Mit tudhat a kapcsolattartó tiszt?

H. vagy megerősíthette, vagy cáfolhatta Csontos István vallomását, vagy összezavarhatott mindent.

Zárt tárgyaláson hallgatta meg H–t, Csontos István kapcsolattartó tisztjét a Budapest Környéki Törvényszék. Nem lehettünk ott, de az előzményekből, a korábbi vallomásokból, a tárgyaláson eddig elhangzottakból, az ismertetett nyomozati jegyzőkönyvekből feltételezhető, miről faggathatták. A bíróság talán ezután valamivel tisztábban láthatja Csontos szerepét. Mire lehet a bíróság kíváncsi? - Stépán Balázs írása

 

Csontos István 2007. végén, 2008. elején volt szerződéses katona Koszovóban. Betegállományba került miután hazatért, 2009. elején leszerelték. Koszovóban informátornak szervezték be, bár a tárgyalás elején azt vallotta, hogy őt is csak meghallgatta az egység elhárító tisztje, mint az összes többi szerződéses katonát.

A vád szerint Csontos István fuvarozta Tiszalökre és Kislétára a Kiss testvéreket és Petőt Zsoltot. Tagadja, hogy tudta volna, mire készülnek a többiek.

Hozzátartozói, édesanyja, testvérei, barátnője elmondta, hogy Csontos magatartása a leszerelés utáni hónapokban, 2009. tavaszán, nyár elején (már a tiszalöki gyilkosság után járunk – a szerk.) megváltozott. Zárkózottabbá vált, ideges, zavart volt, barátnőjével szakított. Csontos a változást azzal magyarázta, hogy a tiszalöki gyilkosság - amelybe akaratán kívül keveredett, hiszen nem tudta, társai mire készülnek - állítja, ő csak a helyszínre szállította a többieket -, időpontja után váratlanul felkereste őt kapcsolattartó tisztje, H. Egy debreceni konspirációs lakáson találkoztak, erről beszámolt Kiss Istvánnak – állítja Csontos. Ő továbbadta Kiss Árpádnak, aki először azzal állt elő, hogy a tisztet, H.-t meg kellene ölni. Csontost pedig megfenyegette, hogy bajba kerülhetnek hozzátartozói, ha eljár a szája. Csontos, vallomása szerint, ekkor elhatározta, hogy távol tartja magát szeretteitől, édesanyjának azt is elmondta, hogy elmegy a városból az ország másik végébe munkát keresni. Vallomása szerint menekült, nem akart hozzátartozói közelében maradni, nehogy bántódásuk essen, félt Kiss Árpád fenyegetőzésétől.

A kapcsolattartó tiszttel nem mert bizalmaskodni, nem beszélt a gyilkosságról, kapcsolatáról a Kiss testvérekkel, Petővel a tárgyalás eddigi adatai szerint. Állítólag pedzegette a tiszt előtt, hogy a gyilkosok kézrekerítésére kitűzött százmillió forintos vérdíj jól jönne bárkinek, de ha így is történt, a tiszt nem vette a lapot, nem értett a célzásból, elengedte a füle mellett, nyoma sem maradt, jelentése erről állítólag nem tesz említést. A vádirat is mélyen hallgat Csontos feltételezhető nemzetbiztonsági kapcsolatáról.

A Nemzetbiztonsági Hivatal tabu. H. pénteki meghallgatásán nyilván nem került szóba, a vádlottak felelősségét nem érinti, de a gyilkosokat talán megállíthatta volna nemzetbiztonság, ha nem akkor fejezi be Kiss István megfigyelését, amikor kiderül, hogy 2008. elején a férfi éppen fegyvert akar szerezni.

H. elbeszéléséből talán valószínűsíthető, vagy megcáfolható Csontos vallomása, miszerint ő a fenyegetéstől való félelemből maradt a társasággal, talán a bíróság tisztában lát, ez majd kiderül az ítélet indoklásából.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem honlapjáról kiderül, hogy a tanúval megegyező nevű férfi, 2010-ben, LBVÖV41, védelmi igazgatási szak, önkormányzati szakirányú oklevelet kapott.

A tárgyalás szerdán folytatódik.


8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr334625401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.03. 12:01:24

Jöttök itt azzal folyton, hogy ezek érzelmi zavarokkal küzdöttek. S azért lettek volna talán cigánygyilkolászóak, nanemár ...

Értem én a koncepciót, hogy aki bevadult "náci" az minimum pocsék magánélettel, zavaros, érzelmileg zaklatott, vagy szeretetlen családi háttérrel kell bírjon, sokak egybehangzó dogmája szerint ...

Más. A megfigyelést értelemszerűen befejezték addigra, hiszen meg kellett szakítani a hivatalos kapcsolatot, mivel megkezdődött a felkészülés a bevetésre.

A felkészülés, meg a bevetés során pedig a pszichikailag megmotivált zsoldosok már egymást figyelték meg, nehogy valamit ne a titkosszolgálati utasításoknak megfelelően tegyenek ...

Csak azon csodálkozom, hogy miért is nem jutott a drazsé eszébe (asszem ő volt akkor a főnök?), hogy őket nevezze ki a "Magyarok Nyilai"-vá, vagy azok részeivé ... :)

Röhej az egész, még mindig.

Állítsuk meg a ......... 2012.07.03. 12:53:19

"A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem honlapjáról kiderül, hogy a tanúval megegyező nevű férfi, 2010-ben, LBVÖV41, védelmi igazgatási szak, önkormányzati szakirányú oklevelet kapott."
Ez egy szakmunkás diploma?

olap 2012.07.03. 13:30:05

"A Nemzetbiztonsági Hivatal tabu."

Katonákkal nem a Katonai Biztonsági Hivatal foglalkozott? Nem ártana utánaolvasni egy-két dolognak posztolás előtt...

Állítsuk meg a ......... 2012.07.03. 13:44:53

Nem csodálkozom, hogy a katonai elhárításnál ilyen idióták dolgoznak.
Feljegyzései nincsenek a kapcsolattartásról, megbízható, lényeges adatokat nem gyűjtött.
Legalábbis állítólag.

Olyan ez, mint a rendőrség, gépkocsi vezetőből, ha egy kicsit nem figyel oda az ember még miniszter is lehet.

borzimorzi 2012.07.03. 15:03:06

Cui prodest? Nem akkoriban kellet Gyurcsánynak valami jó kis hörrenni való, hogy egy jó kis antifa tüntetésen hajhászhassa a népszerűséget? Nincs ennek kapcsolata azzal, hogy épp akkor hagyták abba a gyilkosok megfigyelését, amikor azok a gyűlölködésüket elkezdték tettekre váltani? Na, ezt inkább nem gondolom végig...
Üdv:
b

GreenBP · http://ftcsz.blog.hu/ 2012.07.03. 15:12:25

Szegény H. tartótiszt sem sokáig tevékenykedik már, eléggé könnyű név szerint azonosítani.

kukorica-jancsi 2012.07.03. 15:16:40

Tekintve, hogy a vádlottak legalább negyede-fele ügynök volt, a "konspirációs teória" kifejezésből a "teória" szóra itt nem sok szükség van. Tragikus bohózatot látunk, szerencsétlen embereket áldoztak fel azért, hogy valakik tovább keverhessék a sz*rt és sározzák a magyar népet.

Állítsuk meg a ......... 2012.07.03. 15:26:44

Az ilyen besúgó féle(informátor) elhárítási dolgozók is MÁK utalással kapják a fizetésüket, vagy nekik fedőcégek fizetnek?
süti beállítások módosítása