Védett tanúból mentőtanú?

„Úgy történt, ahogy Árpi mondja” - Stépán Balázs írása

 

„Nem tudtam, hogy ez bántalmazás” – védekezett halkan, és nagyon határozatlanul Ny. Éva a Pest Megyei Bíróság szerdai tárgyalásán. K. Árpád tagadta, hogy egy vita hevében az asszony haját megragadta és fejét beleverte az autó kormányába, azt állította, hogy nem történt semmi különös, csak éppen veszekedtek. Karnyújtásnyira egymástól, a bírói pulpitus előtt Éva nem ellenkezett: „úgy történt, ahogy Árpi mondja”, de aztán mégis elismerte újra, hogy a férfi beleverte a fejét a kormányba. Próbálta ugyan elvenni a „dulakodás” élét, ám nem volt ereje cáfolni K. Árpád kijelentését, miszerint az asszony nálánál „sokkal agresszívebben viselkedik általában”. „Nem tudtam, hogy ez bántalmazás” – állította többször is, hogy korábbi vallomását mégse cáfolja meg teljes egészében.

A tárgyaláson előkerült egy eddig soha meg nem említett történet a tiszalöki gyilkosság előestéjéről, a tanú hosszan vallott pszichés zavarairól, beszélt arról, miként próbálták védett tanúnak szervezni, s miként hatott rá, amikor meghallotta, hogy közeli ismerőseit gyilkosságokkal gyanúsítják. Óvatlanul megcáfolta, hogy a vádlottak elfogása előtt soha nem hallott a sorozatgyilkosságról.

Gyakorlatilag az összes eddigi vallomását cáfolta, ezért nehezen érthető, hogy miért nem vonja vissza azokat egytől egyig, miért vállalja, hogy ellentmondásokba keveredik, szavahihetősége megkérdőjelezhető, elbeszélései zavarosak, amiket azután ötletszerűen próbál helyesbíteni. A tanácselnök bíró, aki az egész tárgyalás folyamán hangsúlyozza, szeretné pontosan megérteni, miért ellentmondásos az asszony elbeszélése, mi az ellentmondás oka, azt javasolta, hogy tegyük helyre a dolgokat: „ön nyolc hónapon keresztül etette a hatóságokat?”

Az asszony magyarázatul elmesélte, hogy pszichés zavarai, lelki panaszai nem az elfogás napján, 2009 augusztusában, hanem jóval hamarabb, már júniusban elkezdődtek. Megbetegedett, táppénzes állományba került, lelkileg rendkívül megterhelte az aggodalom, hogy miből fizeti majd a számlákat, félt attól, hogy édesanyja sorsára jut és öngyilkos lesz. Féltette gyermeke jövőjét, és éppen akkor született Árpád gyermeke is. És „amikor rám zúdítottak mindent”, hogy ismerőseit gyanúsítják a cigányok elleni támadássorozattal, összeomlott: „nem láttam olyan embert, aki embert öl, és másnap úgy viselkedik, mintha semmi sem történt volna”. Ettől kezdve „elszakadtam a valóságtól” - ahogy előző nap fogalmazott -, elkezdett élni saját fantázia-világában, és ilyen állapotban tett rendőrségi vallomásokat. Elmondta, hogy a bűnügyi tudósítások, az újságcikkek összezavarták, mert azt sugallták, hogy a „fiúk a tettesek”, ami megzavarta tisztánlátását, gondolatait pedig ez irányba terelték. Amit eddig elmondott a rendőrségen a „fiúkkal” kapcsolatosan, zavart lelkiállapotának következménye. Bírói kérdésre elmondta, hogy ennek ellenére maradt annyi ereje, hogy a Perényi 1 műsorait megtervezze, megszervezze, és továbbra is pontosan üzemeltesse a klubot.

Zavarodottságról árulkodik az is, ahogy mesél kihallgatásairól. Úgy véli, a nyomozás kezdeti szakaszában valamiféle védettséget élvezhetett, talán úgy is értelmezhette, hogy „védett tanú”. Erre utalnak szaggatott történetei, amiket a tárgyalás folyamán többször is megemlít. Amikor a kommandósok lerohanták a Perényi 1-et, 2009. augusztus 21-én, őt két rendőr hallgatta ki, ők vezették a házkutatást lakásán, és a Dombos tanyán. Azután ismeretlen helyre vitték, legalábbis nem árulhatja el hova, és hosszasan folyt kihallgatása. „Három nap alatt elmondtam az egész életemet.” De, „nem kötöttem szerződést” a tanúprogramról. Végül elengedték, de már korábban felvilágosították arról, hogy ő tanú, nem pedig gyanúsított, nem tartóztatták le, mehet szabadon. Védettséget nem kapott, igaz, a Perényi 1 környékét alaposabban szemmel tartották a rendőrök, mint korábban, amiről azt is gondolhatta, hogy biztonságára ügyelnek.

A szerdai tárgyaláson váratlanul került a képbe az, hogy a tiszalöki gyilkosság előtti estén, 22-én szerdán rövid időre állítólag kinyitott a Perényi 1, K. Árpád és István is ott volt, és velük együtt az egyik alkalmazott, „Raszta” meg a barátnője. Cs. István azt vallotta, hogy aznap este nem nyitottak ki, ez szerepel a vádiratban, ám ha mégis kinyitott volna a mulató, ahogy most állítják, akkor bajosan mehettek volna kora este Tiszalökre a vádlottak. A szerdai tárgyaláson az asszony, és a K. testvérek állították, hogy kinyitottak, de hamar be is zártak, mert a műsort gyatrán meghirdető dídzsék nem jelentek meg, nélkülük pedig nincs buli, nincs vendég, nincs bevétel. Egy ideig várták a műsorvezetőket, mert nem lehet tudni, hátha mégis betoppannak; „megbízhatatlan alakok”. Vártak tehát egy darabig, azután Éva hazament, lefeküdt aludni, csak a hajnali telefon ébresztette föl, amellyel Balmazújvárosba hívták a vádlottak, hogy jöjjön segíteni, mert bajba kerültek, elakadt autójuk egy kátyúban. Cs. István fenntartotta korábbi vallomását, aznap nem nyitott ki a mulatóhely.

Miért éppen most álltak elő a váratlan történettel, amely a vádirattal szemben komolyan mérlegelhető bizonyíték lehetne? Ny. Éva - akit tizenhatszor hallgattak ki -, alig komolyan vehető magyarázata kételyeket kelthet, azt mondta, hogy eddig senki sem kérdezte erről, nem hozták szóba, miért említette volna, ha nem kérdezik. A szórakozóhely nyilvántartása szerint egyébként aznap senki sem dolgozott a klubban.

A szerdai tárgyaláson Ny. Éva megcáfolta keddi állítását is. Elmondta ugyanis, hogy a Perényi 1-ben tavalyelőtt beszélgettek a sorozatgyilkosság felderítése érdekében kitűzött százmilliós nyomravezetői jutalomról. Kedden azt vallotta, hogy a vádlottak elfogásáig nem tudott a gyilkosságsorozatról.

A tárgyalás különös pillanata volt, amikor Cs. István az egyik szünet után megkérdezte a bírótól, hogy mire vélje a szünetben tett, személyére vonatkozó megjegyzést: „el fog süllyedni”. Miszori László a tárgyalás folyamán ki tudja hányadszor ismételte el, hogy ha Cs. István, vagy bármelyik vádlott nem tesz észrevételt a személyét érintő, állításait cáfoló szóbeli vallomásra, akkor a bíró kénytelen elfogadni azt, és nem mérlegelheti annak igazságtartalmát.


17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr562849195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.23. 21:21:26

Senki nem szól hozzá.
Mindenki meg van döbbenve, vagy érdektelenek az emberek, vagy ehhez nincs mit hozzászólni?
Vagy egyszerűen csak: húsvét van?
Nem értem.

dr. Aullah 2011.04.23. 21:52:04

Én is itt várom, hogy hozzászóljon az a sok ember, de senki :D

Nekem úgy tűnik kezd szétesni a vád. A koronatanú össze vissza hazudozik.

Junk1 2011.04.23. 21:52:13

@tundrazuzmo: Orbánék üzentek a bírón keresztül a beépített embernek, Cs.-nek, hogy nem azt hallják amit a koronatanútól várnak. Azaz a koronatanú (Nyafi), akit Cs. javasolt nekik a vádlottak "elásására" a dugájába dőlt. Így Cs. sorsa is megpecsételődött. A továbbiakban őt, Cs.-t is "elássák". Egy beépített ember élete ennyit ér ma Magyarországon. Ha már nincs haszna, csak kára belőle Orbánéknak mehet a süllyesztőbe és Cs. pedig a többi vádlott sorsára jut. Valószínűleg őt is életfogytiglanra, vagy több évtizedes fegyházra ítélik, azaz "eltüntetik". Az ítéleteket már biztosan megírták Orbánék. Korábban nem hittem, volna, de készségesen hiszem, hogy folytatódnak a koncepciós perek Magyarországon.

A kétharmad már a diktatúra mámorában úszik, de már csak 1/4-es támogatottsággal.
Remélem nem lövetnek a tömegbe már holnap. Orbán 2002 után szerintem már nem beszámítható. Akkor a kamerák tüzében a vörös feje egy "szétcsapott" elméjű ember nézett a kamerákba. Pintér pedig kiváló diktátor, hiszen az olajozásos időkben betanulta a maffiózók meglehetősen diktatórikus működését. Csak attól tartok ő már annyira élvezi, hogy nem akar kiszállni belőle többet.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.23. 21:58:09

Ez olyan mint a gyönygöspatai események...

Szervezett terrorkampány az egész...

Tőlem kérték ki a véleményt, a romákat illetően és hülyefejjel hülyeséget mondtam nekik....

Most meg jó kis fegyvert adtak a kezembe...

Matematikailag levezethetőek az időpontból, a megközelíthetőségből, hogy honnan indultak a merényletsorozat helyszínére az elkövetők... és az Pest belvárosa...

fedkvas 2011.04.23. 23:40:49

@Junk1: Pintér már nem élvez semmit, mert eszi belülről egy kicsi tengeri állat, ollókkal.

borzzz 2011.04.24. 00:23:38

@Con Storm: Aha. És vitték magukkal dunsztosüvegben a debreceniek DNS-mintáit.

nyekk 2011.04.24. 00:44:51

Szerintem egyértelmű, hogy azok a szerencsétlen majmok, akik a cigánygyilkosságok vádlott padján ülnek, a Gyurcsány/Szilvásy féle aljas titkosszolgálatok áldozatai, bábjai. De valszeg az új titkosszolgálat is látott fantáziát a dologban (ha már így esett.)

@fedkvas: de szép is lenne... Ha vvalaki, ő megérdemelné...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.24. 01:01:41

@borzzz:

Nagyon úgy néz ki, hogy bizonyíték gyártás volt a 100 milláért...

Husi_Laci · http://www.youtube.com/watch?v=v7r0lyi1aUc 2011.04.24. 02:46:32

@borzzz: ha le van szervezve akkor csak be kell törniük a vádlottak lakásába összesöpörni egy kis szőrt, taknyos zsepit és elhelyezni ahol nyom kell. de hogy mi történt, ők voltak vagy sem azt ki tudja? az aki pénzelte a gyilkosságokat. mi innen nem

borzzz 2011.04.24. 07:06:09

Storm és Laci, ti magatok vagytok a bizonyíték arra, hogy lehetetlen, amit állítotok:-))
A viccet félretéve: a bizalomvesztés (a köztársaság intézményeiben, a vezetésben, a politikai oldalaknak, sőt az embereknek is egymásban) már olyan méreteket öltött, ami nemhogy a demokráciát, de lassan a civilizált együttélést, a nemzeti létünket is ellehetetleníti. Nálunk minden kiszivárog (még a titkosszolgálatoktól is), mindenki árulót gyanít mindenütt, senki nem bízik senkiben. Lefordítva ezt a ti összeesküvéselméletetekre: hány ember és hány szervezet (a vádlottaktól a rendőrökön, szakembereken át az igazságszolgáltatásig) kellene egy ilyen gigantikus csaláshoz? Egyáltalán, kinek lenne ez érdeke?

$pi$ 2011.04.24. 07:38:30

@borzzz: Nézz körül az újkori történelemben és keresd ki az ilyen 'gigantikus csalásokat'. Találni egy csomót, majdnem minden háborúba való belépés ilyen csalások ürügyén történt.

Ha megvannak, akkor megállapíthatod, hogy hány ember kell ezekhez a gigantikus csalásokhoz... meg azt is, hogy a titkosszolgálatok éppen erre vannak.

2011.04.24. 09:42:28

Fel fogják öket menteni, no nem azért mert ártatlanok, hanem ez a koreográfia.

2011.04.24. 09:50:30

@tundrazuzmo:

Valószínűleg meg vannak döbbenve, mert Szikszón ismét egy idős házaspárt mészároltak le a cigányok (ki tudja már hányadikat), de ennek ellenére változatlanul ezt a szemforgató blogot tolják az orruk alá.

Ez van, a kettős mércét csak a libsik szeretik, a normális emberek nem.

kiváncsi1111 2011.04.25. 13:37:14

Az elfogásnál is nézegettem forumokat, és kételkedtem elég sok mindenben, leginkább abban, hogy a valódi elkövetőket kapták el. Aztán most olvasgatok a neten. Továbbra sem meggyőződésem, hogy így lenne. Illetve nagyon bonyolult ügynek látom. Valójában azt is gondolom, hogy több büncselekményt szeretnének rájuk varni, mint amit esetleg elkövettek. Ez a fegyverrablós ügy....mesének nagyon jó, mert illene a képbe, hogy innen vannak a fegyverek. De én nem hiszem.
Nagyon gyanús a hallgatás a telepjáróról, amit lefoglaltak, illetve a mesterlövész puskáról, a hiányzó FBI profilról....Nagyon semmitmondó ez a vád. Szerintem össze is fog omlani az egész úgy ahogy van.
A vallómást tevő nőről azt gondolom, nem csoda hogy össze vissza van zavarodva. Max csak sejthetett valimit,ami nem nagyon fért a fejébe, viszont erős érzelmi szállal kötődik a fő vádlotthoz. Azt gondolom a rendőrségen úgy adták be neki, hogy 1500 %, hogy ő ilyen büntény elkövetőit fedezi, ha nem mondd el mindent amit tud, de cserébe védelmet biztosítanak neki, ez meg is történt ráutaló magatartással. A nőt egy ideig elvitték valami budapesti lakásba. Magyarul behúzták. Akkor valóban zavaros érzelmi és lelki állapotban lehetett, maga sem ingen tudta, hogy saját magának higgyen vagy annak amit hall. Egy nagyon erős félelmi állapotba kerülhetet, illetve még most sem lehet biztos semmiben. Ezért haboghatott össze vissza annak idején, illetve, láthatott bele dolgokat olyan eseményekbe, aminek nem is biztos, hogy normál nyugodt körülményekben jelentőséget tulajdonít bárki. A vádlottakkal való találkozás újra felzaklatta, de egyben valahol szerintem meg is nyugtatta, illetve inkább hagyatkozik saját érzéseire, illetve elképzeléseire, mint korábban. Innen van hogy meg is borította a vádat. Alibit igazol a vádlottaknak. Ami egyébként történhetett úgy is, le kell csak ellenőrizni, hisz a vádlottakon kívül, pultost, dj-t és mást is emleget.

Balt 2011.05.03. 11:59:30

@Junk1: Egy kicsit túllőtted magad, barétom!

borzzz 2011.05.04. 03:01:16

@$pi$: Nocsak.
Felteszem, a leg(esleg)újabbkori történelemre gondolsz, pl. Szadi tömegpusztító fegyvereire. Van benne igazságod:-)) De nem keverném ezt össze három-négy white shit történetével, aki rambót játszott szabadidejében.

Amúgy nekem is van gyanús momemtum a dologban: ezek az emberek maguktól nem találtak volna ki olyan stratégiát, hogy direkt tisztességes, nem bűnöző, nem segélyezett, hanem dolgozó cigányokat kell kilőni, köztük azt a Kóka Jenőt, aki Szögi Lajos édesapjának volt a beosztottja évtizedekig és azt mondta róla, hogy a méregszekrény kulcsát is rábízná, olyan becsületes. Ez azért elgondolkodtató, bár nem egy "mastermind"-ot, hanem egy beteg elmét gyanítok mögötte.
süti beállítások módosítása