Hemogenetikai profil

A piricsei gyújtogatás és lövöldözés helyszínén talált tizenegy lövedék, négy sörétkosár, négy lőszerhüvely, a Molotov-koktélokból maradt üvegszilánkok és rongydarabok szakértői vizsgálatának körülményeit próbálta rekonstruálni pénteken a Budapest Környéki Törvényszék.

Pénteken folytatódott a szerdán elkezdett hemogenetikai profilkészítésről szóló fejtágítás, és a szakvélemények relativizálása. - Stépán Balázs írása

 

A vád szerint 2008. augusztus nyolcadikán, nem sokkal éjfél után támadtak Piricsén két faluszéli házra a Kiss testvérek és Pető Zsolt. Ebesen, egy maszek benzinkútnál vettek öt liter benzint, azt három borosüvegbe töltötték, ledugaszolták. Kiss István piros pólóját felhasogatták, és az üveg nyakára kötötték. A gyújtópalackokkal támadtak a két viskóra. Kiss István kétszer lőtt a Franchi típusú sörétes puskával Getyinás Magdolnára, kétszer vaktában az épületre és egyszer a szomszéd házra. Pető Zsolt öt-hat méterről célozta meg az épületet, egyszer lőtt a lefűrészelt csövű sörétes IZS-zsel.

Már három nappal a támadás után, 2008. augusztus tizenegyedikén kézhez kapták a hemogenetikusok a tetthelyen talált bűnjelek megvizsgálására szóló megbízást, hogy kiderítsék, vajon maradtak-e azonosításra alkalmas biológiai nyomok a lőszereken, a szétvetett Molotov-koktélok üvegszilánkjain, vagy a palackokra tekert rongydarabokon. Innentől kezdve nehezen követhető a történet, hiszen akkor még nem voltak gyanúsítottak, a szakértők 2009. májusában véglegesített vizsgálata csak arra adhatott választ, hogy maradtak-e használható nyomok a bűnjeleken. A nagycsécsi kettős gyilkosság után kezdte a rendőrség összekapcsolni a cigányok elleni támadások nyomozását, és 2009. augusztus 21-én kapták el a gyanúsítottakat. Csak ezután kezdődhetett az azonosítás, hiszen ameddig nincsenek gyanúsítottak, és ameddig el nem készítik a genetikai profiljukat, addig nincs mivel összevetni a bűnjeleken talált biológiai nyomokat. A részfeladatokra bontott, meglehetősen bonyolult eljárás a vizsgálatok hiteles dokumentálását, a bűnjelek precíz, utólag pontosan ellenőrizhető kezelését követeli meg. A bíróság, némi hemogenetikai alapkurzus keretében, lépésről lépésre vizsgálja a bűnjelek, és az azokból levonható szakértői megállapítások hitelességét.

Kiss Árpád pénteken, a besenyszögi rablás helyszínén talált, az áldozatok szájára tapasztott és csuklójára tekert ragasztószalagokról származó, összekeveredett, de megkülönböztethető biológiai nyomok hitelességét kérdőjelezte meg, hiszen azt több ember is kézbe vette. Lehet véletlen egyezés, hogy az ő nyomait, vagy hozzá hasonlóakat találtak rajta. Feltételezése szerint a dokumentáció hiányos és ellentmondó, amennyiben néhol nem jelzik, hogy a vizsgálat eredménytelenül zárult. Pető Zsolt felvetette, hogy ismeretlenek, akár a rendőrök nyoma is rajta lehet a szalagokon, de éppen ilyen véletlenül keveredhetett rá akár az övéké is. Akár TIT előadáson érezhettük volna magunkat, a hemogenetikus kimerítő ismeretterjesztést is tartott.


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr74593532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sírköves Slomó 2012.06.17. 15:21:37

Ógyallán (Felvidék) egy szolgálaton kívüli városi rendőr tegnap engedély nélküli fegyverével lelőtt 5 cigányt az utcán, 3 a helyszínen meghalt. Később megadta magát, őrizrtben van.

1 órán belül ott volt a belügyminiszter és sajtótájékoztatót tartott hogy a rasszista indíték kizárt.

Na így kell ezt! Magyarországon mi lett volna ebből?

reálisan 2012.06.17. 16:51:18

Aki jár utcán Magyarországon, abban nem lehet kétség afelől, hogy a magyarok nem veszélyeztetik a romák biztonságát, hanem épp fordítva agressziv roma csoportokat lát, akik hangoskodnak, esetenként provokálnak békés embereket.

A súlyosabb bűnözés területén (lopás, betörés, rablás) is kiemelkedő a romák szerepe, ezért vannak tele velük a börtönök. 8 évig a balliberálisok azt próbálták bemesélni a magyar embereknek, hogy ez - amit naponta látunk - nem igaz. A cigányok védelemre szorulnak!

De jó, hogy ez ma már nem kormányzati vélemény! De jó, hogy már nem a liberálisok hozzák a törvényeket!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.06.17. 17:41:38

számomra ez a genetikai azonosítás nagyon vicces dolog...
1. bűnöző géntérképének az elkészítése évekig tartott... és részt vett benne az egész világ...

2., 1 genomban megtalálni két azonos részt még hihetetlenebbnek tűnik...

3., pláne ha ezt több lehetséges mintával kell összevetni...

4., 1 köbbméter levegőben több milliárd 98%-ban azonosítatlan baktérium gomba és virágpor élő genomja van...

5., a DNS egy savféle, és az ilyesmik nagyon reagáló dolgok... és gyorsan megromlanak...

6., szerintem az egész DNS mizéria nagyszabású humbukt...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.06.17. 20:26:23

@Con Storm: az, humbug. Végre te is látod, hogy a szakértelem az egy rohadt bolsevik trükk.

- Szerzet - 2012.06.17. 20:42:54

Azt úgy kell írni, hogy humbug.

Egyébként meg: Pszichopaták! Gyülekező!

Failer 2012.06.17. 21:10:59

Nem tudom elképzelni, hogy van mégegy olyan ország a földön ahol egy ilyen eset ekkora publicitást kap miközben ezen eset áldozatainak 'fajtája' napi szinten követi el ugyanezeket a bűnöket a többségi társadalom ellen..

De nem baj, két év és remélem börtön fog járni az ilyen.. köhöm.. kettős mércéért..
süti beállítások módosítása