A nagy sötét terepjáró

"Mintha” Lada Nivát látott volna, és K. Árpád hátul ült - Stépán Balázs írása

Besenyszögön, Tatársszentgyörgyön, Alsózsolcán, Tiszalökön, és Kislétán is láttak állítólag a bűncselekmény környékén cirkáló nagy sötét terepjárót. Március 23-án Miszori bíró az egyik kislétai tanút faggatta a terepjáróról, és annak utasairól. Honnan származik a terepjáró legendája?

A Kislétán meggyilkolt özvegy Balogh Mária unokaöccse, M. Attila elismerte: „Igen, haragszom rájuk (a vádlottakra – a szerk.). Hallottam róla, hogy mit tettek, úgy haragszom rájuk”, de ígérte, valósághűen feleleveníteni a történteket. Nem sikerült.

A fiatalember családjával együtt járt napszámba dolgozni Pénzes Sándor volt kislétai polgármester harminchektáros dohányföldjére ötszáz forintos órabérért. Pénzes egy novemberi tárgyaláson említette, hogy a „táncos cigány Marikát” - Balogh Máriát -, ismerte, kedvelte őt, és rokonait is.

A dohányföldre napszámba induló rokonok fedezték föl a gyilkosságot 2009. augusztus 3-án hajnalban.  A vád szerint K. István és P. Zsolt rontott a házra. Az alvó Balogh Máriát közvetlen közelről sorozták meg, azonnal meghalt, kislányát életveszélyesen megsebesítették, ő örökre mozgássérült marad.

 

M. Attilát először 2009. augusztus 14-én hallgatta ki a rendőrség. Akkor úgy emlékezett vissza, hogy a gyilkosság előtt feltűnt neki egy különösen lassan haladó terepjáró - talán egy Lada Niva - a Bocskai utcában, és mintha a házakat figyelték volna az utasok. Ketten ültek az autóban. Az utcai lámpák gyér fényénél nem látta pontosan a férfiak fizimiskáját, de azt megjegyezte, hogy a sofőr „gúnyosan vigyorgott” rá. Leírása alapján a rendőrségen fantomképeket készítettek. Egyik sem hasonlít, a vádlottakra.

 

Fél évvel a vádlottak letartóztatása után, 2010. február 23-án ismét kihallgatta M.-et a máriapócsi rendőrség. Akkor azt mondta, három férfi ült az autóban. Egyikük rövid sötét hajú negyven körüli. Mellette egy kerekfejű szemüveges ült. „Nagyon halványan” emlékszik a hátul ülő harmadik utasra, illetve „minimális az emlék a hátul ülő férfiről”; harminc körüli lehetett, „nincsen elhízva”. Egy rendőrség fényképalbumból kiválasztotta K. Árpádot, hogy ő lehetett az autó harmadik utasa.

 

A tárgyaláson Miszori bíró aprólékos, részletekbe menő kérdések után állítólag megfejtette a tanú zavaros, ellentmondásos elbeszélését. Nekünk nem sikerült. Időnként az volt az ember benyomása, hogy a férfi nem is nagyon érti a kérdéseket, bár jóváhagyólag válaszolgat, találomra, bizonytalanul.

 

A nagy sötét terepjáró legendája sziklaszilárdan tartja magát, gyakran emlegetik.  A besenyszögi fegyverrablást megelőző napokban 2008. február-március környékén, a vadász kislányai láttak egy lassan haladó autó a házuk előtt. Alsózsolcán 2008. decemberében, a támadás idején egy sötét terepjárót láttak a Sajó gátjának koronáján. Tatárszentgyörgyön is egy nagy sötét idegen autóról beszéltek a tanúk. Csorba Csabáné nem látta, de hallott róla; „nagyobb, mint egy Polski Fiat, vagy Trabant, de kisebb a teherautónál”.
A megtámadott romák a tetthelyen látott, látni vélt idegen autók, "nagy sötét terepjárók" felbukkanásával próbálták összefüggésbe hozni a nyomozás folyamán hosszú ideig egymástól elszigetelten, függetlenül vizsgált támadásokat.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr964347382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása