Csontrabló! Iszol te eleget?

Balogh László, Borsi Norbert, és Csongrádi Mihály időnként tagadta, időnként bagatellizálta a barát, Cs. István negyedrendű vádlott „hétköznapi” rasszizmusát, pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken. - Stépán Balázs írása

 

 

„Nem igazán kedvelte a cigányokat, de nem kifejezetten cigányellenes” – állította Cs. Istvánról Balogh, a gyerekkori barát és katonatárs, valamint Borsi Norbert, aki segített Cs.-nek motort vásárolni.  A bíró és Barcsi István ügyvéd kérdéseire mindketten azt fejtegették, hogy nem tekintik barátjukat rasszistának, cigánygyűlölőnek. Azért nem, mert nem úgy általában utálja az összes cigányt, „csak egy bizonyos réteget, azt aki nem dolgozik, segélyekből él.” Borsi ezt azzal árnyalta, hogy Cs. „a bűnöző cigányt utálja, azt, aki tolvaj, lop, csal és hazudik”.

Balogh 2003-ban azért vállalt két külföldi katonai missziót, hogy egy japán Honda motorkerékpárt vásároljon magának.  2009 áprilisában szerelt le. Cs. Istvánon keresztül ismerte meg a többieket, akikkel „köszönő viszonyba” keveredett, nem jártak össze, de ha találkoztak a Lokiban, vagy a Perényiben, egy asztalhoz ültek. A „kopasz társaságból” a vezéregyéniségeket, Smilnyákot, és Komáromit ismeri közelebbről.

A leszerelés után „lett barátnőm” – mesélte a bíróságon, de a családnál tett „pofavizit” után sem lazult kapcsolata Cs. Istvánnal, bár ritkábban találkoztak. Bensőséges dolgokról nem sokat beszélgettek, a rázós témákat kerülték, állította, nehogy a barátság rovására menjen. Cs. rasszista blog-bejegyzéseit nem tudja felidézni, csupán egyre emlékszik, de nem tudja, mikor írhatta. Talán Szögi Lajos olaszliszkai meglincselése, talán a veszprémi Kozma-gyilkosság után  – bizonytalankodott: „erős alkoholos pillanatában írhatta, de nem beszéltünk róla, és bocsánatot is kért”. Borsi Norbert meglepődött, „miért írogatsz ilyeneket? Azt mondta besörözött”.

Balogh Balu80, Csongrádi Mihály pedig gyikarc01 néven jelentkezik évek óta rendszeresen a sportmotor.hu fórumán, mégis elkerülhette figyelmüket a Cs.-nek tulajdonított, 2009-es bejegyzés, amit a nyomozók találtak: „mivel négy napja és 19 óra 56 perce civil vagyok,így kimondhatom: azt mondom, öljük meg mi Magyarok a cigányokat, asszonyt, gyereket, öreget, és mindenkit aki a cigányt védi!”  Ekkortájt, 2009. január 24.-én kérdezi ugyanezen a portálon „fiveurban” néven egy kommentelő: „Csontrabló! Iszol te eleget?” A vonatkozó eredeti bejegyzést azonban törölték.

A nyomozók fedezték föl a Hajdú Online-on 2008. júniusában a „Középkori állapotok Hajdúhadházon“ című cikkhez fűzött kommentet, amelyet a négy vádlott letartóztatása után a Népszabadság is idézett: „Mielőtt írnék valamit, szeretném leszögezni hogy nem vagyok sem NÁCI, sem RASSZISTA, sem FAJGYŰLÖLŐ!!! Szóval nem is tudom miért foglalkozik a kedves olvasó azokkal a cigányokkal akik nap mint nap az utcákat járják és vasat meg egyéb szarokat szednek, éjszaka meg mennek lopni,meg másokat megfélemlíteni...! (…) Személyesen ismerek olyan embert akinek azt mondta a tetves, élősködő, parazita, füstszagú selejt: "testvérem, csak a falat hagyd meg! nyíllászárókat, parkettát, cserepet mindent vihetsz!" Most meg megint az én adómból akarják felépíteni nekik?Dögöljön meg mind!!!”

Zsidó-, cigány-, pap-, kommunistagyűlölő, bevándorlókat utáló – sorolta Csontrabló netes bejegyzéseinek lehetséges hívószavait K. István másodrendű vádlott a tárgyaláson. A tanúk tagadják, egyikre sem emlékeznek.


26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr274130598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.19. 10:04:37

Ez jó:

"Azért nem, mert nem úgy általában utálja az összes cigányt, „csak egy bizonyos réteget, azt aki nem dolgozik, segélyekből él.” Borsi ezt azzal árnyalta, hogy Cs. „a bűnöző cigányt utálja, azt, aki tolvaj, lop, csal és hazudik”.

Ezért kellene a liberálisoknak a cigányok uszítása helyett inkább rábeszélni őket arra, hogy tanuljanak.

Fentiek szerint az ország 99%-a rasszista, holott ez nem rasszizmus, a társadalom mindig is úgy védte magát, hogy azokat kirekesztette, akik veszélyeztették a létét. Erről szólnak a börtönök, erről szól a hivatalos erkölcsi bizonyítvány, erről szól az, hogy a putrik a település szélén vannak és sohasem a közepén.

Ideje lenne egyébként most már a közbeszéd arra felé való irányítása, hogy mit képesek tenni maguk a cigányok.

Erről 20 év alatt nem hallottam, csak a nyafogást, hogy nagy a rasszizmus és a bűnözést el kell nézni, mert a cigánykultúra része.

soproni1 2012.02.19. 10:24:31

A cigány már csak ellenségkép ! A fiatalok jórésze már nem dolgozik és bűnözésből él.

Démonmac1 2012.02.19. 10:28:56

Anti Anyag nincs igazad.
Mégpedig azért nincs, mert ha cigánynak születsz, már be leszel sorolva egy kategóriába, és még nem tettél semmit.
Ha cigányként egész életedben becsületesen dolgoztál, és megjelensz valahol, az embereknek előítéletei vannak.
Folytatva azzal amikor esetleg albérletet keresel vagy új munkahelyet, amíg nem látnak minden rendben, amikor meglátják, hogy... akkor meg egyből betelt, elfogyott, majd értesítjük.

Tény hogy van egy rétegük, amely undorító. De az állam feladata lenne, igenis tanítani őket. Mindegyik kormány csak tologatja a problémát, de normális megoldás nem születik.

Arról épeszű ember nem beszélhetett, hogy a "bűnözést el kell nézni" nem kell elnézni, de ugyanolyan módon kell (ene) elbírálni- ami a mai Magyarországon szintén nem valósul meg.

A társadalom különböző rétegeinek mindig is volt problémája a másikkal, vallási, faji, vagy életviteli alapon.
De nem így kellene.
Gyilkossággal meg főleg nem.
#tanítani az összeset - kötelező jeleggel, hogy hogyan kell például, gazdálkodni, földetművelni, háztartást vezetni stb (Mondjuk, ide nyugodtan más nációkat is besorolhatunk, mert ez sok más embernél is probléma.

A stadionépítésre szánt milliárdokat, beleölhetnék egy felzárkoztató program elindításába.

Démonmac1 2012.02.19. 10:31:32

"soproni1 2012.02.19. 10:24:31
A cigány már csak ellenségkép ! A fiatalok jórésze már nem dolgozik és bűnözésből él. "

Mert, hogy tud másként megélni?
nincs munkahely.
Még azoknak se, akik egyébként más nációba tartoznak, és még képzettek is lennének.

A másik probléma meg, meglátják, a származást, egyből jön az elítélet.

Ica a fekete cica 2012.02.19. 12:10:17

@Démonmac1: "Mégpedig azért nincs, mert ha cigánynak születsz, már be leszel sorolva egy kategóriába, és még nem tettél semmit."

Csahogy ez nem ok, hanem okozat.

"Folytatva azzal amikor esetleg albérletet keresel vagy új munkahelyet, amíg nem látnak minden rendben, amikor meglátják, hogy... akkor meg egyből betelt, elfogyott, majd értesítjük."

Most épp egy ON -nak adtuk ki az albit. Pár hónapig rendesen fizetett, az ehavival még lóg. Ha lelép fizetés nélkül egyhavi béletidijat+fütést+villanyt hátrahagyva, szerinted még egyszer az életben kiadjuk a lakást ON személynek?

" De az állam feladata lenne, igenis tanítani őket."

Ha nem akarnak tanulni, akkor hogyan tanitod őket? Erőszakkal? nácifasiszta akarsz lenni?

"Arról épeszű ember nem beszélhetett, hogy a "bűnözést el kell nézni""

Mégis ezt tették az überliberálisaink a megélhetési bünözés bevezetésével, hálistennek el is tűntek a piacról.

"#tanítani az összeset - kötelező jeleggel, hogy hogyan kell például, gazdálkodni, földetművelni, háztartást vezetni stb"

Ujra kérdezem, hogyan tudod ezt megvalósitani, hogy ne legyél haláltábortépító rasszistanáci?

"A stadionépítésre szánt milliárdokat, beleölhetnék egy felzárkoztató program elindításába."

Évtizedek óta öntik a milliárdokat a felzárkoztatási programokba pont 0 eredménnyel. utálom a focit, de inkább akkor a stadionok, annak legalább van szemmel látható eredménye.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.19. 13:23:42

@Démonmac1: Igen, ez benne van a zsákban.

Azonban az állam kész őket taníttatni, nem most, már 10 éve is. Ha tudnád, micsoda kedvezményeket kaphat egy cigány egészen kis településeken is, meglepődnél. Én is csak lestem. Különórák, angol tanítás, ebéd, segélyek. Minden ingyen.

Amíg meg nem ismertem ezt a területet én is azt hittem, hogy a baj az, az állam nem fordít elég pénzt a cigányokra.

Fordít, csak rögtön feltámad egy cigányvezető, akinek az a legfőbb problémája, hogy két rendőr a tolvaj cigány után megy a putriba.

A cigányoknál a tanulás a saját cigányvezetőik szerint nem életpálya, ők maguk is általában tanulatlanok.

Már kényszerűségből is taníttatni kell őket, mert eljöhet az az idő, amikor sem pénz nem lesz erre, sem türelem.

Rosszalvó 2012.02.19. 13:26:18

@Démonmac1: Nem haragudj de ez az előítélet akkora baromság, ezen túl kéne lépni. Fel kell fogni a liberális értelmiségnek is, hogy azok az emberek akik nap mint nap szembesülnek a cigányok többségének igénytelenségével és agressziójával, azok nem a bőrszínt ítélik el hanem a viselkedést. Aki betartja az együttélés alapvető szabályait, rendben tartja a lakhelyét saját magát és a gyerekeit, azt elfogadják és nem fogják se tettleg se verbálisan bántani. A baj ott kezdődik, hogy a nagy liberalizmusban megfeledkeznek arról, hogy a cigányok jelentős része nem képes az önálló életre és nem csak azért mert nincs jövedelme, hanem azért mert fel sem fogja, hogy mit kéne tennie.Családsegítős ismerőseim mesélték, hogy a ruhapénz levásárlásakor ott kell lenniük a segélyezettel és sokan azt sem érik fel ésszel, hogy a téli hidegben célszerű meleg ruhát venni a pénzen, nem pedig nyári parti szerkót. Az egyik segélyezett lány a 16000-res segélyből vett egy 10000 forintos magassarkú csizmát amiben menni sem tud és csodálkozik, hogy másra nem marad. A bizalmatlanság az ilyen viselkedésnek szól, nem a bőrszínnek.

kifordított nagyanyó 2012.02.19. 13:29:47

Nem értem mi itt a probléma?Végre egy igazi hazafi.:))Amúgy más etnikummal nincs igazán bajunk.Miért van ez?
Amúgy meg jó lenne ha valaki a normálisan élni akaró cigányokon is segítene.

sanyix 2012.02.19. 14:05:52

@Démonmac1: aha... és érettségizni miért nem tud? Mert sokba kerül?

Lófaszt. Nem akarnak ezek semmit csinálni, csak elvenni a másét. Nem azért mert csak ezt tehetik, hanem azért mert ezt akarják, erre nevelik őket.

2012.02.19. 14:08:57

Démonmac1-nek rohadtul igaza van. Ha megszületik egy cigánygyerek, akkor ő már csak "mocskos cigány" lesz a ti szemetekben, tök mindegy, hogyha egész életében nem árt senkinek, akkor is. Minden bűnöző cigány megérdemli a büntetést, de aki nem csinált semmi rosszat, az NEM. Mégis megkapja. Azzal, hogy nem veszik fel sehova. Azzal, hogy nem ad ki senki neki lakást.

Láttátok az index.hu-nak azt a videóját, amiben egy srác becsületes cigányembernek kiadva magát próbált álláshirdetésekre jelentkezni? Mert ha nem, érdemes lenne megnézni.

Vegyétek észre, hogy többek között az előítélet az, ami eszkalálja a problémát. Aki az előítéletek miatt nem kap munkát, pedig akar, az előbb vagy utóbb lopnicsalnihazudni fog.

sanyix 2012.02.19. 14:19:05

@canahari: marhaság. Az előítélet azért van mert 99%-ban igaz is. De mondd már el hogy melyik középiskolába és általános iskolába nem veszik fel azért mert cigány!
A nagy részük még az általánost sem végzik el.

Gondolkozzál, ne csak fröcsögj.

tmolni 2012.02.19. 15:50:43

egy cigány, ha tud normálisan, kulturáltan viselkedni, beszélni, öltözködni egyszóval élni akkor talál magának munkát, persze nem lesz rögtön vezérigazgató, de ha megfelelő diplomái, tapasztalata és kapcsolatai lennének, akár az is lehetne.
csakhogy a legtöbbet siránkozó réteg (jajj nincs munka, jajj kevés a segély, jajj elvárják hogy ne a kertvégébe szarjunk) az pont az a neveletlen, tanulatlan, képzetlen, LUSTA és legtöbbször büntetett előéletű réteg amelyik még jóhogy nem kap munkát, mivel a munkaerőpiacon totál értektelenek és semmi csoda nincs abban, hogy senki sem alkalmazza őket.

Kepan 2012.02.19. 16:19:58

Van egy-két jó gondolat. Azonban ne felejtsük el azt, hogy egy gyerek 90%-ban otthon szedi össze a példákat a viselkedésre. Nálunk a cégnél is vannak etnikumhoz tartozó kollégák, de mindegyik jól végzi a munkáját, legyen irodai alkalmazott vagy takarító. A bűnözés nem faj kérdése, hanem a nevelés "eredménye". Gondolat szintjén képzeljük el, hogy egy kisebbségi (ÉS bűnös életvitelű családba született) és egy kékvérű csecsemőt a másik családhoz adják (aka elcserélik). Mekkora eséllyel lesz a kékvérűből bűnöző és elképzelhető-e, hogy a cigány kisgyerek diplomás cégvezető lesz? Ugyehogy.

Nem tudom mi lenne a megoldás a cigánykérdésre, de úgy hiszem a változás nem pénz kérdése. Össze kell fogniuk, és együtt kell jobbat akarniuk maguknak. És persze mindezt kulturált formában...

Anti Anyag (törölt) 2012.02.19. 16:39:03

@canahari: Az előítélet ellen tegyenek maguk a cigányok.

Nem is olyan régen Mo.mint a (tbc-s) tüdőbetegek országa volt. "morbus hungaricus".

Nem a svédek miatt nem az már, hanem a magyarok miatt.

Persze nyilván lehetett volna azon keseregni, hogy a külföld megbélyegez és nem segít.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.02.19. 18:18:22

@canahari: "Azzal, hogy nem veszik fel sehova. Azzal, hogy nem ad ki senki neki lakást."
B+, képzeld, nekem sem adotzt senki lakást. Szerintem cigány vagyok.

Nyugodtan gyulolj 2012.02.23. 19:53:13

@Anti Anyag:

"Ezért kellene a liberálisoknak a cigányok uszítása helyett inkább rábeszélni őket arra, hogy tanuljanak."

A liberalisok pontosan ezt teszik, tanulasra osztonzik oket.

"Fentiek szerint az ország 99%-a rasszista"

Nem a fentiek szerint csak TE szerinted.

" holott ez nem rasszizmus, a társadalom mindig is úgy védte magát, hogy azokat kirekesztette, akik veszélyeztették a létét"

Ezt a baromsagot hol olvastad? Tudod egyaltalan mit jelent a rasszizmus? Vagy a diszkrimiacio esetleg sztereotipia fogalamak?

"Ideje lenne egyébként most már a közbeszéd arra felé való irányítása, hogy mit képesek tenni maguk a cigányok."

Vagd le a labat majd kiabalj ra, hogy alljon fel...valoban eleszeru megkozelites

"Erről 20 év alatt nem hallottam, csak a nyafogást, hogy nagy a rasszizmus és a bűnözést el kell nézni, mert a cigánykultúra része."

Ez megint csak baromsag ilyet hol olvastal, hogy a bunozes a cigajykultura resze? Ilyet csak nazi portalokon irnak de szerintem ez nem az a blog...

Nyugodtan gyulolj 2012.02.23. 20:15:36

@Démonmac1:

"A stadionépítésre szánt milliárdokat, beleölhetnék egy felzárkoztató program elindításába."

Sajnos az utobbi 20 ev alatt a felzarkoztato penzek alig par szazaleka ert a celba! Legutobb is romak integracioja cimen konferenciara utaztak csaladostul fideszes politikusok akiknek fogalmuks sincs mit jelent a felzarkoztatas, integracios stb. igaz a csaladjukat is vittek igy legalabb ok jol ereztek magukat es ez 20 ev igy megy tok mindegy, hogy szocik vagy fidesz esetleg MDF van/volt hatalmon...ezekre lehet a legtobbet lehivniraadasul az allam sajat magat ellenorzi :S

Nyugodtan gyulolj 2012.02.23. 20:27:02

@Ica a fekete cica:

"Most épp egy ON -nak adtuk ki az albit. Pár hónapig rendesen fizetett, az ehavival még lóg. Ha lelép fizetés nélkül egyhavi béletidijat+fütést+villanyt hátrahagyva, szerinted még egyszer az életben kiadjuk a lakást ON személynek?"

Ok es ha eppenseggel mindezt egy nem ON szemely teszi hanem olyan akik a tobbseget alkotjak akkor utana bezar az uzlet es senkinek se adod ki az alberletet?

"Mégis ezt tették az überliberálisaink a megélhetési bünözés bevezetésével, hálistennek el is tűntek a piacról."

Erdekes okfejtes egyebkent akik egymast meglopjak a munkahelyeken esetleg kollegiumban a hutobol a fiatalak lenyuljak egymas kajajat oket is vigyek bortonbe? Es aki szellemi termeket lop a netrol azonnal menjen bortonbe? Magyarorszag egybol borton allam lenne. kb 9,5 millio ember bent 500k kint! De akar abbol is ki lehetne indulni, hogy csak az lehet buncselekmeny amit .... kovetnek el? A pontozott resz tetszes szerint behelyettesitheto! Egyebkent pont a megelhetesi bunozes nem szunik meg a torvenyek szigoraval az pontosan az a kategoria amit munkahelyek teremtesevel lehetne megoldani. Na de a magyar tarsadalomnak semmi se jo mert most eppen azert nyavognak mert a ciganyoknak csinaltak kozmunkaprogramot ha segelyen vannak azert nyavognak ha eppen bemegy egy cigany munkatkeresni es szarmazasa miatt elutasitjak ami miatt esetleg panaszt tesz akkor azert nyavog a magyar tarsadalom!

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:19:21

@Anti Anyag:

Nem tiz hanem kb 15-17 eve kezdodott az ugyenevezett osztondijas tanulas segites mondjuk kar, hogy nagyon sok NEM CIGANY tanulo magat ciganynak kiadva vett fel osztondijakat! Az meg csak hab a tortan, hogy nem az allam adta ezekre a penzt hanem az EU illetve annak elodje az Europai Kozosseg de szamtalan orszag pl Norvegia, USA stb segitett mar ez ugyben, mondjuk a penzt nem arra adtka, hogy az orszag visszaeljen vele de hat tudjuk Magyarorszagon nem olyan egyszeru jo kezdemenyezeseket elinditani :(

"Fordít, csak rögtön feltámad egy cigányvezető, akinek az a legfőbb problémája, hogy két rendőr a tolvaj cigány után megy a putriba."

Igen persze hogyne es azert indultak perek az iskolai szegregacio ellen ugye? A ciganyvezetok alatt konkretan mit ertesz? Mitol lesz pl a szemedben valaki ciganyvezeto? Valo igaz, hogy a cigany(vezetok) illetve inkabb politikusok tanulatlanok foleg videken a kisebbsegi onkormanyzatokban de videken a tobbsegi onkormanyzatokban sincsenek agyonmuvelt/tanult emberek de hat meg a parlamentbe se lasd zagyva gyorgy vagy wittner mariat nekik csak 8 altalanos jutott de vannak ott szep szammal szakmunkaskepzett emberek es akiknek csak erettsegijuk van! Akkor miert elvaras, hogy pont egy kisebbsegi politikus .... telepulesen tanult legyen?

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:31:42

@Rosszalvó:

"Nem haragudj de ez az előítélet akkora baromság, ezen túl kéne lépni. Fel kell fogni a liberális értelmiségnek is, hogy azok az emberek akik nap mint nap szembesülnek a cigányok többségének igénytelenségével és agressziójával, azok nem a bőrszínt ítélik el hanem a viselkedést. Aki betartja az együttélés alapvető szabályait, rendben tartja a lakhelyét saját magát és a gyerekeit, azt elfogadják és nem fogják se tettleg se verbálisan bántani"

Ennek azert ellentmond ez a BRUTALIS gyilkossagsorozat! Akiket megoltek tisztesseges emberek voltak, es mielott valaki jonne osszesekuvessel azert hozzatennem a magyar tarsadalom 95%-a teljesen kozonyos volt-e cselekmennyel szemben sot sok helyen forumon egyenesen helyeseltek a dolgokat mintha azaz 5 eves gyerek vagy a 15 eves lany embereket olt volna! Csak ket dolgot emlitek a magyar emberek (aberralt) gondolkodas modjarol! Amikor a tanart megoltek peldaul (csak 2 sajtot emlitek) az MNO es a HIRTV brutalis kegyetlenseggel elkovetett gyilkossagrol beszelt a kulcsszo a BRUTALIS ahogy pl Marian Cozma eseteben is! Amikor tortent a tatarszentgyorgyi eset ahol apat-fiat BRUTALISAN legyilkoltak ugyanezen sajto(?) organumok mar csak sima emberolesrol beszeltek! Megertem, hogy "CSAK" ciganyok voltak de azert illet volna emberszamba venni oket! Ok ugyanugy nem tehettek semmirol ahogy Cozma vagy a Tanar sem! De attol mert nem a ciganyok az elkovetok es nem magyar a sertett ATTOL MEG LEHETNE EMBERKENT KEZELNI OKET? A masik tortenet, akarhol irnak pl csak egy sima megemlekezesrol a cigany gyilkossagok kapcsan a magyar (aberralt) gondolkodasu emberek(?) rogton ciganyemebrek altal elkovetett bunokrol beszelnek de kerdezem en ennek a hat embernek mi koze van az elkovetokhoz? Az hogy egy nepcsoporthoz tartoznak? Hat ha igy gondolkodnanak a vilagon mindenhol mar reges reg nem letezne a vilag...

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:34:07

@kifordított nagyanyó:

Nincs baj mert azt se tudod kik azok, nem latszanak, nem lehet oket megkulonboztetni, addig meg milyen alapon akarsz valasztani? A "bajunk" szot kinek a neveben irtad? A zsidokkal is van "bajotok" szerintem... :)

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:41:20

@sanyix:

"Az előítélet azért van mert 99%-ban igaz is"

Gondolom te valami agyoniskolazott, magas tanulmanyi eredmenyt elert, agyonmuvelt ember vagy!

Tudod egyaltalan mit irtal es amit leirtal annak mi a jelentese? Csak mert amit irtal logikailag magyarazhatatlan fuggetlenul, hogy ciganyokrol vagy masokrol van szo.

Ezert...

"Gondolkozzál, ne csak fröcsögj"

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:49:07

@orcface:

"egy cigány, ha tud normálisan, kulturáltan viselkedni, beszélni, öltözködni egyszóval élni akkor talál magának munkát"

Szamtalan esetben volt ra pelda sot rejtett kameras felvetel keszult amikor az altalad leirt ciganyemebrek munkat kerestek es nem sikerult, persze van pelda arra, hogy sikerult is de sok fugg attol ki veszi fel az embert es ha hiszed ha nem bizony vannak olyan munkaadok akik ciganyt semmilyen korulmenyek kozott sem alkalmaznanak akkor sem ha diplomas, kulturalt jol oltozott az illeto! Korabban volt egy tanulmany a belugyminiszteriumnal egy osztalyvezeto Csanyi Klara keszitette talan meg most is a belugynel van, abban a konyvben megszoltaltak kulonbozo temakban (nem csak cigany tema) rendori vezetok es volt olyan varosi parancsnok aki kijelentette amig O a varosi parancsnok addig cigany rendor nala nem szolgalhat! Ez a rendszervaltozas utan volt evekkel es ez a parancsnok a hivatalab maradhatott senki nem foglalkozott vele, nem tavolitottak el stb. Szoval megvan az esely a boldogulasra de ehez ket ember kell...

"persze nem lesz rögtön vezérigazgató, de ha megfelelő diplomái, tapasztalata és kapcsolatai lennének, akár az is lehetne"

Jo kapcsolatokkal akar allamelnok is lehet az ember...

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 02:57:44

@Kepan:

Azt hiszem tokeletesen korbeirtad a helyzetet! nagyon igaz, hogy sok minden nem penz kerdese, ha egy ciganygyerek elmegy az iskolaba hat evesen es csufoljak, kikozositik a gyerekek na meg sajnos sok esetben a tanarok sem tudnak segiteni akkor mi varhato el felnott korban attol a gyerektol? Amiota az eszet tudja folyamatosan azt vagjak a fejehez, hogy bunozo fajta ilyen-olyan haszontalan dologtalan, es kihez megy ahova befogadjak? Csak a sajat kornyezetehez ott meg ordogi kor van altalaban! Erre a legjobb pelda a zenesz ciganyok esete ahol a zenei tudas aparol-fiura szal ott nagyon elenyeszo a bunozesi statsztika meg a tobbsegi tarsadalom tagjainal is joval kisebb, de hat ott mit tanul a gyerek mar ket eves korban? A zene lesz mindene olyan szintet akar elerni mint a legnagyobb mar 6 evesen tudja, hogy csak frissen vasalt ingben, es apoltan mehet emberek koze stb. es ott vannak a hires jazz valamint klasszikus mufaj kepviseloi akik a vilagot jarjak folyamatosan a vilag legmenobb koncert termeiben lepnek fel stb aztan odahaza valahova bemennek es ugy neznek rajuk mint a veres rongyra, megvetik oket stb. pedig aztan eszuk agaban sincs rosszat tenni, artani...

Nyugodtan gyulolj 2012.02.24. 03:11:46

@Anti Anyag:

"Az előítélet ellen tegyenek maguk a cigányok"

Ugyan mar ha az ember eloiteletes az ellen az ellentabor nem tehet sokat, tud javitani de akinek olyan eletszemlelete van, hogy kulonbseget tesz ember es ember kozott szarmazasi alapon azaz ember mindig is megorzi az eloiteletet.

A TBC meg egy csunya jarvan altalaban azok kozott pusztit akik nem megfelelo kornyezetben elnek, gyenge a szervezetuk, a leginkabb kitett emberek pl a hajlektalanok, a melyszegenysegben elok, hisz ok vannak legyengulve, ok nem kapjak meg a megfelelo vitamin mennyiseget egeszsegtelenul taplalkoznak elnek. Mondjuk 2011-ben emelkedett a TBC-ek szama 1500 ra, korabban kisebb szamok voltak, nem hinnem, hogy emiatt magyarorszagot TBC fertozott orszagnak tekintette volna a nyugat de ha van hiteles forras pl tisztiorvosi jelentes azt szivesen megneznem. Raadasul ha ilyen lenne pont, hogy segitene a nyugat hiszen az ilyen jarvanyok oda is atterjednek...
süti beállítások módosítása