Nyolcszáznegyven milliárd az egyhez

Az igazságügyi fegyver-, hemogenetikai-, és nyomszakértők elbeszéléséből lassanként kibontakoznak a gyilkosságsorozat felderítésének részletei. - Stépán Balázs írása

A szakértők szerint az Alsózsolcán rögzített nyomok Pető Zsolt fekete bakancsától származhatnak. Három, teljes biztonsággal azonosítható nyomot hagytak, ez azt jelenti, hogy a találati biztonság ez esetben „nyolcszáznegyven milliárd” az egyhez – fejtegette a Budapest Környéki Táblabíróság szerdai tárgyalásán a nyomszakértő.

Közvetlenül a nagycsécsi kettős gyilkosság után, 2008. november elején az igazságügyi szakértők azt a megrendelést kapták a Nemzeti Nyomozóirodától (NNI), hogy hasonlítsák össze a Nagycsécsen talált keréknyomokat a tarnabodi és piricsei támadások környékén rögzített autó nyomaival. December 3-án készült el a szakvélemény: „a három mintagyűjtemény semmilyen azonosságot nem mutat” – erősítette meg a bíróságon is a nyomszakértő a négy évvel ezelőtti vizsgálat eredményét. A rendőrség a hetedik, a nagycsécsi támadás után tehát már képben volt, keresték az előzményeket, próbálták összefüggésbe hozni a különböző helyszíneket, de például a galgagyörki akciót és a debreceni menekülttáborra leadott lövéseket ekkor még nem illesztették a sorba. A korábbi tetthelyeken, Galgagyörkön, Nyíradony-Tamásipusztán, Tarnabodon, egyébként talán kevésbé célratörően folyhatott helyszínelés, s mindenhol nagy felfordulás fogadta a rendőröket.

A vádlottak letartóztatása után, 2009. szeptember 7-én mozgósította az NNI ismét a szakértőket. „Előkerültek a cipők, melyekkel nyomokat lehetett azonosítani” – lazított a tárgyalást vezető bíró. A vádlottaktól tizenhét pár cipőt gyűjtöttek be, ekkor került elő Pető Zsolt bakancsa is, melynek a talpára gravírozott „resistent” (valószínüleg: water resistent) feliratot 2008 augusztusában a piricsei lövöldözés helyszínén fedezték föl, és rögzítették is a rendőrök, ám más egyeződéseket nem találtak. A tárgyaláson az derült ki, hogy az alsózsolcai talpnyomok három ponton mutatnak azonosságot a lefoglalt bakancséval. A biztosan nyerő lottószelvény algoritmusával kiszámolva ez azt jelenti, hogy egy a nyolcszáznegyven-milliárdhoz, hogy egy másik, nem Pető Zsolt bakancsától származó hasonló talpnyomot lehessen találni – magyarázta plasztikusan a nyomszakértő, hogy mindannyian képbe kerüljünk.

Pető Zsolt a bűnjelek rendőrségi kezelését firtatta, hogy vajon a hatóságok hanyagságából nem kenődhettek-e a bakancsra utólag, valamelyik tőle származó holmiról génminták. A bűnjeleket a szakértők egymástól függetlenül, és egymás után vizsgálják, a hemogenetikusoké az elsőbbség, a nyomszakértők az utolsóak a sorban, teljesen kizárható, hogy műhelyükben keveredjenek a minták, és a bűnjelek egyébként sem kerülnek vissza ismét a hemogenetikusokhoz.

A per pénteken folytatódik.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr804602122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homo Homini Lupus 2012.06.26. 08:53:01

Azért valóban gáz, hogy nem tudjátok melyik bíróságon folyik a per. A pontos neve: Budapest Környéki Törvényszék.
Táblabíróág nincs is, mert azt Ítélőtáblának hívják.
Remélem, ez a legnagyobb hiba. Viszont nagyon feltűnő és úgy tűnik belőle, hogy teljesen inkompetens a blog szerzője.
süti beállítások módosítása