A fekete bakancs genetikai jellemzői

„Nehogy meghülyüljek a végére” – fakadt ki a bíró, a hemogenetikai szakértő meghallgatása közben, korántsem indokolatlanul.

Szerdán a besenyszögi rablótámadás bűnjeleit a DNS minták alapján azonosította a bíróságon a hemogenetikus: Miszori László bíró úgy foglalta össze, hogy a „genetikai profil azonosítható Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt” nyomaival. - Stépán Balázs írása

 

A besenyszögi rablótámadás helyszínén rögzített nyomokról, az áldozatok szájára és csuklójára tekert műanyag ragasztószalagokon talált, összekeveredett biológiai minták alapján a szakértő megállapította: „jóval nagyobb a valószínűsége” annak, hogy Kiss Árpádtól, Kiss Istvántól, és Pető Zsolttól származnak, mintsem „más, ismeretlen emberektől”. Debrecen-Dombostanyán, a vádlottak egyik rejtekhelyén eldugott fekete bakancs nyomait is megtalálták Besenyszögön, a cipőfűzőn lévő DNS minták pedig Pető Zsolt „genetikai profiljával mutatnak egyezőséget”.

A szakértő aprólékosan ismertette a biológiai nyomok vizsgálatának menetét, a rendőrségtől kapott bűnjelek kezelésének, a minták összehasonlításának szabályait. A szakértő a vád, és a védelem feltételezéseit erősíti meg, vagy cáfolja - fejtegette -, a szerint, hogy a kettő közül melyik milyen mértékben „valószínűsíthető”. Az ügyész arra keres bizonyítékot, hogy a gyanúsított lehet a tettes, az ügyvéd igyekszik ezt cáfolni. A bíró a szakértő többórás előadásának vége felé fakadt ki, „minden egyes vélemény megkérdőjelezhető az alapján, amit eddig elmondott”. A szakértő azonban megnyugtatta, hogy a „biológiai nyomok” a „teljes bizonyosság”, a kilencvenkilenc százalékos megbízhatóság határáig képesek azonosítani a bűnjeleken talált nyomokat, vagyis elvezetnek a tetteshez, akiket azonban csak a bíróság „nevezhet meg”. A szakértő a vádlottak, és védők kérdéseire válaszolva cáfolta, hogy a töltényeken maradó nyomok megsérülnének a lövés következtében.  A szakmai-tudományos területekre tévedő meghallgatáson többek között kénytelen volt cáfolni például azt is, hogy a biológiai nyomok alapján megállapítható lenne, ki, mikor használt egy fegyvert. A szokatlan kérdések nem csak a bíró türelmét tették próbára.

A vád szerint a Kiss testvérek, Pető Zsolt, és egy mindeddig ismeretlen negyedik társuk rabolta el a besenyszögi vadász fegyvereit. Négy évvel ezelőtt, 2008. március hetedikén rontottak a vadász házára, rendőrségi akció látszatát keltették, ami hosszú ideig meg is tévesztette a négytagú család tagjait. A lemezszekrényben talált, szabályosan tárolt fegyvereket, és a szoba ajtaja mögött falnak támasztott, aznap vásárol vadászpuskát vitték el. A vadász felismerte fegyvereit az eljárás folyamán, amelyeket a gyilkosságok helyszínein talált nyomokkal azonosítottak a vád megállapítása szerint.

A tárgyalás a szakértők meghallgatásával pénteken folytatódik.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr644587900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása