Pisztolyt szorítottak a fejéhez

 Rendőrnek hitte a romagyilkosokat, akik higgadtan és profin támadtak rá otthonában – Stépán Balázs írása

 

„Rendőrség! Hasra fekszik, nem beszél a mocskos bűnöző”- ezzel törtek a G-házaspár besenyszögi otthonára a fekete csuklyás férfiak 2008. március 6-án este. G. Csaba hivatásos vadász még arra is emlékszik, hogy aznap csütörtök volt. A Pest Megyei Bíróságon a besenyszögi rablótámadással folytatódott a romák ellen elkövetett gyilkosság-sorozat tárgyalása. Miszori László tanácsa előtt G. Csaba elmondta, hogy hosszú ideig megtévesztették a rablók. Azt hitte, otthonában szabályos rendőri házkutatás folyik: az intézkedés szakszerűnek tűnt, a támadók határozottan, higgadtan viselkedtek, G. gyanútlanul, fegyelmezetten hajtotta végre utasításaikat. A férfiak arcát nem láthatta, azt sem volt ideje megállapítani, hányan vannak. Arra gondolt, valamelyik jóakarója dobta fel, a rendőrök pedig valamilyen elrejtett fegyver után kutatnak. Neki nincs titkolnivalója, szabályosan tartotta és vásárolta a hivatásához tartozó fegyvereket.

Ki a negyedik?

Pisztolyt szorítottak a fejéhez, lehasalt a nappali padlójára, kezeit összekötözték, a földről csak az egyik támadó edzőcipőjét láthatta, azt sem tudta megfigyelni, milyen ruhát viselnek. A hangok alapján próbálta kitalálni hányan lehetnek, milyen korúak a támadók. Azt mondja hárman, vagy négyen lehettek.

A vadász besenyszögi házából hét fegyvert vittek el a rablók, köztük azt a golyóspuskát is, amellyel Tiszalökön 2009. április 22-én Kóka Jenőt megölték. A vadász felesége két rablót látott, de szerinte négyen lehettek, a férje pedig három vagy négy támadóról beszél. A házaspár szerint a negyedik támadó a ház előtt, a kocsiban várakozott társaira.

A vádirat négy rablót említ, ám a vádlottak mindegyike tagadja a rablást. P. Zsolt azt állítja, hogy abban az időszakban az ország másik felében, Budapesten, vagy Győr közelében dolgozott éppen, ácsként alkalmazták. T. ”Kígyó” Sándort a Nemzeti Nyomozó Iroda a besenyszögi rablással kapcsolatosan tanúként hallgatta meg, de ő úgy érezte, időnként gyanúsítottként kezelik, ezt mondta el egy héttel korábban a tárgyaláson. G. Csabáné pénteken, a vádlottak közül egyedül K. Árpádot találta olyannak, aki alkata szerint az egyik támadóra hasonlíthat, a többieket nem.

Profi álcázók

Különös, de a bíróságon kellene megállapítani, hányan rabolták ki a családot, a negyedik bandatag egyelőre csak a vádiratban szerepel, a bíróságon sem sikerült megtalálni. A helyszínen rögzített nyomok, az esetleges DNS-minták használhatóságára vonatkozó kérdések a támadók számát célozták meg, a rablók létszámát próbáltak volna felderíteni, sikertelenül. Az elrabolt puskák azonosításáról és használhatóságáról a vádlottak és sértettek ügyvédjei is megkérdezték a tanúkat. A támadók azonosítását nehezíti, hogy a családtagok közül senki sem látta a rablók arcát, a csuklyák a férfiak hangját elfojtották, mozgásukat is csak részben figyelhették meg, a tanúk egyike pedig úgy emlékszik, hogy az egyik álrendőrt időnként Jánosnak szólítottak, ám ez a keresztnév nem szerepel a névsorban.

G. Csabát megtévesztette a rablók higgadt, célszerű viselkedése, hosszú ideig készségesen követte utasításaikat (a fegyverek szabálytalan tárolása miatt éppen eljárás folyt ellene, mert felesége sörétes puskáját a sajátjaival együtt a fémlemez-szekrényben tartotta). Bíztatta is a rablókat, hogy feszítsék föl a szekrényt, miután a konyhában eldugott kulccsal sem a kislánya, sem felesége nem tudta kinyitni ajtaját, a kulcs pedig beletörött a zárba. Sőt, azt tanácsolta a támadóknak, hogy a fegyvertartási papírokért menjenek ki kocsijához, az engedélyeket ott találhatják az autóban. Az egyik rabló elszólta magát; „a papírok nem kellenek”, sőt rá is rivallt G.-re, hogy pofa be. Ekkor jött rá, hogy szó sincs házkutatásról, támadóik nem lehetnek rendőrök, ettől a pillanattól kezdve félt ő is tőlük. 

 

Tévében ismerte föl

A rablók a neten megjelent hirdetés alapján találtak G. Csabára, előzetes tájékozódás alapján tervezték meg a támadást, és rontottak a vadász otthonára. Egy szaklapban fedezték föl, hogy G. Csaba szeretné eladni egyik sörétes puskáját. Felhívták telefonon, érdeklődtek a fegyver iránt, kiderült, hogy még nem sikerült eladni. Azt is megtudták, hogy G. Csaba otthon, egy fémszekrénybe zárva tartja, de letették a telefont, amikor a vadász a hivatalos engedélyekről kezdett beszélni. A bíró kérdésére G. elmondta: még azután sem fogott gyanút, hogy az ál-kommandósok egyszerű szigetelőszalaggal kötözték össze kezeit, és nem bilincset raktak rá.

A tárgyaláson fényképekről azonosította az elrabolt fegyvereket. Kettő csövét lefűrészelték a rablók, és át is alakították, néhány puska időközben megrongálódott. Édesapjától örökölte az egyik vadászpuskát, s egy televíziós videofelvételen bemutatott fegyverek között fedezte föl a sajátjait. A rendőrségen azonosította a fegyvereket, és csak a kihallgatáson derült ki számára, hogy ezeket használták a cigányok ellen elkövetett merényleteknél.

Húsz méterről, pontosan

Az egyik sértett jogi képviselőjének kérdésére a vadász elmondta, hogy az átalakított puskára szerelt erős távcső ellenére a fegyver használatában minimális gyakorlattal rendelkező ember is képes húsz méterről pontos lövést leadni. Kóka Jenő életét éjjel, közvetlen közelről leadott, egyetlen célzott lövéssel oltotta ki a gyilkos.

A tárgyalás kezdetén Miszori László fölolvasta azt a határozatot, amelyben elutasították az ellene benyújtott második elfogultsági kifogást is, amelyet a másodrendű K. István és az elsőrendű vádlott védője nyújtott be ellene. Azt kifogásolták, hogy a tárgyalás szünetében, a folyosón figyelmeztette Cs. István negyedrendű vádlottat, hogy „el fog süllyedni”, ha szó nélkül hagyja az ellene szóló tanúvallomásokat, és nem tesz észrevételt egyik ellen sem.


16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr542905177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viner Spicli 2011.05.16. 04:15:37

már a blog címéhez is csak gratulálni tudok. ócska, fizetett provokatőr firkász vagy...
ez sem fog segíteni, hogy kiemelkedj a híg fosból, amiben kétségbeesve kapálózol...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.16. 05:08:38

Szép dolog a történet, de ....

A történet kerüli, azt a tényt, hogy egy fegyver stimmelt...

Kerüli azt a tényt, hogy több millió forintos fegyverek voltak, és automata katonaságnál rendszeresített sörtétes...

Vagyis tiltott fegyverek...

ha jól tudom 2 darab fegyver került elő, de nem írnak arról, hogy ezek a vadásztól ellopottak lettek volna...

Egy ilyen kaliberű akcióhoz, nem értem, hogy nem volt náluk marok lőfegyver...

nem utolsó sorban, nem illik a viselkedési forma az elkövetőkre! Nagydarab, testépítős emberek voltak, tele tetoválással... Tehát egy kisebbségi komplexust kompenzáltak ezekkel a dolgokkal, ami túlzott félelemre utal...

Ilyen embereket nem alkalmaznak semmiféle kommandóba, mert efféle helyzetekben izzadnak, elájulnak, és hasmenés, hányás tör rájuk, a stressz kiváltotta hatás pedig teljesen elgyengíti fizikailag őket...

Azt mondta a vadász, hogy a házkutatás és az eljárás szakszerűnek tűnt!

Ha a fegyverekért mentek rabolni és át kellett kutatniuk az egész házat, azt sem értem, miért nem vittek magukkal készpénzt vagy értékeket!

Valamint nem emlékszem, hogy miért nem volt a fegyverrablásról országos felhívás a médiákban,és a híradókban!

Az is kérdéses, mennyi lőszert vittek el, azok típusa megegyezett-e a vadász által vásároltakkal és otthon tartottakkal, ha nem, honnan szerezték be!

valamint, lakóházak 200 méteres körzetében nem szabad sörétes puskákat elsütni, mert azoknak a döreje betöri az ablakokat...

A lakók pedig nem említenek különösebb hanghatást, olyan mintha tompítva lett volna a dolog...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.16. 05:14:26

A lényeget utoljára hagytam...

Fegyvert szorítottak a fejéhez...

Kimarad a lényeg, milyen fegyvert?!

Minek mentek fegyvert rabolni, ha volt nekik?!

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.05.16. 07:41:42

remelem olyan vegrehajto-intezetbe kerulnek aranyoskaim, ahol fejenkent 10-10 "kancigany" csicskasai lesznek :)
Lehet ettol nem fogjak jobban megkedvelni a romakat, de legalabb a szekszorulast elfelejthetik orokre :)

bgp 2011.05.16. 08:30:23

@Con Storm: több oka is lehet.
Pl.
1. csak vízipisztoly volt
2. csak egy volt, amivel nem lehet 4+ embert felszerelni
3. nem akarták, hogy a fegyver korrumpálódjon

baliquez 2011.05.16. 08:47:40

Pompás bűnbakok ezek a gyanúsítottak, kutya sem sajnál neonáci tetoválásokat viselő és nyíltan fajgyűlölő figurákat.

Paladin 2011.05.16. 09:01:10

@VUVUZELLANÉNI: Remélem melléd is odaköltözik pár "raj" család.. A többit nem is írom mellé.. Majd megtudod.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.16. 09:14:53

@bgp: majd szerinted vízipisztollyal bemennek egy hivatásos vadász házába,

Úgy, hogy azt sem tudják, tart-e otthon fegyvereket... vagy lőszert!

Jó a mesterlövész puskát megszerezhették a vadásztól, de a hírekben benne lett volna az is, hogy mennyi lőszert vittek el vele...

De ez nem válasz a 8 millió forintos katonai automata sörétesre... Az tiltott fegyver, az még a vadásznak sem lehetett!

Sőt, szerintem még a távcsöveset mesterlövészt sem tarthatta volna otthon!

Sántít a dolog...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.16. 09:20:39

Akkor ott vagyunk, hogy a 7 eltűnt fegyverből, plusz amit a rabláshoz használtak hiányzik 8 darab...

Mert csak a Kóka János ellen használt, elnézést.. Jenő ellen használt puska lett meg, és lehet azért lett lelőve, mert elhangzott a neve a rablás során...

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.05.16. 09:22:04

@Paladin: most irjam neked, hogy remelem, a te oteves kolkodet is szitavalovi egy felhergelt cigany? Mert ennek az lesz a vege. Tobben vannak ciganyok a torvenyen kivul, mint a masirozos balfekek. Aztan mar csak liberalizalnotok kell a fegyverviselest, es a nagy rendcsinalasotok vege az lesz, hogy golyoallo melleny nelkul nem fog szedni uborkat a magyar.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.05.16. 09:24:57

ez a baj az idiota radikalisokkal, hogy elefantok a porcelanboltban. nem megoldani akarjak a szonyeg ala soport szart, hanem mindenaron belebotlani a pukliba, hogy legyen miert masirozni a hulye uniformisba, mert az olyan maszkulin. Aztan a tanyasi pistabacsi, akinek megnagyobb jokedvvel vagjak majdkeresztbe a nyakat 2000 forintert, lyol le van szarva.

Tedat 2011.05.16. 21:20:19

@VUVUZELLANÉNI:
A tanyasi bacsinak azert nem vagjak majd at a torkat, mert felnek a feketeruhasok masirozasatol.

Addig konnyu oregeket verni, rabolni amig nincs semmi kockazata a retorzionak.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.05.16. 23:23:20

@Tedat: ezt ugye te sem hiszed el.
Addig terjed a torveny keze, amig a torvenyen belul vagy.
Ha mar a torvenyen kivul kerultel, nemigazan tud veled mit tenni.
Az orszagban rengeteg torvenyen kivuli cigany el mar, sokkalta tobb, mint amennyien masirozgatnak, es akik most a parhavi letoltendotol is ugy be lesznek fosva, hogy masirozas konyec. Nos innen szep nyerni tisztelt szeljobbant bohockaim. Ki vedi meg a pistabacsit?
Gyanitom senki. lehet persze ciganyvadaszatokat rendezni, es azt hinni, hogy most lyol megijedtek, csak az az erzesem, hogy egy csoppet kontraproduktiv. persze egy nyiladek szkinhed agya nem kepes melyebb osszefuggesek megertesere, ugyhogy hajra!

olvasószerkesztő 2011.05.18. 11:27:30

Eddig azt hittem, hogy a blog az a hely, ahol sajátos, fesztelen, szlenges, személyes, akár kitárulkozó stílusban szoktak írni. Most (és máskor-máshol is) azt látom, hogy nem erről van szó, hanem a helyes beszéd és írás kerékbetöréséről. "A helyszínen rögzített nyomok, az esetleges DNS-minták használhatóságára vonatkozó kérdések a támadók számát célozták meg." A cikkszerzők vajon kit céloznak meg ezzel a rettenetes bikfanyelvvel?! Vagy talán az olvasók lesznek a következő áldozatok? És erre a nyelvi sorozatgyilkosságra még nem is született paragrafus!

AyyO 2011.09.25. 22:57:48

@olvasószerkesztő: Kedves szerkesztő úr! Ha kihúzná a seggét a fejéből, akkor talán el tudná olvasni a cikket rendesen és értelmezni is tudná! Persze csak talán...!

Grga 2012.03.10. 21:42:46

Nem fognak kapni ezek semmit, mert meg sem fogják élni, ha meg mégis, hát majd gondoskodnak a nazi geschtapó szolgák, hogy hasonlóan elvarrják a szálakat, amik elvezetnének a tettes társakhoz, mert hogy vannak az 100%.

Hasonlóan el fognak tűnni a süllyesztőben, mint a MÓR-i bankrablásnak álcázott és céltudatosan más szándékból elkövetett gyilkosok esetében is... :(
Erről szól a cigány és az egyéb rasszt gyűlölet, hogy ha kisebbség tett volna ilyet, már rég a börtönben rohadnának, de mivel hazafiak tették, így még esélyük van a felmentésre is, aztán kint, majd ha baj éri őket, ráfoghatják a bosszúálló cigányokra, mint vérbosszú és még hagyni is fogják, hogy maguk a cigányok varrják el nekik a szálakat.
Így újabb cigány hordától szabadítják meg a nemzet fehér szarvasait és teheneit... :(
süti beállítások módosítása