401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2012.12.11. 12:52:25

Bíró legyen a talpán aki itt normális ítéletet tud hozni. Ha jól értelmezem, akár még felmentés is születhet, vagy valami nagyon enyhe büntetés?

tükörfúró 2012.12.27. 12:12:55

Nem, a közvélemény és a politika nyomására első ránézésre példás lesz az itélet, más kérdés, hogy pl a próbára bocsájtást nem fogják kizárni, és nem tényleges, hanem csak szokásos életfogytot adnak majd, ami 15év után kegyelmet tesz lehetővé.

Szvsz nem lesz nagy felhajtás, egy 2soros hir lesz mindenütt hogy elsőfokon mit kaptak, tévé-rádió nyilván be sem mondja majd. "Úgyis fellebbez mindeki" jeligére.

Talán majd majd kicsit felélénkül az ügy körüli felhajtás, ha másodfokra kerül, végül már majd félidő körül (6év bent) mondja majd ki a kúria a gyakorlati 15évet, amit szinte azonnal(1-2 éven belül) un. "jómagaviseletre megvágnak" , tehát aligha ülnek többet mint 10év, de lehet a másodrendűek akár 8 vagy kevesebb..ennél pl a viszkis is többet volt bent.

Az viszont biztos, hogy abban a világban ahol ezek a figurák mozognak, hatalamas tekintélyre tesznek és tettek szert, később akár különleges katonák, vagy valami titkokzatosszolgálati manipulácioval uj személyiséggel tek-es rendőrök, vagy joégtudja mik lehetnek, egyértelmáen nem ők mozgatták a szálakat, nem ők találták ki ezt az egészet, és a végrehajtásához is bőven kaphattak segitséget.

Az egész elbénázott leszedált eljárás feladata ennek az elkenése, ahogyan a folyamatos műbalhén (kiküldés tárgyalásrol, szópárbaj, hazamenetel reklamálás és elfogultsági cirkusz) jol látszik, a feladat csakis az időhuzás, az utolsó másodpercig amig jogszerűen lehet, előzetes eltartóztatásban üljenek, kvázi "ártatlanként", a valódi börtönhöz képest rengeteg előnnyel. Közel nem fegyház fokozatnak megfelelő körülmények közt, ám a később kiszabott fegyházba minden előzetes nap teljes értékkel beleszámit.
süti beállítások módosítása