Felturbózott és tönkretett fegyverek

A besenyszögi vadász felismerte mind a hat elrabolt puskát - Stépán Balázs írása

Elkezdődött a szakértők meghallgatása, szerdán a fegyverszakértők azonosították a gyilkosságokhoz használt puskákat.

A Perényi 1-ben lefoglalt hat fegyvert mutatták be a szerdai tárgyaláson az igazságügyi szakértők, és ismertették az egymástól függetlenül készített szakvéleményeket.

A vád szerint az öntöltős, félautomata, sörétes Franchi puskát Kiss István, a duplacsövű sörétes Fabarmot Pető Zsolt, a céltávcsővel és támasztékkal felszerelt golyós Mausert Kiss Árpád használta a támadásokhoz. A másik három vadászpuskát kisebb nagyobb mértékben átalakították, mindhárom csövét lefűrészelték, a puskatus helyére markolatot erősítettek, ezek a sörétes puskák alkalmatlanná váltak a pontosan célzott lövések leadására, jószerével csak vaktában lehet lövöldözni velük.

A fegyvereket 2008. március 7-én rabolták el G. Csaba besenyszögi vadásztól. A vád szerint négyen támadtak a vadász otthonára, a negyedik rablót máig sem kapták el. A vadász a szerdai tárgyaláson mind a hat fegyvert felismerte. A Fabarmot a rablás előtti napon vásárolta ismerősétől, a levágott csövűek közül egyiket édesapjától kapta, a másik feleségéé volt, a harmadik pedig szolgálati fegyvere. A legfélelmetesebbnek tűnő Mausert kicsit felturbózták, különösebb szakértelmet nem igénylő munkával támasztékot erősítettek a fegyverre. Ezen céltávcső is volt, ami nem helyettesíti az éjjel-látó készüléket, de arra alkalmas, hogy sötétedés után is észlelhető legyen a célpont, az enyhébb fényforrások hatását pedig felerősíti. A Franchira lámpát erősítettek, és fegyverszíjat szereltek rá utólag.

A szakértők a fegyvereket próbalövésekkel azonosították a helyszíneken talált töltényhüvelyekkel. A vád szerint hetvennyolc lövést adtak le. Nagycsécsen mindhárom fegyverből származó hüvelyeket találtak, Alsózsolcán a Mauserből származó lövedék sebesített meg Rontó Krisztiánt, Tatárszentgyörgyön a Franchiból származó sörétek oltották ki Csorba Róbert és kisfia életét, Tiszalökön a Mauserból kilőtt golyó végzett Kóka Jenővel, Kislétán a meggyilkolt Balogh Mária és lelőtt kislánya közelében a Franchiből és a Fabarmból származó hüvelyeket találtak.

Kiss Árpád a fegyverszakértők megállapításait a helyszíneken talált töltényhüvelyek eredetének kétségbevonásával próbálta cáfolni.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr544571359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszter 2012.06.07. 15:13:37

hát ezek most el lesznek kapva. kiváncsi leszek a bünti mértékére.

2012.06.07. 15:39:12

@piszter:

Először kapnak életfogytot, amit később lecsökkentenek 18 évre.
Ja várjál mégsem, enyhítés csak cigányoknak jár.
süti beállítások módosítása