P. Zsolt fegyelmezetten hallgat

 Nézeteit büszkén vállalja, de bűnösségét tagadja a harmadrendű vádlott – Takács Flóra írása

 

 

P. Zsolt teljes tagadása egyes jogászok szerint a legjobb védekezési stratégia, mások szerint betyárbecsületből nem vall. Bármit is tett, annyi biztos, hogy nézetit nem rejti véka alá. Már az első tárgyalási napon a Loki B-közép tagjai között népszerű Harcos márkájú pulóverben jelent meg, és nehéz volt nem észrevenni a nyakára tetovált „88”-at, de azóta fehér bocskaijával is megtisztelte a tárgyalótermi hallgatóságot.

Az ügyészség P.-t előre kitervelten, több ember ellen - részben sok ember életét veszélyeztetve – elkövetett emberöléssel, míg 14 évnél fiatalabb korú áldozat esetében „csak” társtettesi minőségben vádolja, súlyosbító tényezőként említve az aljas indítékot. Az eddigi bizonyítékok alapján P. hat helyszínnel hozható összefüggésbe, többek között Tatárszentgyörggyel is, ahol Cs. István vallomása szerint olyan „súlyosan hibázott” hogy a későbbi helyszínekre a K. testvérek nem akarták magukkal vinni, le akarták építeni megfontolatlansága miatt. Állítólag P. akkor számította el magát, amikor bement a házba és dulakodni kezdett az égő házból menekülni akaró apával, akit végül közelről és oldalról „kellett lelőni” kisfiával együtt. Ezzel a verzióval azonban több probléma is van. Az első, hogy Cs. nem is volt jelen Tatárszentgyörgyön, így csak közvetett információi lehetnek. A másik, hogy a megtámadott családtagok sem tudnak arról, hogy a támadók átlépték volna a felgyújtott otthonuk küszöbét. A harmadik pedig, hogy P.-t bár Tiszalökre nem vitték magukkal, Kislétára viszont már igen. Ráadásul a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az utolsó helyszínen bementek az elkövetők a lakóházba, és a végrehajtás módja (közvetlen közelről, több lövéssel elkövetett gyilkosság) brutalitásában, kegyetlenségben felül múlja a korábbiakat, és csak egy hajszálon múlott, hogy életben maradt az életveszélyesen megsebesített kiskorú áldozat. Bár azt sem lehet kizárni, hogy a Tatárszentgyörgyi támadás után K. Árpád úgy értékelte, P.-t terheli a felelősség azért, hogy öccse gyerekgyilkosság elkövetőjévé vált. Ezt támaszthatják alá azok a sajtóban is nyilvánosságot kapott információk is, melyek szerint K. Árpád a gyerekgyilkosság okozta lelki problémájáról vallott a kihallgatások alatt a pszichológus szakértőnek – ez lényegében részleges beismerésnek tekinthető -, amit azonban a jogszabályok alapján a bírósági eljárásban nem lehetett bizonyítékként használni. A dulakodással kapcsolatos feltételezést a tanúvallomások és a bizonyítékok egyelőre nem támasztják alá (nyilván ezért sem szerepel a vádiratban), Cs. pedig nem volt jelen a helyszínen, csak elmesélésekből tájékozódhatott.

„Felderítetlen fegyverbeszerzési kapcsolatok”

A vádirat szerint a besenyszögi fegyverrablást négyen (K. Árpád, K. István, P. Zsolt és egy ismeretlen tettes) követték el, azonban a K. testvérek egybehangzóan tagadják, hogy részt vettek volna benne. Az ő verziójuk szerint a fegyverbeszerzéseket P. egyedül bonyolította (K. Árpád szerint saját ötlettől vezérelten, K. István szerint az ő megrendelésükre) korábbról meglévő kapcsolatain keresztül, illetve amikor később újabb fegyverekre vagy lőszerekre volt szükségük, azokat is P. intézte. Annyi biztos, hogy 150 lőszert megtaláltak P. lakásán a házfoglaláskor, és a vádirat is említi, hogy „P. Zsolt fel nem deríthető kapcsolatain keresztül jutottak hozzá töltényekhez”.

Az NBH célkeresztjében

Bár a vádirat nem tér ki rá, de P. neve is felbukkan a 2009. augusztus végén nyilvánosságra hozott, nemzetbiztonsági hivatali forrásokra hivatkozó dokumentumban. A dokumentum szerint K. István és bátyja, K. Árpád, P. Zsolttal, valamint V. Tamás és P. Attila ismerősükkel „valamilyen okból lőfegyverek, és nagy mennyiségű lőszer beszerzését tervezik.” P. neve nem kizárt, hogy már korábban is felbukkant a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentéseiben, de NBH-s szempontból csak K. István „érdemelte ki, hogy a szolgálatok szélsőséges nézetei és aktivitása miatt ellenőrzés alá vonják 2004-től kezdve egészen 2009 nyarának végéig, ahogy erről egyértelműen nyilatkozott is Ficsor Ádám korábbi titokminiszter a Napkelte című műsorban 2009 szeptember 9-én.

Nehezen magyarázható hogy a vádirat miért kezeli szelektíven a vádlottak büntetett előéletét, illetve összetűzéseit a törvénnyel, vagy éppen a romákkal. Miközben a per során K. Istvánnal és Cs. Istvánnal kapcsolatban is előkerültek – bár nem kellő alapossággal - érdekes „ügyek”, a vádirat egyedül P. Zsolt esetében tér ki arra, hogy volt már büntetve korábban (Hajdúszoboszlói Városi Bíróság, 2007. április 20-án jogerős 1. Bk. 42/2007/2., garázdaság vétsége miatt). Ugyanakkor ebben az esetben sem tudhatunk meg semmit a bűncselekmény körülményéről, sértettjeiről, így az sem derül ki, hogy bármilyen szempontból értékelhető-e ez az esemény a sorozatgyilkosság előzményeként.

Cukrászból szkinhead

P. eddigi vallomásaiban kizárólag magánéletével kapcsolatos kérdésekre válaszolt, a bűncselekményekkel kapcsolatban mindent tagadott. Gyermekkoráról annyit lehet tudni, hogy szülei kiskorában elváltak, majd édesanyja nem sokkal később újraházasodott. Húgával és anyja új házasságából született testvéreivel együtt Hajdúszoboszlón nőtt fel. Iskolái befejezése után cukrásznak tanult, de alig dolgozott szakmájában. 1995 májusa és 1996 áprilisa között töltötte sorkatonai szolgálatát Záhonyban, a Bereg Határvadász Században. Későbbi munkahelyein volt biztonsági őr bankban és szórakozóhelyeken, portás, rendész, illetve átmenetileg ács is. Ez utóbbi munkahelye azért lehet érdekes az ügy szempontjából, mert a szakértői vélemények szerint a besenyszögi rabláskor használt feszítővas könnyedén származhatott egy ácsműhelyből. A gyilkosságok ideje alatt már ő is részben a Perényiben dolgozott, részben a Szaxofon bárban, ahonnan kiegészítő jövedelemre tett szert. 

P. és K. István barátsága régi időkre nyúlik vissza. K. István korábban a militáns és extrém mód szélsőséges ideológiájáról hírhedt Véres Kard nevű szervezet tagja volt. P. ugyan hivatalosan nem lépett be, de koncertekre és különböző eseményekre rendszeresen eljárt velük. (Ennek a vádirat szerint „nemzeti érzelmű” szervezetnek - sajtóértesülések szerint - közel 30 tagját hallgatták ki a romagyilkosságok kapcsán, illetve további elkövetőket is kerestek soraikban.) P. és K. István ebben az időben gyakran megfordultak a Véres Kard egyik tagja által üzemeltetett Kövér Egér nevű szórakozóhelyen, majd később a Monti ezredes utcában lévő, 2006-től működő „Loki” klubban, ahova egyrészt a debreceni fociklub keményvonalas rajongói, másrészt szkinhead csoprotok járnak. (Információink szerint ez utóbbi egy olyan zárt klub, ahová kívülállók nem mehetnek be, csak a fentebb említett körökhöz tartozók számára engedélyezett a belépés.)

Kutyák és fegyverek

P. hobbijaiból nem nehéz levonni a következtetést, hogy az agresszió mindig is fontos szerepet játszott az életében. Egyik kedvenc időtöltése a kutyatenyésztés volt, amit kamaszkora óta űzött. Ezt a tevékenységet olyan komolyan vette, hogy 2000-ben vásárolt egy telket Hajdúszoboszlón, ahol kutyakenelt épített a harci és őrző-védő kutyái elhelyezésére. A telekre innentől kezdve hetente többször, szinte minden nap kijárt, ha ő nem tudott menni, akkor családtagjait kérte meg hogy segítsenek. (A vádirat szerint a Besenyszögön rabolt fegyvereket ezen a telken rejtegették egy ideig.)

Az állattenyésztés mellett komoly érdeklődést mutatott a fegyverek iránt is. Mivel fegyveres vagyonőri képzettséget szerzett és biztonsági őrként egy ideig legálisan hordhatott magánál önvédelmi fegyvert, tapasztalatra és többlet tudásra is szert tett. Keresete nem kis részét katonai ruházatra, kellékre és kiegészítőkre költötte.

P. nem sokat árul el magáról, de annyi biztos, ha vallomást tenne, sok érdekes részletre derülne fény. Az utóbbi tárgyalási napokon egyre nyilvánvalóbbá vált a megfigyelők számára, hogy a K. testvérek több bűncselekménnyel kapcsolatban megpróbálják a felelősséget P.-re és Cs.-re hárítani. Galgagyörk és Piricse után most már Tatárszentgyörgy és a fegyverek beszerzése is az ő lelkén száradhat. A kérdés az, P. mikor dönt úgy, hogy a bíróságnak az ő verzióját is meg kellene ismernie.

(A bejegyzésben szereplő fénykép az index.hu-ról származik)

 

 

 


12 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr352835640

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megölheted Nikolát! 2011.04.18. 17:06:38

ÖLTÉL MÁR EMBERT? Most büntetlenül megteheted!Mindenki megnyugodhat, igazából senki sem fog meghalni.DE! Egy kitalált karakter igen. Nikolának van egy kiskamasz lánya. Elvált. Jobban szeret piálni, csajozni és bulizni, mint dolgozni, de azért nem egy p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.18. 17:56:47

A nemzetbiztonságis fekete terepjáró még nem került elő?

Hasznos lenne, ha már minden résztvevő a vádlottak padján ülne.

soproni1 2011.04.18. 18:36:14

Most 20-30 évig ápolhatja az ánusz rózsáját, ha 2-3 kaffer, aki évek óta nem látott nőt körbeállja a zuhanyzóban.
Egy igaz magyar igenis vállalja amit tett.

dr. Aullah 2011.04.18. 20:09:54

@soproni1: Akkor ezek szerint a 90%a a politikusoknak nem igaz magyar.

2011.04.18. 20:11:02

"Későbbi munkahelyein volt biztonsági őr bankban és szórakozóhelyeken, portás, rendész, illetve átmenetileg ács is. Ez utóbbi munkahelye azért lehet érdekes az ügy szempontjából, mert a szakértői vélemények szerint a besenyszögi rabláskor használt feszítővas könnyedén származhatott egy ácsműhelyből."

Szakértői vélemény odabasz rendesen.
"származhatott egy ácsműhelyből"! Meg bármelyik barkácsáruházból... Tényleg ennyi telik egy szakértőtől?
Az elkövetők cipői meg könnyedén származhattak cipőboltból? Baszd meg!

2011.04.18. 20:14:23

@soproni1: Csalódást kell okozzak: ha ilyen súlyos büntetést kapnak végül, ezek biztosan a Csillagban ülik majd le, a különleges biztonságú részlegben, ott nem nagyon van közös zuhany, seggrepacsi... Napi egy óra sétára kijöhet (egyedül), oszt kész, gyakorlatilag végig felügyelet alatt vannak.

Gyáli úr 2011.04.18. 20:38:56

"de azóta fehér bocskaijával is megtisztelte a tárgyalótermi hallgatóságot."

Ezt minek összemosni a többivel? :/ Értem én, hogy ez is a képhez tartozik, de azért annyira legyünk már korrektek, hogy nem tüntetjük fel a magyaros viseletet ördögtől valónak, mert egy durva és szomorú ügy gyanúsítottja felhúzza. Köszönöm.

átlátó 2011.04.18. 23:58:30

@soproni1: Jajmarkisgyerek. Nem lattal te meg pinat se. Meg egy kempingsatrat se.

átlátó 2011.04.19. 00:02:09

@soproni1: Ne, ne kerdezz vissza, hogy en lattam e pinat, meg kempingsatrat Mert lattam mindkettöt, meg azonkivül ezt is, meg azt is...

Fekete József 2011.04.19. 00:52:52

@Gyáli úr: Egyetértünk, a ruha nem tehet semmiről! Viszont ez a csávó nem úgy néz ki mint egy Moszad ügynök, pedig többen ezt a verziót szeretnék elhitetni. Ellenben az egyértelmű, hogy a "Hitler frankó" és a "nemzeti frankó" az nála rendben van.

Gyáli úr 2011.04.19. 08:29:07

Köszönöm a választ.

Nekem úgy tűnik, valamiért azt is nagyon szeretnék (kik?), hogy minél inkább bevonódjunk érzelmileg ebbe az ügybe, mi, újságolvasó, tévénéző, stb. emberek. A magam részéről ettől tudatosan távolmaradok.(Azon felül, hogy minden gyilkosság elszomorít.) Ezért is örülök a visszafogott, tiszteletteljes válaszodnak.

Azt ne felejtsük el, hogy a világ egyik legprofibb (legpraktikusabb, leghatékonyabb, stb.) titkosszolgálata a Moszad. És ezzel most csak arra célzok, hogy akármi is volt a fickó és a moszad között, mi azt sosem fogjuk megtudni.

Hitler frankó, nemzeti frankó... Sajnos teljesen egyetértek veled, és számomra felfoghatatlan az, hogy aki bármit ért bármiből, az hogy lehet akár csak gyanúsított is egy ilyen ügyben. Tegnap mondta egy barátom, hogy örmény népviselete miatt pár éve megrúgták az utcán "a kopaszok". Számomra ez teljesen értelmetlen, hiszen épp "a kopaszoknak" kéne térdre borulnia minden hagyományos kultúra képviselője előtt. Ugyanígy, akinek ilyen szép fehér inge van, annak nem a vádlottak padján kéne ülnie. Tudom, hogy nem ez a legnagyobb baj ebben az ügyben, de mégis a dolgok velejéhez tartozik talán.

olvasószerkesztő 2011.04.20. 14:37:31

Ha a cél: "A 2011. március 25-én kezdődő, romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság tárgyalásának nyomon követése",
akkor követik végre a pert, vagy csak a vádiratból mazsoláznak?

Lacusru 2011.04.20. 21:36:53

Nem lennék meglepve, ha a végén kiderülne, hogy egyiküknek sem volt semmi köze az egészhez!

Ez is politika sajnos. Ameddig erről beszélnek az emberek, ezzel foglalkozik a média, stb. addig sok minden más történik az országban.
A 4 úr lehet, hogy csak alulfizetett színész, akik olyannyira kezdők, hogy még a szövegüket sem tanulták meg rendesen?
Bolíviával esetleg nem mossák még össze az ügyet? Hasonlóan zavaros az is...
süti beállítások módosítása