Tűzszerészek keresték a fegyvereket

A február elsején kezdődött iratismertetés befejeztével, pénteken a Perényi 1-ben helyszínelő tűzszerészeket hallgatták ki a Pest Megyei Bíróságon - Stépán Balázs írása

 

A pénteki tárgyaláson kiderült, hogy budapesti tűzszerészeket rendelt 2009. augusztus 20-án a debreceni Perényi1 klubban tartott házkutatáshoz a Nemzeti Nyomozóiroda, de azt nem tudtuk meg, miért nem volt a helyszínelők között egyetlen fegyverszakértő sem. Az alagsorban eldugott, alultöltős sörétes vadászpuska megtalálását követően a tűzszerészek abbahagyták a kutatást, azonnal újabb helyszínekre, egy püspökladányi, onnan pedig egy Debrecen-Dombostanyai akcióhoz irányították őket.

Pethő Roland vezetésével a készenléti rendőrség tűzszerész járőrcsapatát 2009. augusztus 20-án éjjel, a huszonnégy órás budapesti szolgálat befejeztével irányították „vidéki” házkutatásra, azzal a paranccsal, hogy a sztrádán induljanak el Nyíregyháza felé, majd útközben közlik velük a részleteket. Pethő figyelmét arra is felhívták, hogy egy másik tűzszerész járőrcsapatra is szükség lesz, riassza társait.

Éjfél után két autóval, és egy nyomkereső kutyával indult el Budapestről a három tűzszerész. Menetközben tudták meg, hogy Debrecen határában várja őket az NNI egyik tisztje és a romagyilkosságokkal kapcsolatos házkutatásra készüljenek. Háromnegyed három körül érkeztek a város határába, onnan a Nagytemplomhoz küldték őket, ott várták meg, hogy a kommandósok rajtaütése után a Perényi1-et kiürítse a rendőrség.

„Vélhetően fegyverek vannak elrejtve a mulatóhelyen” – kaptak útmutatást a klub átvizsgálása előtt. Fél ötkor láttak munkához, a jegyzőkönyv szerint hatvan perc alatt kutatták át a helyiségeket. Kísérőül melléjük rendelte a szemlét irányító parancsnok Csáki Gábor pultost, hogy vezesse körbe őket, és az esetleg lezárt ajtókat nyissa ki a tűzszerészek előtt.

Pethő lomtárnak nézte azt a boltíves alagsori helyiséget, ahol kollégája, Németh Attila autógumik, díszletek, és egymásra hányt dobozok mögött, egy faráccsal elfedett részen megtalálta az alultöltős, sörétes vadászpuskát. Bár kesztyűben dolgoztak, a puskához nem nyúltak, nem vizsgálták meg, csupán a gyöngyselyemből készült gitártokot nyitották ki.  Pethő szerint legalább öt, Németh szerint még két „idegen tárgy” volt a farács mögött, de azokat meg sem vizsgálták, innentől kezdve átvették tőlük a terepet a szemlét vezető rendőrök.

K. István másodrendű vádlott arra lett volna kíváncsi, hogy a tűzszerészek miért nem vizsgálták meg a lomtárban talált idegen tárgyakat, miért hagyták abba a helyszín feltárását, amint megtalálták a vadászpuskát, hiszen a többi csomagban akár robbanóanyagok is lehettek. Pethő szerint erről a helyszínelés parancsnokát kellene megkérdezni, ő irányította a tűzszerészeket.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr474096573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása