Finomra hangolás; „elmennek a francba”, eshetőleges szakvélemények

Októberi összefoglaló:

Harminc tárgyalást kell megismételni, a bíró összeférhetetlenség miatt kizárta a harmadrendű vádlott helyettes védőjét és visszatapsolta a február eleji napokat. De nehéz túlkeveredni a szakértőkön is, szak-szlenget használnak, ráadásul „elmennek a francba, és onnan kezdik a választ” – intette őket összefogottabb előadásmódra Miszori László bíró egy türelmetlenebb pillanatában.

Tumultuózus pillanat a katlan mélyén, a pulpitus előtt egyszerre három szakértő, ketten a tanúk könyöklője és a vádlottak padja között helycserés támadással próbálkoznak, a harmadik közvetlenül Kiss Árpád térde előtt fészkelődik, plusz a négy vádlott és fejenként egy őr, meg az őrparancsnok. Az ügyész és a négy ügyvéd jól viseli a tehertételt, összesen tizenhét ember szorong – ki így, ki úgy – a törvényszéki manézsban. A jelenet megélénkíti a termet, de az október is a szakértőké. Ők pedig, okkal-ok nélkül néznek enyhén szólva retardáltnak bennünket, és a T. Bíróságot. Mindenki a szakmai kiskáténál kezdi elmagyarázni feladatát, és csak nagy ívben kanyarodunk a tetthelyre, Piricsére, Nagycsécsre, Tatárszentgyörgyre. Minden észrevétel egy-egy definíció, érzelemmentes, nincsen semmi dráma, de parttalan, a legtöbb elkerüli az egyértelműséget.

„Minek elővenni a lejárt szavatosságú szakvéleményt?“

A bíróságon a támadások finomra hangolása folyik: több ember életét veszélyeztette-e a gyújtogatás, okozhatott volna-e közveszélyt tűz, ismét előkerült a tatárszentgyörgyi gyilkosság. Ki kell deríteni azt is, hogy mennyire befolyásolta a két, akkor még gyermekkorú kislány, P. Tímea és R. Júlia további életét a támadás okozta sokk.

R. Júliát rendőrök hozták a tárgyalásra, állandó szökés és bujkálás az élete, úton van, maga sem tudná felsorolni, melyik nevelőotthonból, hányszor menekült el. A piricsei támadás részleteiről nem tudott összefüggően beszélni, figyelmesen hallgatta a kérdéseket, de állandóan elbizonytalanodott. A kislétai áldozat P. Tímeáról, az orvos és a pszichológus elmondta, hogy zárkózott lett, megriad minden zajra, társas beilleszkedése nehézkessé vált, alkalmazkodási képessége legyengült, jobb karját nem tudja használni, öltöztetni kell, aligha lehet betegápoló, bár az szeretne, szeretett volna lenni.

„Ki tudja, miért háromnegyed évvel később kapott észbe a bíróság?“

A többi, műszaki szakértő valószínűsítette az eseményeket, a kategorikus megállapításokat kerülték a tárgyaláson. A nagycsécsi tűzvédelmi szakember kivétel volt, kétszer is lemérte, oda-vissza, mert így szólt a kirendelés; a két Molotov-koktéllal megtámadott nagycsécsi épület legalább huszonöt méterre van egymástól. Biztos, hogy a tűz nem terjedhetett egyikről a másikra. Világos, de ezt nélküle is tudnánk.

De vajon mit fog kezdeni a bíróság az elektromos szakértő tatárszentgyörgyi megállapításaival, aki azt állítja, hogy bármikor tűz üthetett volna ki a Csorba család házában, mert az elektromos szerelvényeket csapnivalóan, szabályellenesen szerelték a házba. Elég egy rövidzárlat, és porig ég a tetőgerendára csavart vezetékekkel behálózott épület. Ez igaz, de mi köze a terrortámadáshoz, Csorba Róbert és öt éves kisfiának meggyilkolásához? Az azóta számtalanszor megcáfolt zárlatos tűz teóriáját ha nem is terjengősen de felelevenítette a tárgyaláson az elektromos szakember, és a bíróság türelmesen végighallgatta. Rendben van, érthető a türelem, azt kell itt most bizonyítani, hogy a támadók nem csak legyilkoltak hat embert, de a gyújtogatással és lövöldözéssel több ember életét is veszélyeztették. De minek elővenni a lejárt szavatosságú szakvéleményt?

„Büntető eljárásjogi törvényt: „43. § (2) A terhelt jogosult arra, hogy c) megfelelő időt és lehetőséget kapjon a védekezésre való felkészülésre.“

A hónap elején váratlanul kizárta a tárgyalásról a harmadrendű védőjét Miszori László. „Nem lehet védő, aki az ügyben bíró, ügyész vagy nyomozó volt, vagy valamelyikük rokona“ – indokolta döntését. Az ügyvéd február óta védi Pető Zsoltot, édesapja tavalyelőtt decemberben, az akkori Legfelsőbb Bírósága tagjaként bírálta el a vádlott egyik fellebbezését. Ki tudja, miért háromnegyed évvel később kapott észbe a bíróság, de emiatt csúszhat a befejezés, harminc tárgyalást kell megismételni, ami a vádlottaknak kedvez.

Bérdi Zsolt alig néhány nappal a kizárás után tette szóvá, hogy szerinte védence, Kiss Árpád védelemhez fűződő joga sérült (Büntető eljárásjogi törvényt: „43. § (2) A terhelt jogosult arra, hogy c) megfelelő időt és lehetőséget kapjon a védekezésre való felkészülésre.). Szeptemberben ugyanis a bíróság, váratlanul ismertette Kiss Árpád és Fehérné Nyalka Éva telefonlehallgatásait; Kiss feszülten figyelmeztette a nőt közvetlenül letartóztatásuk előtt, nehogy a klubba engedje az épület bekamerázó munkásokat. A házkutatáson, a klub egyik raktárában, szinte vaktában találták meg a rendőrök a gyilkosságokhoz használt fegyvereket. A védelmet váratlanul érte a bejelentés, nem maradt idő a felkészülésre, sérelmezte az ügyvéd.

A bíróság meghallgatott két vadászt is, akik fegyvert kínáltak eladásra négy-öt évvel ezelőtt. Címüket, környezettanulmányt, a házukról készült fotókat megtalálták Kiss Árpád számítógépén. A vád szerint 2008. márciusában, Kiss Árpád, öccse és Pető Zsolt, egy ismeretlennel együtt rabolták el a besenyszögi vadász fegyvereit.

Stépán Balázs


20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr844895352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.07. 14:55:28

Nekem egy piszok trivi esetemen 2 évig rágódott a bíróság. Itt még 1000 év múlva sem fog semmi sem történni... :(

VT Man 2012.11.07. 15:26:01

"A hónap elején váratlanul kizárta a tárgyalásról a harmadrendű védőjét Miszori László. „Nem lehet védő, aki az ügyben bíró, ügyész vagy nyomozó volt, vagy valamelyikük rokona“ – indokolta döntését. Az ügyvéd február óta védi Pető Zsoltot, édesapja tavalyelőtt decemberben, az akkori Legfelsőbb Bírósága tagjaként bírálta el a vádlott egyik fellebbezését. "

Gratulálok a barom ügyvédnek (Pető Zsolt), aki ezt nem jelezte időben a bírónak!

Nem tűnt fel neki, hogy az apja aláírása szerepel egy ügybeli papíron, és ez törvénytelen!?!?! Milyen ügyvéd az ilyen?

VT Man 2012.11.07. 15:26:42

Bocsánat, félreolvastam, Pető Zsolt a sértett, az ügyvédjének gratulálok ezúton.

nlght84 2012.11.07. 15:38:09

lol, azt hittétek h ez nem a Balkán? Ébresztő...

nlght84 2012.11.07. 16:04:02

egyébként most jártam először ezen a blogon, de magyarvadaszat/gyilkosság/késelés blog miért nincs? amikor minden 7végén lekéselnek valakit a mobiljáért (ha nem adod át) ezek a tetvesek, attól még hogy nem kerül be az esti híradóba (vajon miért nem? lehet ahhoz rendőrségi alkalmazottnak kell lenni és nőneműnek vagy sztárkézilabdázónak) sajnos igaz, nekem is több ismerősöm járt már így és ne mondjátok, hogy biztos kívül estek a statisztikai átlagon

na igen 2012.11.07. 16:47:49

@nlght84: Valószínűleg utoljára is, itt nem tűrik, ha más a véleményed.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.07. 16:55:16

Az MTI vezérnek 11 millió: ennyit a pofátlan végkielégítésekről!

A fülkeforradalom tovább zabálja gyermekeit. Decemberben távozik ugyan Belénessy Csaba az MTI éléről, de egy 11,4 milliós végkielégítést még kihúz a zsebünkből. A közmédia leoltását mások folytatják.

Végképp elfogyott a levegő Belénessy körül, az MTI vezérigazgatója egy ideje már szkafanderben volt kénytelen vezetgetni a céget, amelyet időközben teljesen kiürítettek alóla.

Meg lehetne nevezni azokat a momentumokat, amelyekbe végül belebukott. A baj inkább az, hogy csak ő távozik.

Legyünk őszinték: a magyar közmédia megítélése soha nem volt talán olyan mélyponton, mint most. Nem is olyan régen alapigazságnak számított, hogy amit az MTI megírt, az úgy volt. Pontos volt, megbízható, és ha nem is teljesen független, azért jó ízlésű. Amíg Orbánék nem ültették saját embereiket a közmédia vezető székeibe. Így lett az MTI teljhatalmú ura a szakmát Pécsett kitanuló népművelő. Nem, nem a népművelő szakmát kezdte Pécsett Belénessy, amire végzettsége predesztinálta volna, hanem a médiában emelkedett üstökösként, egészen az MTI legtetejére. Majd tanácsadóként újra ennyi pénzért alkalmazzák.

A magyar közmédia gyászos, újabb és újabb negatív rekordokat döntő mélyrepülése persze messze nem csak Belénessy nevéhez kötődik. A Cohn-Bendit riport meghamisítása, amelynek elkövetője ezután két főszerkesztői posztot is kapott, Lomnici kitakarása, az operaházi tüntetés, és még sorolhatnánk, tévés bakik (értsd: a kormány elvtelen talpnyalása, a szakmaiság sárba döngölésével párhuzamosan), nem Belénessy bűnei.

Voltaképpen egy emberként kellene távoznia mindenkinek, aki ezt tette. Akik a korábbi, megbízható közmédiumokat közröhej tárgyává tették, akik miatt az újságíró szakma megbecsültsége oda jutott, ahova. Akik miatt lehet, hogy többet senki nem hiszi már el a köztévé híradóját, az MTI híreit, mert bárki lesz kormányon, biztosan meghamisítja, ha csak hobbiból is.

Távoznia, és bocsánatot kérnie. Nem lehúzni még az átvert tömegtől 11,4 millió forintot. Mert persze ha a csúcsra tört majd bukott népművelőnek nem pofátlan a végkielégítés, hiszen Szijjártó is megígérte: annak bizony véget vetnek. Olyan jól sikerült, hogy még a különadót is megspórolták neki. Pécs büszke lehet, megint.
Ilyen a sunyi, simlis, aljas, álszent, műmagyar fideszes politika!

kovácspéterke 2012.11.07. 17:07:19

@nlght84: mert ez a blog erről szól. mi az, hogy miért nem csinálnak? kik? ha hiányolod írd magad és kész.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.07. 17:35:19

@Mrs. Jackman: Soha nem lenne Index címlap.

Szóval ez olyan, mint amikor 95-ben, a ballib médiát agyontámogatták Hornék a jobbos problémázásokra az volt a válasz, hogy a piac dönti el mely lapok a sikeresek.

Persze ott jött 1998.

nlght84 2012.11.07. 17:35:51

@worxland: @Mrs. Jackman:

Hmmm szóval bevalljátok, hogy ennek a blognak a félretájékoztatás, féligazságok közlése és a megtévesztés a célja, úgy hogy egy kirakatperről közöl erősen szubjektív tartalmat, miközben mártírrá változtatja a vádlottakat? Valami azt súgja, hogy nem az általatok kívánt eredményt fogja elérni...

VT22 2012.11.07. 18:13:29

@nlght84: "egyébként most jártam először ezen a blogon, de magyarvadaszat/gyilkosság/késelés blog miért nincs?"

Mert azt nem támogatná Soros és nem kerülne ki haverpajtási alapon az indexes blogketrecbe.

B. Bíró 2012.11.07. 18:25:14

@nlght84: ha hiányolod csinálj egyet. Másfél perc, és van egy ilyen blog. hajrá

01234567 2012.11.07. 18:51:19

Kíváncsi vagyok ennek a pernek a végére. Tipikus kirakat per. De az akkori megrendelők úgy néz ki, nagyon nem kapják meg a pénzükért, amit akkor reméltek, a társadalom figyelmét, reakcióját. Sajnálom az áldozatokat, és ezt a szegény négy balekot is a vádlottak padján.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.07. 18:56:25

@nlght84: Azért,mert míg a magyarok kárára naponta követnek el valamilyen erőszakos cselekedetet a cigányok addig ez fordítva sokkal ritkább.
Erről azért van poszt,mert ez sokkal kirívóbb eset.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.11.07. 19:13:24

@nlght84: gondolom kellemetlen hogy a fajtád bíróság elé citálásáról beszámolnak

nlght84 2012.11.07. 20:09:06

@01234567: megrendelők? gyilkosságot? ezt meg honnan vetted? még az ügyész se tud ilyesmiről... mit szívsz? vigyázz a hígítóval, veszélyes dolog

@B. Bíró: majd pont ezzel kúrom el a szabadidőm... épp ezért furcsa, hogy van ilyen blog itt, vki sok pénzt kap azért, hogy ennyit írkáljon róla és megjelenjen a tárgyalásokon stb. stb.
ergo ez a blog nem lehet objektív, mert megrendelésre készült tartalmat ad vki szájíze szerint

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
szóval akkor mégis van cigókra jellemző bűnözési forma? elmagyarázhatná vki a fidesznek is... meg azt is h mi az a kettős mérce, meg a diszkrimináció, mert szegények vakok rá

@.Pierre Bezuhov.:
rasszista, ppfföj :P
nem tudom mi bajod az europid rasszal (avagy kaukázusi), de én nem bántottalak, az se érdekel, ha körbecsonkítottak, amíg normálisan viselkedsz jogodban áll csonkíttatgatni magad, másrészt nem szimpatizálok a vádlottakkal, mert nem önvédelemből öltek, hanem éjszaka fegyverteleneket, gyakorlatilag ugyanolyanok, mint a késes cigányok az aluljárókban (már ha ők a bűnösök, de ez úgyis kiderül pár év bírósági tárgyalás után)
viszont a fidesz-mszp féle parasztvakítással problémám van, amikor megpróbálják megmagyarázni, hogy az amit minden(?) hétköznapi ember lát és tapasztal, az nem létezik... nekem csak azzal van bajom, akik élősködnek és erőszakoskodnak és takargatják az előbbiek bűneit, azokkal pedig semmi akik képesek a normális viselkedésre... fel kéne már fogni, hogy nem egy egész rasszal van a problémája az átlagembernek, hanem az élősködőkkel (ide értve a politkusokat is, tiszteletet a ritka kivételnek)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.07. 22:09:32

@nlght84: A fidesz sajnos ugyanúgy leszar minket.:((
És kösz hogy válaszoltál Bezuhovnak helyettem is.

kovácspéterke 2012.11.09. 17:02:37

@nlght84: nem, én nem erre gondoltam. arra, hogy ez egy tematikus blog. ez olyan, mintha egy vega blogon kezdenél azon siránkozni, h nincs rajta normális húsétel.
süti beállítások módosítása