Na, ki a király?!

Raszta sejti és megfordul a fejében - Stépán Balázs írása

 

 

A Raszta becenevű Csáki Gábor, a Perényi 1 pultosa a keddi tárgyaláson elmondta, hogy amikor a klubban megtalálták a fegyvereket; „sejtettem”, hogy a cigánygyilkosságokkal lehetnek összefüggésben, és „megfordult a fejemben”, hogy K. Istvánt és P. Zsoltot „gyanúsítják, de máig nem hiszem”, hogy ők tették – erősítette meg a Budapest Környéki Törvényszéken 2009. szeptemberi vallomását.

Tűzszerészek keresték, és találták meg a Perényi 1-ben, a támadásokhoz használt alultöltős sorozatlövő vadászpuskát 2009. augusztus 21-én hajnalban. Kiss Róbert, a kedden meghallgatott tűzszerész előzetesen semmit nem tudott az akcióról. Kollégái autóját követte a 3-as úton Debrecenig, onnan a Nemzeti Nyomozó Iroda felvezető autója irányította tovább. A Perényi 1 környékén első dolga volt megsétáltatni nyomkereső kutyáját, azután derült ki számára, hogy a cigánygyilkosság-sorozat ügyében tartanak házkutatást egy szórakozóhelyen.

Amilyen konspiratív úton irányították a tűzszerészeket a házkutatáshoz, annyira volt esetleges a házkutatás lebonyolítása. Csáki kalauzolta „tanúként” a klubban helyismerettel nem rendelkező tűzszerészeket, de semmiféle jegyzőkönyvet, bizonylatot, szemlekönyvet nem írattak alá vele. A házkutatás előtti állapotokat nem dokumentálták, a tűzszerészek, mindössze két fotót, a Perényi 1 bejáratáról és egy püspökladányi családi ház homlokzatáról készült fényképeket küldték el a bíróságra a szemle lebonyolításáról. A táncterem álmennyezetét átvizsgálták ugyan, de a dobogókból összeállított színpadra ügyet sem vetettek – Csáki beszámolója szerint. Bejárták, de Csákinak úgy tűnt, ötletszerűen kutatták át a terepet.

„Na, ki a király? Én vagyok a király” – ordibált hirtelenjében Németh Attila tűzszerész, amikor megtalálta a vadászpuskát a lomtárnak tartott helyiségben. A járőrparancsnok éppen a nagyteremben telefonált, a kutyás járőr a kutyájával volt elfoglalva. Csákinak úgy tűnt, mintha a lomot eltakarítva, könnyedén bukkant volna a puskára Németh. Ő maga ugyan gyakran, nap, mint nap járt a lomtár-raktárba, de sohasem tűnt föl neki a rejtekhely, amelynek egyik kulcsát a pultban tartották, mindenki tudta, bárki használhatta.

Csákit elzavarták a környékről, amint a puskára bukkant Németh. Sokkos állapotban támolygott ki a klubból, azt vallotta, hogy akkor vele szembe „özönlöttek” a nyomozók az utcáról a helyszínre. Pethő Roland járőrparancsnok két-három embert látott mindössze.

Csáki a klubot bérlő és üzemeltető Barabás Zoltán bizalmi munkatársának számító, Deák Lívia unokaöccse. 2009. nyarán a klub teraszán szolgált fel. Amikor augusztus 21-én éjfél után megszállták a kommandósok a Perényit, látta, hogy K. István jegyszedőt azonnal lefogják, a pinceklubba viszik, a nőket az utcára vezetik, a férfiakat igazoltatják, eközben feltűnik a kijáratnál Cs. István, motorbiciklijét csendben eltolja, és észrevétlen távozik, majd csak később tér vissza.

Csáki kihallgatását a bíróság elnapolta. Segítségével talán a tiszalöki Kóka Jenő meggyilkolásáról is többet megtudhatunk. Az egyik múlt évi tárgyaláson, váratlanul azt állította F-né Nyalka Éva, hogy a gyilkosság napján, április 22-én szerdán este, rövid időre kinyitott a Perényi, ott voltak a K. testvérek, és „Raszta meg barátnője is”.

A tárgyalás végén Miszori László tanácsvezető bíró ismertette, hogy a Fővárosi Ítélőtábla K. Árpád és K. István, ellene benyújtott elfogultsági indítványát elutasította, a Budapest Környéki Törvényszék kizárását megtagadta.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr694170508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása