Kiss Árpád volt a mester?

A Nagytesó, a Kistesó, meg a Huszár

 

„Ő a mester”, mondta Fehérné Nyalka Éva Kiss Árpádról, a letartóztatás után alig tíz órával, egy debreceni újságírónak. „Árpi ott volt a helyszíneken? - Azt nem tudom. - Ő az értelmi szerző? – Biztos vagyok benne.”

Eddig nem ismert bizonyítékokat, telefonlehallgatási jegyzőkönyveket tárt a nyilvánosság elé a pénteki tárgyaláson Miszori László tanácsvezető bíró.

A letartóztatás előtti napokban - kérdés, miért csak ekkor -, a rendőrségi lehallgatók ráálltak Fehérné Nyalka Éva, Kiss Árpád, Kiss István, és Pető Zsolt telefonvonalaira. Kiss Árpád telefonhívásait a Nagytesó, Kiss Istvánét a Kistesó, Nyalka Éváét a Huszár fedőnevű dossziékba gyűjtötték össze.

A lehallgatásokat, és a jegyzőkönyveket pénteken ismertette a bíróságon Miszori László tanácsvezető bíró

Augusztus 19-én reggel, a debreceni bíróságot – a Perényi 1 klub tőlük bérelte helyiségeit -, bekamerázó szakemberek jelentkeztek Nyalka Évánál, hogy itt-ott valahol, vezetékeket kell áthúzniuk a klub helyiségein keresztül. Nyalka Éva nem tudta eldönteni, hogy beengedje-e a szerelőket a klubba, először Kiss Árpádot próbálta telefonon felhívni, hogy mit tegyen, őt nem sikerült elérni, azután Kiss István hívta föl, de csak Pető Zsolt vette föl a telefont, éppen egy konditeremben edzett, „tizenhárom óra előtt két perccel”, a lehallgatási jegyzőkönyv szerint. Nyalka Éva nagyon ideges volt, arra kérte Petőt, tudja meg Kiss Árpádtól mi a teendő, beengedje, vagy ne engedje be a szerelőket a klubba. Ezután egymást érik a telefonhívások.

„Maga hatalmas szervezőtevékenységet folytatott aznap, hogy Kiss Árpádot elérje, miért?” kérdezte a bíró. „Nem tudom”.

Fél kettő után öt perccel sikerült beszélni Kiss Árpáddal, aki azt mondta az asszonynak, hogy senkit se engedjen be a klubba, míg oda nem érkezik. (Pár órával ezután találták meg a klub raktárában a gyilkosságsorozat fegyvereit.)

A letartóztatás után, nyilván nem véletlenül hagyták a nyomozók, hogy Nyalka Éva szabadon telefonálgasson ismerőseinek. Felhívta Barabás Zoltánt, a főnökét, a Perényi tulajdonosát. „Se neked, se nekem semmi közöm az egészhez” – adott eligazítást talán Barabás: „mindent ránk fognak górni”. „Én, engem, a tulajdonost meg sem kérdeztek semmiről – háborgott – (…) én menjek oda, hogy mi a fasz történt?” „A köcsögök mindent szét fognak cincálni” – vázolta a klub várható hatósági ellenőrzéseiről. Később a jelenre váltott, „cigányellenes a csapat?” kérdezte a letartóztatottakról. „Nekem az Apehnél, a kollégáim többsége az” – válaszolta Nyalka Éva. „A politikai elittől kezdve mindenki az” – nyugtázta Barabás.  De „szerencsére” tette hozzá, a klubban, „egy pofon sem csattant el”. A kommandósok akciójáról „azt hitték, poénra csináltam, amikor hasrafeküdt mindenki”” mondta Nyalka Éva. „Szia Nyafikám, vigyázz magadra” – búcsúzott a főnök.

Egy újságírónak a teljes sztorit, egy könyv megírását kínálta föl Nyalka Éva. „Ha kijövök csak neked, neked mondok el mindent” – mondta pár órával a letartóztatás után. „Könyvet csinálhatsz, ha kijövök”. „Árpi ott volt a helyszíneken? - Azt nem tudom. - Ő az értelmi szerző? – Biztos vagyok benne.”

Stépán Balázs

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Két kevésbé izgalmas, amolyan previously on the trial jellegű tárgyalási nap után pénteken újra összegyűlt a Miszori László vezette bíróság. Nem is akármilyenre sikerült az évadnyitó epizód, hiszen a főszereplő tanú Fehérné Nyalka Éva volt (ugye emlékszünk még a Kiss Árpádhoz fűződő viszonyára, illetve a Tiszalök utáni autómentő akciójára?).

A pénteki tárgyalási nap első fele túl sok izgalommal és újdonsággal nem kecsegtetett, az egyetlen beidézett tanúval, a tárgyalások során rendre (tételezzük fel, hogy) őszintén összezavaródó Fehérné Nyalka Évával korábban már lefutott köröket járt be újra a tanácsvezető bíró 2009 augusztusát, a letartóztatást megelőző napokat felemlegetve. Ennek hatásfoka – tekintettel Nyafi hagyományos bizonytalankodására, és arra, hogy szemmel láthatóan még mindig nem tudja magát függetleníteni a tőle karnyújtásnyi távolságra helyet foglaló elsőrendű vádlottól – elsőre elég vitathatónak tűnt, hamar meg is tartottunk egy cigiszünetet, amit a fűtetlen és az évszakhoz képest szokatlanul hideg tárgyalóteremben mindenki örömmel fogadott.

Némi további kérdezősködés, és egy-két Kiss Árpád féle közbeszúrás után azonban Miszori László előhúzta az elmúlt, hemogenetikusoktól, és eljárásjogi, taktikai időhúzástól egyhangúságba fulladt hónapok legizgalmasabb kártyáját a „fiúk” letartóztatása körüli napokban Nyafi és a vádlottak telefonálgatásai lehallgatásának leiratával. Bár a kötelezően körülményes előadásmód kicsit lehúzta a tárgyalás eddigi legJAGesebb pillanatait, azért nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a bizonyítási eljárás hatalmasat lépett előre. Megtudhattuk ugyanis, hogy a debreceni bíróságot 2009 augusztusában bekamerázni kívánó szakemberek (akik persze lehettek már a letartóztatást előkészítő nyomozóhatóság, vagy a titkosszolgálat emberei is) a Perényi 1-nek éppen „abba” a helyiségébe kívántak bemenni, amelyik a telefonbeszélgetések leirata szerint valamiért különösen izgalomba hozta a tanút és a vádlottakat. Így a kérdés, hogy az ott tárolt fegyverekről kinek volt információja, újra előtérbe került, de azt biztosan megtudtuk, hogy Kiss Árpádot annyira nyugtalanította a hír, hogy öccsét később úgy elővette, hogy az a lábán nem állt meg, amiért kikapcsolt telefonnal aludt aznap. Ez most vagy azt jelenti, hogy a vádlottak rendkívül nagy becsben tartották a Perényi 1 árukészletét, vagy azt, hogy valami más oka volt, amiért nem szerették volna, hogy előttük bárki belépjen a szóban forgó helyiségbe.

Azonban még ennél is érdekesebb volt az a két telefonhívás, amit Fehérné Nyalka Éva – codename: „Huszár” – telefonjáról hallgattak le, mert a bíróság előtt visszafogott és rendre összezavaródó, emlékezethiányos tanútól – Miszori László tolmácsolásában – végre egyenes, kijelentő mondatban hallhattuk, hogy a gyanúsítottak letartóztatásukat követően hosszú büntetésre számíthatnak ezzel elég komoly bizonyítékot szolgáltatva a bíróság számára. Bár a teljes történetet nem ismerhettük meg, de a lehallgatott telefonbeszélgetés tanúsága szerint egy debreceni újságíró ajánlatot kapott aznap Nyafitól, hogy egy későbbi könyvhöz jó alapanyaggal szolgál, szóval szívesen meghallgatnánk az ő információit is, lett-e folytatása a beharangozott közös alkotói munkának. (Ha valaki tudja, kiről van szó, igazán megírhatná nekünk!)

Persze óhatatlanul megfogalmazódik a gondolat, hogy miért csak most, a tárgyalások kezdete után közel másfél évvel kerül elő ez a cseppet sem súlytalan információ, illetve miért csak most oldják fel a lehallgatások titkosítását, de jobb később, mint soha, hiszen így a vád bizonyítása erős támaszt kapott. Egyre inkább megválaszolásra vár azonban a kérdés, hogy a tanúk padjáról átül-e valamikor Fehérné Nyalka Éva valamilyen minőségben a vádlottak mellé.

- Nagy -


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciganyvadaszat-per.blog.hu/api/trackback/id/tr494797010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betegesh 2012.09.26. 13:41:16

"Egyre inkább megválaszolásra vár azonban a kérdés, hogy a tanúk padjáról átül-e valamikor Fehérné Nyalka Éva valamilyen minőségben a vádlottak mellé."

-ha visszavonta nyomozati vallomásai nagy részét (és a súlyosabb kijelentésekkel ezt tette), és vmelyik vádlott védője bizonyítani tudja, h törvénytelenül hallgatták le őt/őket, akkor azt nem lehet felhasználni bizonyítékként és Nyafi marad ahogy van, tanúnak.

tükörfúró 2012.09.27. 21:04:05

""a tárgyalások kezdete után közel másfél évvel kerül elő ez a cseppet sem súlytalan információ, illetve miért csak most oldják fel a lehallgatások titkosítását""""

Mostanra "huzta félre" a titkosszolgálat azokat az embereit akik operative résztettek, esetleg a lehalgatott anyagot is a protokoll szerint megdolgozták, majd független szakértőkkel addig vizsgáltaták, amig mind "tisztának" mondta. Ezután mehet az ügyészeknek és a bíróságra a pórnépnek, aki soha az életbe nem fogja megtudni mi volt ez az agész, miért és pontosan kik rendelték el, kik voltak benne valóban illetve kik balekok-kiváltóemberek.

A bíróúr sokszor gunyoros görcsös, mármár dühödt viselkedése sem meglepő, érzi ő, hogy valami nagyon sánta itt, csak nem kezdhet kombiálni..
Ugyanakkor szoritja a politikai és társadalmi elvárás, hogy komolyan véve végigszaladjon azon a nyomvonalon, amit mások, meglehet sok éves tervezőmunkkával már meghuztak neki is, előre.

Meglehet nem is csak ugy vaktában, hanem szemlélyreszabva, hogyha igy buknak és ez lesz, akkor az a variácio, és azon belül amaz a variáció ha A bírót és emez a variácio ha B birot kapják, stb, stb,stb.
süti beállítások módosítása