Rashomon

 A cigánygyilkosságok perét látva filozofáló kedv támad: létezhet-e objektív igazság. Ha igen: megismerhető-e? Olyan ez a történet, mint Kurosawa filmje, a Vihar kapujában. – Vágvölgyi B. András publicisztikája

 

A tatárszentgyörgyi gyerekszobának még a plafonja is ciklámenre van festve. Bekapcsolt Minimax, plüssállatok és más gyerekjátékok tobzódnak az arabeszk-mintázatú, barna-okker hangulatú békésszentandrási gépiperzsán - itt él Csorba Bianka. Ő talán az egyetlen, aki látta az elkövetőket, illetve érzékelte cselekvő alakjukat 2009. február 22-én.  Édesanyja, Jakab Renáta – tegyük hozzá: teljes joggal – azt mondja: nem engedi, hogy lányát a bíróság tanúként meghallgassa arról az éjszakáról. Bia félénk,  visszahúzódó kislány, poszttraumás állapotban az orvos nem tartotta fontosnak a folymatos klinikai pszichológusi megfigyelést, életben maradt fiútestvére, Máté vele ellentétben közlékeny és nagy vagány. Örül a Kinder-tojásnak, és megkér valakit, hogy segítsen neki, rakná össze a plasztik-dínót, majd labdázik, vigyorog. Renáta, a 25 éves özvegy, három gyerek anyja, melyek közül az egyiket lelőtték. Beszél arról az estéről, könny futja el a szemét, elcsuklik a hangja. A szüleinél lakik, apósáékkal megromlott a viszony.

 

 

Csorba Csaba és felesége, Erzsébet a mai napig a kigétt ház, a  borzalmas gyilkosság helyszíne mellett élnek. Abból a házból jön az áram, néha megnyitják a vízcsapot, nézik valamelyik üszkös tetőgerendát nem hordja-e el a szél. Megmutatja, hol hugyozott a nyomozó a fia holtteste mellett, „a dolgát azért munka közben is el kell végeznie az embernek“ – mondta a rendőr állítólag a sliccével babrálva és a szemével csippentve azon az éjszakán. Vagy tizenöten nézik a kisszobában az RTL-Klub tudósítását a helyszínről, melyet már a per elkezdődte után vettek fel. Csorba Csaba azt mondja (a kereskedelmi tévében, és elismételve nekünk személyesen is, hogy szerinte az igazi elkövetők közül többen nem ülnek a vádlottak padján. Ha Tatárszengyörgyön végigmegy az utcán, van vagy három ember, akik mellett elmenve megremeg a gyomra. A Pest megyei Bíróság tárgyalótermében viszont – mikor pár percig egy légtérben lehetett a vádlottakkal – „nem érzett semmit“. Hogy mi a tévképzet és a hamistudat, azt most nem tudjuk megállapítani. Röpköd a szűk levegőben a contradictio in adiectio és contradictio in terminis, az önellentmondás és egymásnak ellentmondó szavak; pótnyomozás és titkosság alóli feloldás után is bravúros szillogizmusok kellenek majd, hogy a szó nemes értelmében legyen igazság-szolgáltatás és ne valami gyenge papír, alibi-ítélet, amivel kitörölhetjük. Lássunk nagyon tisztán: ennél a pernél pillanatnyilag nincs fontosabb ügy Magyarországon!

A tatárszentgyörgyi Fenyves sor és a Dankó Pista utca sarkán fúj a szél könyörtelenül, mint legutóbb Tarr Bélánál, szívósan hordja a futóhomokot, süt a nap, szép idő van, tavasz. Mégis, mintha szívósan az eső esne, elállíthatatlan, örök november. Próbáljuk összerakni a történet tükörcserepeit, mindenki mást mond, mindenki egy kicsit elforgatja, mindenkinek kicsit maga felé hajlik a keze. Filozofáló kedv támad: létezhet-e objektív igazság? Ha igen: megismerhető-e? Állunk az esőben, eresz alatt a Vihar Kapujában (ff 35 mm, 88 perc, r: Kurosawa Akira, Japán, 1950), várjuk az igazságot, próbáljuk eldönteni, hogy melyik történet az igazi. 

 


9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr902819885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Styxx 2011.04.12. 16:23:59

"
Megmutatja, hol hugyozott a nyomozó a fia holtteste mellett, „a dolgát azért munka közben is el kell végeznie az embernek“
"

Mennyire mellette? Kegyeleti és nyomrögzítési szempontból sem mindegy, hogy két méterre, vagy húsz méterre.

Velden (törölt) 2011.04.12. 16:51:43

Úgy gondolom nincs objektív valóság. A Rashomon is éppen erről szól.
Ahány nézőpont, annyi valóság. A néző objektívnak érezheti magát, miközben a filmet nézi, de valójában az értelmezésben benne van a személyisége az élettörténete. Az objektivitáshoz el kellene veszítenünk a személyiségünket. Egyszerűen képtelenség.

Velden (törölt) 2011.04.12. 17:09:01

A cigánygyilkosságok esetében nagyon korai lenne bármiféle objektív valóságról beszélni. Nagyon keveset tudunk róla, hogy valójában mi is történt.

A Fenyő-gyilkosságról megismertük az objektív igazságot? Megismerhetjük valaha?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2011.04.12. 18:39:40

"Renáta, a 25 éves özvegy, három gyerek anyja, MELYEK közül az egyiket lelőtték."

AKIK közül!!!! Azért ez több, mint erős egy magát újságírónak tartó személytől!

FlybyWire 2011.04.12. 18:43:36

A Rashomon óriási film.

thc971 2011.04.12. 18:49:03

Renátának 24 évesen már 3 gyermeke volt...sokasodjatok és gyarapodjatok.
Mi meg adófizetők majd eltartjuk őket.

nyekk 2011.04.12. 19:24:41

@thc971: Ejnye thc971! Ha valakit(Kolompár)Renátának, vagy Rebekának hívnak, akkor az csak pozitív személyiség lehet!
Nekem egyébként szilárd meggyőződésem, hogy ezt az egészet a Gyurcsány (és a Szilvási féle) banda titkosszolgálata tervezte, és hajttatta végre. Akik most a bíróság előtt állnak azok maximum agyatlan balekok voltak (ha ők voltak), akikre a nemzetközi judeoliberális elvárások szerint rá fog rohadni a lakat. Ha ők voltak, ha nem, annyi esélyük van, mint Szálasinak a népbíróságon (...ahogyan a népi mondás mondja...)

geniusgenie 2011.04.12. 20:07:21

A gyilkosok pont olyan félállat barmok, mint a mostanság gyakorta látható Csorba Csaba.(Ez az én véleményem)Hogy ki a hős és ki az áldozat, az az össznépi véleményből fog kiderülni, mely szubjektív vélemények összessége.Az objektív valóság ezért megfoghatatlan.

Kopjáss 2011.04.17. 01:43:34

@nyekk:
"ezt az egészet a Gyurcsány (és a Szilvási féle) banda titkosszolgálata tervezte..."
Így igaz! És a Gyurcsány tehet a földrengésről, meg a felmelegedésről, meg miatta emelkedik a parizer és a zsemlemorzsa ára is.
És én is irigylem a vakolatlan házakban, 10%os hatásfokú vaskályhák mellett dorbézoló romákat, akik a családi pótlékból (kb 10-13 e Ft/gyerek) és a jövedelempótló támogatásból (kb 28 e Ft) élnek gondtalanul. És aki még rajtam kívül irigyli ezt a jólétet, csinálja utánuk:((
süti beállítások módosítása